Aivars Rudzinskis

Aivars Rudzinskis

Makšķerē karpas Latvijā un ārpus tās robežām kopš 1997. gada piekopjot moderno "noķer un atlaid" principu kā arī visas iespējas, ko piedāvā modernās karpu makšķerēšanas teorijas. Vai tas ir ezers vai upe Latvijā, Volga, Ebro, St.Lawrence vai cita tūristu iecienīta karpu vieta pasaulē - jautājiet un mēģināsim kopīgi rast atbildes.

Karpa nav ēdiens, karpa ir draugs

Atbildes

Jautā arcabalts

Sveiks Aivar .Jautājums sekojoš.Cik liels daudzums barības vajadzīgs piemēram kukurūza,plus sausā barība,boiles karpu iebarošanai vienā copes sektorā.Decembrī ja ūdens temperatūra ir apmēram minus 4 grādi.Un cik biezi jāpārmet makšķere.ķerot karpas ziemas sezonā.paldies.

Atbild Aivars Rudzinskis

aukstā ūdenī karpas vēders strādā ārkārtīgi lēni. tas nozīmē, ka viņa ēd ļoti ļoti maz un ļoti ļoti ilgi pārstrādā. tas nozīmē, ka jābaro ir ļoti ļoti maz. Varbūt pat, ka vispār nemaz. otrkārt, jābaro ar to, kas pēc iespejas ātri sagremojas. un tās ir visaugstākās kvalitātes aukstam ūdenim piemērotas boilas. kukurūza un tamlīdzīgas vasaras izklaides aizštopēs karpai vēderu momentā un copi neredzēsi kā savas ausis. treškārt, barībai un arī ēsmas boilai ir jabūt superatraktīvai - gan krāsas, gan jo īpaši smaržas ziņā. turklāt ļoti vēlams izvēlēties škidros atraktorus uz spirta bāzes (atzīmē ar EA), jo tie labi šķīst aukstā udenī un daudzmaz izplatās. tradicionālie dipi tādu efektu nedos. no šejienes arī atbilde uz otro jautājumu - kamēr āķa boila smaržo spēcīgi (zem ūdens), tikmēr tā darbojas. kad atraktors ir izstrādādajies, efekts ir mazāks. Resp. labāk biežāk pārmest un dūšīgi pūst virsū uz EA bāzes veidotu atraktoru. Nu jā, un, protams, šis ir īstais laiks izmēgināt dažādus interesantus atraktorus un ēsmas boilas, sevišķi popapus. klasika ir ananass, arī zemene, spilgtās krāsās.

Atbildēts: 4.decembris 2019, 13:11 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā ar4hijs

Sveiks, jautājums par Leadcore, kā tu viņus uzglabā? Nekur nevaru atrast speciālos maciņus, man viņi daudz un dažādu garumu, nepatīk, ka samudžinās somā.

Atbild Aivars Rudzinskis

Piemēram, Fox Royale rig Wallet - maciņš ar daudzām kabatiņām. Piemērots visām gatavajām un pusgatavajām montāžām. Lētāk būs nopirkt balta cieta putuplasta cilindru, ko izmanto zemzemes cauruļu siltumizolācijai. nogriez pietiekošu gabalu un satin virsū. katru galu nofiksē ar kniepadatu.

Atbildēts: 2.decembris 2019, 10:52 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā BAigars

Sveiks.

Jautājums šoreiz vairāk tāds filozofisks, teorētisks..

Par saudzīgu apiešanos ar karpveidīgajiem. Pieņemot, ka ir sačoks ar pareizo materiālu tīkliņam, šūpulis pieliets ar ūdeni, stingra svēršanas soma, antiseptiķis utt utjp.. Runa ir par tā saucamo hendlingu un vispār apiešanos, izcelšanu no ūdens utt.

Vai ir sanācis lasīt kaut ko daudz maz zinātnisku, vai ir bijusi saskarsme ar pētījumiem? Piemēram, līdakām šobrīd tapšanas beigu stadijā ir pētījums par izcelšanu no ūdens. Doma, ka gaisam ir daudz lielāks gravitācijas spēks kā ūdenī, kā rezultātā līdakām atraujas liesa.

Vai ir kas zināms par karpām? Kādas nianses, kā labāk apieties. Vai labāk no ūdens izcelt pamazām, kur labāk rokas turēt utt..

Sākas garais ziemas gaidīšanas laiks, gribas pagudroties, saproti.. :)))

Atbild Aivars Rudzinskis

ja līdaku makšķernieki skatītos uz mums, karpiniekiem, tad viņiem pētījumus taisīt nevajadzētu. mēs ceļam karpas no ūdens ar visu sačoku. Viņi tā nedara - viņi ceļ līdaku ārā no sačoka, kas vēl atrodas ūdenī, ar roku. Es šeit runāju tikai par ņemšanu no laivas, arī karpas gadījumā. Zivi ārā no sačoka ar divām rokām nemaz nevar paņemt un iecelt laivā - pats iekritīsi ūdenī. Vai, kā minimums, sačakarēsi muguru, jo tā pozīcija sanāk reāli tizla. Tapēc gan karpa, gan arī līdaka būtu jāceļ ārā ar visu sačoku, jāliek uz matracīša utt. nu jā, ja nezini, tad pirms karpu ar visu sačoku celt laivā, vajag sačoku atvienot no kāta, salikt kopā abus stieņus un visu sačoku uzrullēt uz stieņiem cik vien var, atstājot karpu maigi iespiestu tā, ka tai nav kur lieki kustēties. un tikai tad to ceļ ārā no ūdens. Tad viņai nebūs iespējas pa laivu sākt lēkāt. man to nācās darīt WCC ar divdesmitpiecinieci, turklāt vienam pašam un lielos viļņos - ja nebūtu iepriekšēja treniņa, varētu sanākt visādi - tā karpa tomēr ir smaga:) līdaku makšķerniekiem vajadzētu pārņemt šo procedūru ar to atšķirību, ka āķus vajadzētu izņemt jau kamēr zivs ir ūdenī un tikai pēc tam celt ārā. savādāk tie āķi kaut kur noteikti saķerās un sadurās. savukārt, velkot karpu krastā nevis laivā, vispār nav, par ko runāt, mēs visu darām pareizi. ja nu vienīgi tā nianse, ka daži karpinieki mēdz kustināt zivi uz priekšu un atpakaļ pirms atlaišanas. tas gan ir lieki, zivs atpakaļvirzienā peldēt nav paredzēta. jo īpaši šis attiecas uz amūriem, kas ir daudz jutīgāki pret nepareizu apiešanos. Pavisam pēdējā lieta, ko piebilst, esmu novērojis, ka bieži pie mums mačos karpu maisus ar zivīm piesprauž pie mietiņiem ļoti tuvu pie krasta. ja ir vējš un viļņi, tad vēl ok, bet saulainās bezvēja dienās seklumā ūdens ir ļoti nabadzīgs ar skābekli un ļoti silts. Vajadzētu nepaslinkot un censties turēt karpas maisos pēc iespējas lielākā dziļumā.

Atbildēts: 15.novembris 2019, 22:19 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Sotna666

Aivar te atkal es gribētu jūsu viedokli. Teiksim tā ir boila, ar kurām cītīgi baroju pirmo diennakti ir labi rezultāti. Otrajā diennaktī zivis pārstāj ņjemt, kamēr nenomaini garšu. Cik liella iespēja ka zivs spēj atšķirt labu boilu no mazāk barojošas. Paldies jau iepriekš

Atbild Aivars Rudzinskis

slikta boila ir samērā stiepjams jēdziens, To, vai tā ir pietiekoši veselīga un barojoša, karpa varbūt nemaz tā ātri nevar atšķirt. Kaut gan daudzi karpinieki domā, ka var gan un tādēļ cenšas dot viņai visu to labāko. intereanti, ka viņu rezultāti visbiežāk patiešām ir labāki, tādēļ ir pamats domāt, ka kaut kā jau tā karpa atšķir. BET, tas, kas ir pilnīgi loģiski un saprotami ir tas, ka svarīgs ir ātrums, ar kādu tā boila vēderā pārstrādājas. ja tas notiek ātri, vēders jau drīz ir tukšs un atlkal gribas ēst vēl - tas ko mums vajag! savukārt, ja tā boila aizštopē vēderu ciet uz ilgu laiku, tad karpai tīri cilvēcīgi vairs ēst negribas un tu vari karināt viņai priekša kādus brīnumus gribi - neņems! Tātad laba boila ir tā, kas ātri sagremojas. Labā ziņa ir tā, ka, agri vai vēlu tas vēders iztukšosies un karpa to pašu slikto boilu var sākt ēst atkal, sevišķi, ja nav alternatīvas. vēl viens aspekts, ko bieži jaucam, ir garša. Garša ir pavisam kas cits nekā smarža un karpinieki šīs divas lietas mūžīgi jauc. Pagaršo pats - zemeņu boila nemaz pēc zemenēm negaršo. sevišķi, ja aiztaisa degunu. karpai ļoti svarīgi ir, lai boila garšotu. tas arī samērā loģiski, kam patīk ēst negaršīgu ēdienu? tas, ko mēs nesaprotam, ir tas, ka karpa to garšu spēj noteikt tikai pagaršojot, citu variantu nav. līdz ar to ir iespējams, ka karpas tavas boilas ņēma (un uzķērās), bet saprata, ka nav garšīgi un vairs neņēma. vai arī pirmais variants - pārēdās.

Atbildēts: 8.novembris 2019, 23:07 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Sotna666

Paturpināšu BAigara jautājumu, piemēram Krievijā ļjoti labi strādā Dynamite boilas, source, Tiger nut, complex t, Robin Red. Vai var tā būt ka mūsu platuma grādos viņjas nav paredzētas? Vados pēc saviem novērojumiem esmu izbarojis kopā ap 5kg boilam no Dynamite. Rezultātā max 3 zivis sezonā. Runa iet tieši par Lv ūdeņiem. Paldies jau iepriekš

Atbild Aivars Rudzinskis

pirmkārt, es šeit nereklamēšu un arī nekritizēšu konkrētas markas. to nu jūs paši. otrkārt, 5kg ir smieklīgi mazs apjoms, lai paziņotu, ka kaut kas strādā vai nestrādā. treškārt, zivis brendu lasīt neprot, viņām, piemēram, tavs source un tiger nut ir divas pilnīgi atsķirīgas lietas un spriest par tām var tikai par katru atsevišķi nevis visu brendu kopā. par to, ka dažādos platuma grādos efekts ir dažāds, es jau centos pateikt iepriekšējā atbildē - protams, ka krievijas dienvidos, kur ūdens pusgadu turas pie 25 grādiem ir cita situācija nekā pie mums, kur tas dažas dienas sasniedz 20 grādus. tapēc skatoties visus tos video, vajag censties domāt līdzi! ja par zīmoliem, kas ražo boilas, tad diez vai ir vērts tos dalīt kategorijās "strādā" un "nestrādā". kaut vai tas pats source - tas tiek ražots jau vismaz 15 gadus un ja nestrādātu, tad sen jau neviens nepirktu. cita lieta, ir tas, cik tā konkrētā boila ir piemērota tavai konkrētajai taktikai, vietai un laikapstāļiem. Turklāt tieši tādā kārtībā - pirmkārt, taktikai! Kā saprast un izdomāt, kura no gatavajām boilām varētu derēt taviem apstākļiem? tas ir tuvu pie neiespējamās misijas. tomēr noteikti varu ieteikt izlasīt visu, līdz pēdējai niansei, ko ražotājs un tā testētāji saka par to boilu. protams, atmetot epitetus un sajūsmas saucienus. meklē norādes par sastāvu. otrkārt, par sastāva kvalitāti. tas tik tā liekas, ka zivju milti ir zivju milti. patiesībā tie tiek ražoti ļoti dažādās vietās un no dažādām izejvielām. un tā tālak. visi ekstrakti, ēteriskās eļļas, kaut vai tas pats GLM - tur ir daudz variantu un liela daļa ražotāju cenšas samazināt izmaksas uz sastāvdaļu rēķina. Bet, atbildot uz jautājumu tieši - nē, neviens ražotājs nevadās no platuma grādiem. tomēr ir ražotāji, kas savos aprakstos norāda, vai konkrētā boila labāk vai sliktāk strādās aukstā ūdenī. un, jā, pie mums gandrīz visu laiku ūdens viņu izpratnē ir auksts.

Atbildēts: 7.novembris 2019, 22:24 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā BAigars

Jautājums radās, skatoties Koļesņikova, Vladimira Nikolajeva, vēl vairāku krievu un ukraiņu video. Pirmais, manuprāt, ar mārketingu nenodarbojas.

Centos salīdzināt pēc parametriem iespējami līdzīgas ūdenstilpnes.

Visi tie Krievijas un Ukrainas top ezeri un dīķi tač ir ļoooti presingoti, karpas ir redzējušas visu iespējamo, noķertas entās reizes uz popapiem, bet tik un tā turpina ķerties.

Joprojām nesaprotu, kāpēc Latvijas un Lietuvas presingotajās vietās, karpa pie spēcīgiem atraktoriem un atraktīvām barībām, ēsmām netuvojas, bet krievi savos sporta dīķos veiksmīgi ķer. Zivju blīvums salīdzinātajās vietās varētu būt ļoti tuvs.

P. S. Protams, ārpus LV un LT neesmu ķēris karpas.

Atbild Aivars Rudzinskis

video producēšana kāreiz ir marketings, ar to cilvēki pelna naudu:) es varu pateikt tikai no savas pieredzes - nekad un nevienu reizi nav bijis tā, ka kaut kur video redzētais vai forumos lasītais kaut cik atbilstu realitātei uz konkrētā ūdens. salasies un saskaties vienu, aizbrauc un realitātē redzi kaut ko pavisam citu. Piemēram, strādā pavisam kaut kas cits, citos punktos, citā veidā. tāpēc jau makšķerēšana ir tik interesanta, ka neko daudz nevar gūt samācoties teoriju un kopējot citus, ir pašam jādomā, jāpēta un jāanalizē sava personiskā pieredze. jā, pamatinformācija ir jāizlasa un jāapskata, bet truli kopējot to, ka tas tur čiekurs dara tā un es darīšu tāpat - tas nestrādā. Vismaz ne tādā līmenī nestrādā, kurā varētu pretendēt uz kādiem cienījamiem rezultātiem. Ir katram jāmeklē savs ceļš, savi risinājumi, savas nianses. tas nav vienkārši, protams, bet tev jau ir pietiekoši liela pieredze, lai sāktu kritiskāk attiekties pret visu, ko redzi un lasi.

Atbildēts: 7.novembris 2019, 15:01 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā BAigars

Kāpēc, piemēram, Krievijā, Ukrainā, Ungārijā, pat Anglijā, populārajās ūdenstilpnēs, kur brauc simtiem karpinieku, ķer vienas un tās pašas karpas gadiem dienu dienā, strādā visādi atraktīvi stikmiksi, likvidi pie barībām, spilgti popapi utt, bet pie mums, piemēram, Vērgalē vai tajā pašā leišu Puniā utt nekas tāds nestrādā? Respektīvi, pie mums un Lietuvā presingotās vietās visu vajag maksimāli neuzkrītošu, matam paredzētās boilas stundām mērcēt ūdenī, nekādi stiki, nekādi popapi, nekādi likvidi utt. Latvijas karpu 3x noķer un viņa saprot, ka dzeltens popaps un krila atraktors ir briesmas, bet visādās Krievijas top vietās, jo atraktīvāk jo labāk. Pat tajā pašā Šumbarā taču izmanto stikus, dažādus atraktorus un popapus, kur katra karpa desmitiem reižu ķerta.

Kur problēma? Vai arī - ko es nesaprotu? :)))

Atbild Aivars Rudzinskis

Esi bijis visās tajās minētajās vietās? kā tu zini, kas tur strādā un kas nestrādā? esi kaut ko dzirdējis par marketingu? otrkārt, karpas pieredzi veido ne tikai uzķeršanās uz āķa, bet gan arī, un pat daudz vairāk - ko tā līdz šim ir ēdusi. ja tajā ūdenī pastāvīgi tiek barots ar visādām dzeltenām boilām, tad viņa arī ķersies uz dzeltenām boilām drošāk. ja jūs vislaik barojat ar pelēkām, tad nebrīnieties, ka dzeltenās mazāk strādā. treškārt, visas tās dažādās smaržas tikai cilvēkam šķiet dažādas. karpa nekad nav ēdusi zemenes un tāpēc nezin, ka zemeņu smarža ir zemeņu smarža. svarīgākais, ko viņa spēj atšķirt, ir PH līmenis. Pareizāk sakot, tā atšķirības. ja ūdens PH līmenis ir viens, bet barībai cits, tad barība nedaudz izmaina apkārtējā ūdens ph līmeni un karpa to jūt. un otrādi, ja barības ph līmenis ir līdzīgs ūdens ph līmenim, tad atšķirības nav un karpai nav, ko just. tā kā katrā ūdenstilpē ph līmenis ir savādāks, tad arī atraktoru ietekme var atšķirties. ceturtkārt, boilu proporcija kopējā karpas ēdienkartē. pieļauju, ka tai pašā anglijā vietām tā var sasniegt 100%. piektkārt, ir tiešām daudz būts dienvidu zemēs, un man nezkāpēc liekas, ka karpas tur vienkārši ir rijīgākas un negausīgākas. siltāks ūdens, garākas vasaras. siltākā ūdenī gremošanas process notiek ātrāk un tāpēc karpa var vairāk apēst. līdz ar to arī bada sajūta veidojas ātrāk. sestkārt, cik to karpu vispār tai ūdenī ir? ja to ir daudz, iebarotās boilas tiek apēstas stundas vai divu laikā. ja karpu ir maz plus apetīte un gremošanas ātrums ne visai - boilas var nostāvēt ūdenī vairākas dienas. nu un to, ka nostāvējušas boilas ir drošākas par svaigām, karpa laikam spēj saprast diezgan ātri. visbeidzot, konkurence. jo vairāk karpu ir vienā vietā, jo mazāka to uzmanība un lielāka iespējamība uz copi.

Atbildēts: 7.novembris 2019, 12:13 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā ar4hijs

Vēl jautājums par piecirtienu, pie copes ar fiksētu svinu, izdarīt piecirtienu, vai tikai pacelt kātu un fiksēt bremzi pēc slodzes? Līdz šim strādāju bez piecirtiena, bet video ir redzēts ka piecert kā līdakām.

Atbild Aivars Rudzinskis

Parasyi drošāk ir piecirst. Turklāt darīt to ar plašu vēzienu, jo attālums liels un aukla stiepjas. ja piecirtiena brīdī ir nogājiens, tas nozīmē, ka āķis ir ļoti sliktā vietā ieķēries un nogājiens sekotu izvadīšanas laikā tik un tā. nepiecirst izvēlas tad, kad karpas konkrētā ūdenī ir tik bieži ķertas, ka tām lūpas ir sacaurumotas un ļoti vājas. tad, protams, arī izvadīšana seko ļoti maiga un akurāta. Starp citu karpu lūpas plēš tieši mazie tievie āķīši.

Atbildēts: 3.novembris 2019, 19:14 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā ar4hijs

Sveiks, kādus āķus ieteiktu copei ar popapiem un sniegavīra kombinācijām!? Lai pēc iespējas mazāk shodi.?

Atbild Aivars Rudzinskis

1. lielākus nekā tagad lieto. nogājienu iemesli mēdz būt vairāki, bet āķu palielināšana parasti palīdz. 2. super asus. āķi ļoti ātri notrulinās, dažreiz jau kastītē kratoties tie ir beigti. ir cilvēki, kas maina āķus gandrīz katrā pārmetienā. 3. no resnākas stieples. ļoti tievas stieples āķi plēš lūpu un izveidojas lielāks caurums un atslābstot auklai āķis izpurinās. atceries arī, visai makšķerei ir jābūt sabalansētai. Nevajadzētu, piemēram, uz 3,5 lb kāta karināt virsū 10. izmēra āķi.

Atbildēts: 3.novembris 2019, 18:21 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā arcabalts

Sveiks Aivar.Jautājums sekojos.Pirmā nakts īsas copes.zivs neuzķeras.vakars vēss.nakts vēsa temperatura 0 gradi.Nākošā diena visu dienu līst pa nakti arī.naktītemperatura plus 12.cope nulle.baroju ar spombu 3 makškeres katru sava sektorā.2 reizes dienā parmetu.trešās dienas rits laiks ideāls lietus nelist merens vejs temperatura plus 15 .ka tu doma ir jega mainit sektoru.vai turpinat barot viena vieta.2 nedelas atpakal no sim vietam biju dabujis 3 smukas karpas.ka tu rikotos sinī situacija.paldies.

Atbild Aivars Rudzinskis

Karpai nosplauties uz gaisa tempetatūru un to, vai tev ir silts vai auksts. Viņai interesē, kur ir siltāks ūdens. mēģini izpīpēt, kur tajā ezerā ir šobrīd siltāks ūdens un tur arī mēģini ķert. šajā mēnesī tas var būt jebkur - gan visdziļākajās bedrēs, gan pašā piekrastē, ja spīd saule un ir silts vējš.

Atbildēts: 2.novembris 2019, 20:57 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager