Aivars Rudzinskis

Aivars Rudzinskis

Makšķerē karpas Latvijā un ārpus tās robežām kopš 1997. gada piekopjot moderno "noķer un atlaid" principu kā arī visas iespējas, ko piedāvā modernās karpu makšķerēšanas teorijas. Vai tas ir ezers vai upe Latvijā, Volga, Ebro, St.Lawrence vai cita tūristu iecienīta karpu vieta pasaulē - jautājiet un mēģināsim kopīgi rast atbildes.

Karpa nav ēdiens, karpa ir draugs

Atbildes

Jautā rio.

taisos pirmoreiz pamegjinat nokjert lielu karpu kada kurzemes ezera,ka tev skjiet,cik daudz baribas man vajadzetu iemest pirmaja barojumaa.esmu taisos ievest ar laivu.copet megjinasu kadas divas diennaktis.un vai ir jega barojumu papildinat,jo no krasta to nogadat es varetu tikai ar laivu.dziljums copes vietaa ap 4m.kjersu ar kartupeli.attalums no krasta varetu but ap 30 40 m.

Atbild Aivars Rudzinskis

piedod, bet nav vienkāršas atbildes par iebarojamā daudzumiem. tas ir atkarīgs no:

1. karpu skaita ūdenī - jo vairāk zivju, jo ātrāk tās visu notiesās

2. ēstgribas - ja labs laiks un karpas intensīvi barojas, barotvajag vairāk

3. iebarojamās barības - ja tā ir kvalitatīva un viegli sagremojas, piemēram liela daļa boilu, jābaro vairāk. grūti sagremojamas, piemēram kukurūzu, barības baro mazāk.

4. ko tu ar iebarošanu vēlies panākt? piesaistīt zivis vietai? vai "uzsēdināt" tās uz konkrētās ēsmas?

tāpēc mēģini pats izdomāt. ir makšķernieki, kas iztiks tavā situācijā ar sauju boilu - visdrīzāk tie spēs atrast to vietu, kur karpa barojas. citi iebērs pāris spaiņus un pēc kāda laika karpas ķersies kā trakas.

papildināt ir vērts tad, jazini, ka iebarotā barība ir apēsta, piemēram, pēc kādas karpas izvilkšanas. uzbraukt klusiņām ar laivu virsū iebarotajai vietai nav nekas traģisks - karpa drīz atgriezīsies. un 30-40 m attālumā jau var iebarot ar visādiem citādiem līdzekļiem arī.

Sāc ar to, ka rūpīgi izpēti gutni un mēģini atrast kādu karpu iecienītu vietu. Lasi septembra Karpu Lietas - tur būs vairāk par šo.

Atbildēts: 10.septembris 2007, 22:18 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Divemaster

Sveiks ! Karpu lietās esmu pilnīgs iesācējs, tādēļ gribētos zināt, kādus aromātus tām labāk piedāvāt šādā aukstā laikā. Ko likt uz āķa, un kā labāk iebarot. Kuras būtu tās lietas, pēc kurām vajadzētu vadīties lai visu izdarītu maksimāli pareizāk. (Liels paldies)

Atbild Aivars Rudzinskis

mēs jau visi vēl iesācēji. pa lielam, nav tādas gigantiskas atšķirības starp makškerēsanu rudenī un vasarā. izvēlies vienu konkrētu boilu, ar to baro un ķer, pēc iespējas biežāk, tad jau arī sajēga pienāks. paņem, piemēram, Salmon Caviar and Black Pepper no Nutrabaits.

Atbildēts: 9.septembris 2007, 03:42 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā toms004

Sveiks!!!

Johaidī jav otro reizi manas boilas jau atkal ir sakostas vai tās varētu būt līdakas, vai boilām tā pat nevar nolūzt kāts gabals?!?!

Vai vari eiteikt kādu labu monofīlo auklu pa tiešām labu un cik tā varētu izmaksāt!?!?

vai ir jēga no tām dikti dārgajām, mazajām kukurūzas burciņām ko var nopirkt makšķernieku veikalā???

liels paldies!!!

Atbild Aivars Rudzinskis

diez vai līdakas kodīs boilai nost gabalus, drīzāk paņems veselu - ir gadījies, tāpat arī zandarti. pie vainas varētu būt vēži vai arī sīkās zivis, ja boila nav pietiekoši cieta. ja tā kļūst ar konstantu problēmu, tad ir divi risinājumi - paštaisītās boilas žāvējam svaigā gaisā 3-4 nedēļas līdz tās kļūst cietas kā akmens, tad neviens tās nespēs apgrauzt. otrs variants - ir tāda termo plēvīte speciāli paredzēta, lai boilu ievalcētu tā, lai no tās ārā ir tikai sāni.

par auklām jau n-tās reizes esmu rakstījis, atceries, ka karpa neķeras uz auklu, bet gan uz ēsmu -jautājums, kas tieši tev rada problēmas?

tās kukurūzas burciņas, manuprāt, vairāk ir domātas makšķerniekiem nevis karpām.

Atbildēts: 9.septembris 2007, 03:38 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā mihails

sveiks

Jautajum kādas tagad septembrī labakas boilu aromātas,doma ir ķert veca ezerā kur karpas laikam jau kļuvuši par sazaniem garaks miess,lielakas zvinas,un krasa ka sazaniem vairāk dzelten-zelta,vasara parasti bananu vai tuti -fruti,bet rudeni neesmu tur ķeris.paldies

Atbild Aivars Rudzinskis

karpas par sazāniem nekļust tāpat kā baltie cilvēki nekļust par nēģeriem. Latvijā klasisko sazānu vispār praktiski nav nekur.

klasiski netiek šķirtas kaut kādas rudens garšas, drīzāk bolias var dalīt t.s. ziemas un vasaras. noteicošais ir tas, cik labi vai slikti attiecīgās sastāvdaļas šķīst ūdenī. ja ņemsim par piemēru Nutrabaits gatavās boilas, tas tās, kuras atzīmētas ar EA ir izteikti aukstam ūdenim paredzētas, jo aromāts ir uz spirta (EtilAlchocol) bāzes. tāda ir piem Strawberry Cream and Bergamont boila, ja pareiz atceros. man tā ļoti labi ir strādājusi tieši rudenī līdz pat ledum. Noteikti pamēģiniet Trigga Ice no Nutrabaits - tā ir Triggas aukstā ūdens versija. Papildiniet iebarošanu ar Trigga Ice granulām.

Tāpat jārēķinās, ka visas eļļas, tai skaitā zivju eļļas izņemot lašu eļļu (Salmon oil) slikti šķīst aukstā ūdenī. tadēļ zivju garšas boilas ir kļūdaini saukt par aukstā ūdens boilām, es nezinu, no kurienes radies tāds stereotips, tās lieliski strādā vasarā. Nutrabaits ir BFM Salmon Caviar boila, kas lieliski strādā rudenī, pamēģiniet tai vēl uzpūst EA Strawberry atraktoru. Vēl par klasisku ziemas boilas aromātu tiek uzskatīts ananass (pineapple). Vairāk par copi rudenī lasiet Septembra Karpu Lietās.

P.S. Paldies visiem, kas turēja īkšķus par mums Rumānijā, paņēmām 18. vietu 53 komandu konkurencē ar kopējo svaru 124 kg, kasir labākā no Latvijas komandām, turklat sektorus vajadzēja izvēlēties nevis izlozēt un mēs drīkstājām izvēlēties četrdesmit astotie. kopā 15 zivis ar ieskaiti virs 5kg un vismaz 50 gab zem 5kg, kas neskaitās. Lieliski strādāja Trigga pašrullētajā versijā. atskait lasiet nākošajās Copes Lietās.

Atbildēts: 9.septembris 2007, 03:30 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā toms004

sveiks

Es nopirku spec kukurūzu karpām 1,10 ls ar tuti fruti garšu

un zemeņu vai no tās ir jēga?? Es karpas ķeru ar 8 Nr. āķiem vai tie nau par mazu?? Vai jūs varētu ieteikt kādu labu auklu manējā mani pievila jo tā sāka vērpties un tā pinas ap makšķeres galu tas apgrūtina darbu !!

liels paldies

Atbild Aivars Rudzinskis

spec kukuruzas es nelietoju, nepateiksu. gan jau kada jega ir, ja jau tirgo...

aukla verpjas tapec, ka ta ir saverpta. varbut nepareizi esi uztinis? ta saverpjas ari tad, kad strāda beitraners pie copes vai bramze pie izvadisanas. tapat var saverpties velkot ārā, ja nav pareizajās vietās grizulīši. arī spoles mēdz būt ar papildus pretsavērpšanās funkciju. pati aukla te nu nekādi nav vainīga.

principā aukla galīgi nav tas svarīgakais makšķeres elements, ja tā ir kaut cik svaiga un bez bojājumiem. es pats lietoju Kryston Kristonite ar fluorakarbona pārklājumu un grūtākās situācijās pīto Fireline.

āķa izmēram ir jāatbilst ēsmas izmēram. rupji runājot, tā platumam vajadzētu būt vismaz pusei no ēsmas izmēra. tāpat jādomā par tā izturību. palielināt āķa izmēru ir vērts tikai tad, ja ir daudz nogājieni vai arī tev izdodas to salauzt vai atlocīt.

Atbildēts: 9.septembris 2007, 03:10 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā klements

Sveiks!!!

Vēlējos pajautāt šādu lietu>Ja boilu veļamā dēlīša gropes izmērs ir 18mm

tad it kaa loģiski būtu, ka pistoles uzgaļa diametram jābūt tādam pašam!!!Diemžēl veļot boilu, pats boilas vidus nez kapēc paliek tāds --""nesalipis""-un boila jūk ārā!!!Kur esmu pieļāvis kļūdu???Lietoju Richworth gatavos mixus,un spēlējos tikai ar atraktoriem, aminoskābēm,saldinātājiem,utt. tapēc mīklai tachu jābūt pareizai- lai nejuktu ārā!!??Un tad vēl ir jautājums-Vai gatavojot boilas no gatavajiem mixiem ir jāber klāt sāls????(Krievijas karpistu boilu receptēs sāls figurē.Anglju receptēs -tās kuras esmu atracis -it kā nemana.:)Kā nez karpa uz to sāli raugās???

Paldies.

Atbild Aivars Rudzinskis

loģiski gan, bet ja tomēr ir kaut kāda problēma, pamēģini taja gropē iespiest vairāk. to var izdarīt liekot desiņu mazliet ieslīpi nevis stingri perpendikulāri gropēm. iemesls tam visdrīzāk ir mīklas konsistencē, kuru esi uztaisījis par šķidru. es parasti nevados pēc sausā miksa daudzuma gramos uz olu skaitu, jo olas var būt dažādas pēc izmēra un arī šķidro sastāvdaļu daudzums ietekmē mīklas sastāvu, bet gan beru miksu klāt tik ilgi, kamēr mīkla pārstāj lipt pie rokām un ir pietiekoši stingra. tiesa, ir lielas grūtības izspiest to no pistoles, toties boilas sanāk ļoti izturīgas. katram miksam ir nianses un ar richworth miksiem neesmu strādājis, tomēr sāc ar to, ka pamēģini uztaisīt biezāku mīklu. mīklai var arī pievienot kādu eļļu, tad tā labāk veļas un mazāk līp pie dēlīša, var arī dēlīt ieziest ar eļļu, piem. zivju eļļu.

par sāli neko īpašu dzirdējis neesmu, par sliktu tas noteikti nenāk, bet īpašai jēgai arī nevajadzētu būt. es lieku sāli klāt pie ūdens vārīšanas procesā, tad vārīšana notiek raitāk.

Atbildēts: 29.augusts 2007, 21:30 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā toms004

Sveiks!!

Es nopirku PREMIUM BOILIES stravtberie jem 14 mm problēma ir tā ka tās ir diezgan mīkstas(tās normāli nevar uzlikt uz sistēmas) , ko es varētu darīt lai tās paliktu cietākas??? vai pie kombikorma ir vērts likt klāt kādu atraktoru!? Dīķī kur es makšķerēju ir ielaistas trīs ar pus tonas mazo karpu (tās ir no 800g-1.5 kg smagas tās ir dikti badīgas vienā vārdā sakot tās visu čakarē)

vienkārši lielās netiek pie barības jo tā jau ir apēsta!! ko un kā labāk darīt??!!

Liels paldies!!

Atbild Aivars Rudzinskis

ja esi nopircis tādas boilas, kuram nevar adatu izdurt cauri, lai tās neizjuktu, tad tie nu ir pēdējie mēsli un diez vai zivis tādas gribēs ēst. ja nu gribi mēģināt, var tās pakaltēt sausā ēnainā vietā - vajadzētu tapt cietākām. otrs variants - boilai nevis matu dur cauri, bet to boilu piesien pie mata.

liels daudzums mazu karpu bieži vien jauc makšķerēšanu. kurš tur netiek īsti pie barības gan ir jautājums, jo ne jau lielās respektē mazās. drīzāk ir tā, ka lielā zin, ka tur, kur daudz barības, mēdz būt ziepes, tāpēc labāk turas maliņā un klusi vēro laiku pa laikam zlasot pa kādai mazāk uzkrītošai boilai. teoriju par to, kā nodalīt lielās no mazajām ir daudz. ir teorija par lielākām boilām, tomē tai es diez ko neticu. labāk liec savu lielajai karpai domāto āķi ar boilu kaut kur maliņā no lielā iebarotā laukuma, tā drīzāk tiksi pie normāla izmēra.

Atbildēts: 26.augusts 2007, 21:54 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā kembels

labdien nu es sovasar visu laiku nedela 1 reizi braucu karpas uz dunalkas diki vienreiz mes divata pa pusi stundas 6 karpas un kops tas reizes es visu laiku lietoju to pasu esmu iebaroju ari ka toreiz un kops tas reizes es iemetu pludinu un man vinu visu laiku nesa un pa bridim parausta bet zem udens rauj reti kapec ta?? varbut jamana vieta vai esma bet udeni visu laiku netalu no pludina leka es nezinu kas par vainu visadusdzilumus esmu izmeiginajis varbut vari palidzet ar kadu padomu

Atbild Aivars Rudzinskis

lasi iepriekšējo atbildi!

Atbildēts: 24.augusts 2007, 22:36 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Krisjanis

Sveiki.

2005. gada rudenī tika ielaistas karpas jaunajā, lielākajā no visiem, dīķī. Pārsvarā 500g - 800g lielas (varbūt ap 50-80 gab).

Ar nepacietību gaidīju, kad beidzot varēšu puslīdz nopietni ķert karpas.

2006. vasarā (jūlijā) no laivas netālu no krasta (seklumā, ap 1.60 m dziļums) iemēģināju. Kā jau mazas un dumjas, ķērās daudz un bieži. Kopā laikam ķēru tikai kādas 3 reizes, skaidrs, ka jāgaida kamēr izaugs.

Šogad izdomāju, ka sākšu ķert no krasta, jo ar laivu ir čakars (dēļ vēja pārsvarā). Izvēlējos vietu un sāku. Dažreiz iebaroju, dažreiz nē. Sākumā ķērās gandrīz tik pat bieži kā pirms gada, bet tad, kaut kad nesen, ja nemaldos jūlija vidū nogrieza kā ar nazi. Karpas vairs vispār neķērās. Karūsas un līņi mierīgi griežas, nāk iebarotajā laikā, zog citiem domāto ēsmu, bet karpas nekā. Tikai nesen 2 gabalus (2,7 kg / 1,6 kg) noķēru, par ko nobrīnījos. Vienu vēlā vakarā, otru pa dienu, ļoti nervozi sagrāba un aizplēsa kā kauta. Protams, noteikti daudzi teiktu, ka nārsts utt. Bet nu, ūdens temperatūra tagad mainījās vairākas reizes un nārstam jau tā kā siltu vajag ilgāku laiku.

Nekas īpašs nav mainījies, barība tā pati (maize, kas pārstrādāta mīklā + mazliet barība smaržai). Nav nekādu baigo izmaiņu bijis, barības nav pārāk daudz, sakarā ar to, ka ir daudz citu zivju (karūsu, līņu, asaru). Neviens cits tur neķer.

Mans jautājums būtu - kāpēc tā? Kāpēc karpas tik pēkšņi sāka slikti ķerties?

Mana vienīgā teorija būtu, ka varbūt +/- visas ir pa reizei noķertas un tagad būs jāgaida gads vai divi, kad viņas aizmirsīs iegūto mācību un atkal sāks ķerties. Vismaz tāda shēma darbojās, kad bija 8 karpas maziņā dīķītī. Tur gan viņas uz pludiņu vairs vispār nevarēja noķert, jo biju pieradinājis uz peldošo maizi.

Atbild Aivars Rudzinskis

pirmkārt, vajadzētu pašam padomāt, ko esi visā tai lietā mainījis, ka pārstāja ķerties. mainītas auklas, āķi, vieta, ēsma utt? varbūt esi iemīlējies? tad ar diez ko neķeras.

ja nekas ar tevi un taktiku nav mainījies, tad varbūt zivis aizmigrājušas uz kādu citu vietu - dziļāku, zāļaināku utml. mazas tās tiešām ķeras kā dullas, bet ilgi tā nekad nepaliek. var jau, protams, pieņemt to, ka tās ir tikušas uz āķa un tāpēc vairs negrib ķerties, bet tur jau ir tā makšķernika māksla piemānīt zivi un būt viltīgākam par to. ja zivis paliek gudrākas, tad arī tev jāpaliek gudrākam - ķerot ar vieniem un tiem pašiem ieročiem eldorado agri vai vēlu beigsies jebkurā vietā. eksperimentē, mācies, atzīmē visu, kas izdevies un neizdevies un ar pieredzi nāks arī zivis. lai veicas!

starp citu, ir gadījies sacensībās noķert karpu, kas tikko jau pabijusi uz kaimiņa āķa.

Atbildēts: 24.augusts 2007, 22:35 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Eidis

Man draugs atveda no Vacijas visādas sastāvdaļas boilu izgatavošanai ar visām receptēm,trūkst tikai tāda laktalbumīna,ja es pareizi iztulkoju,kas tas tāds varētu būt un, vai to,vai kaut ko līdzīgu var dabūt pie mums.Un vēl,cik varētu maksāt boilu izrullējamie.Pēc kilograma izrullēšanas ar rokām,man tās boilas uz beigām sāka palikt arvien lielākas,bet sīkie vispār pieteica streiku.

Atbild Aivars Rudzinskis

http://www.carpcenter.at/fhs/template_carpcenter.php?IncMod=ModShopSta...=

redz, kur var nopirkt, noteikti ir arī citi interneta veikali. sastāvdaļa diezgan būtiska, uzlabo boilas kvalitāti ievērojami. satur līdz 88% proteīna, garšo labi. jagribi meklēt aizstājējus, parocies internetā, es pats lietoju gatavos miksus, jo sajaukt sausās sastāvdaļas mājas apstākļos ir ļoti grūti.

boilu rullēšanai tev vajadzēs pistoli ar uzgaļiem, ar kuru izspiež dažāda diametra desiņas un rullējamos paliktnīšus - tie ir ar noteiktu izmēru (10mm, 12mm, 14mm utt.). ražotājs viennozīmīgi Gardner. Karpu Nams solījās ievest, bet kad būs, nezinu. ja nav, pasūti internetā, piem, www.tacklebox.co.uk , ja negribi ražot rūpnieciskos apmēros, ņem visu lētāko un būs ok. pāris desmitos latu iekļausies plus pasta izdevumi.

Atbildēts: 22.augusts 2007, 00:22 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager