Aivars Rudzinskis

Aivars Rudzinskis

Makšķerē karpas Latvijā un ārpus tās robežām kopš 1997. gada piekopjot moderno "noķer un atlaid" principu kā arī visas iespējas, ko piedāvā modernās karpu makšķerēšanas teorijas. Vai tas ir ezers vai upe Latvijā, Volga, Ebro, St.Lawrence vai cita tūristu iecienīta karpu vieta pasaulē - jautājiet un mēģināsim kopīgi rast atbildes.

Karpa nav ēdiens, karpa ir draugs

Atbildes

Jautā Eidis

Sveiks, Aivar!
Saki, lūdzu, vai ir iespējams samazināt nogājienu skaitu mainot attālumu no boilas līdz āķim un vietu, kur mats atdalās no āķa. Jautājums radās tāpēc, ka copējot makšķernieku neapmeklētā ezerā, sistēma āķis- WG, attālums no boilas līdz āķim vismaz 3mm, mats atdalās no āķa kāta apm.pretī atskabargai, strādāja perfekti. Pēc nedēļas presingotā dīķī ar tādām pašām sistēmām, cope sākumā sastāvēja tikai no nogājieniem. Starpība bija tikai tajā,ka šoreiz lietoju boilas, kas ūdenī baigi piebrieda, kā rezultātā attālums līdz āķim bija ļoti mazs. Situāciju vērst par labu izdevās nomainot āķus no WG uz Muggas āķiem. Vēl mēģināju Fox-a resursos redzētu bildi,kur viņi iesaka presingotās vietās attālumu līdz boilai palielināt līdz 1,5 cm un gumijiņu nobīdīt līdz āķa līkuma vidum, bet uz tās copi nesagaidīju. Kadas ir tavas domas par šo situāciju.Paldies!

Atbild Aivars Rudzinskis

Mata garums un līdz ar to attālums starp boilu un āķi ir viens no būtiskākiem faktoriem, kas ietekmē nogājienus. Standartā vajadzētu būt tā, ka karājoties vertikāli, boila pie āķa neskaras un ir kāds milimetrs aci divi pa vidu. Bet nu tas ir standarts un gadās, ka jādejo uz vienu vai otru pusi.
Visdrošākais līdzeklis pret nogājieniem ir panākt, ka karpas aktīvi barojas ar to, kas Tev uz mata. Mežonīgos ezeros to izdarīt, protams, ir vieglāk. Tad var vilkt pat uz vistizlākajām montāžām.

Atbildēts: 8.jūlijs 2022, 14:25 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā kkzev7

Sveiki. Pirmo reizi doma aizbraukt uz Vipedi.
Esmu amatieris totalakais karpu cope.
Iedod ludzu vienkarsakos padomus ka tur vismaz meginat nokert kadu karpu?
Ko likt uz aka? Slieka, veikala aromatiskas kukuruzas? Kadu baribu nemt lidz?
Pariktes bus pasas parastakas, pielagosu tikai kadas kuplakas auklas un akus.

Atbild Aivars Rudzinskis

tā vis negadās bieži, ka bez piemērota inventāra, zināšanām un personiskā domu gājiena var tā aizbraukt un vilkt. No otras puses, gadās arī tā, ka izšauj visparasākā bonduelle kukurūza uz visparastākās pludiņmakšķeres, bez jebkādām barošanām un neskaitāmu žurnāla rakstu lasīšanas. Būsi pie ezera, vismaz pastaigā apkārt un pavēro, kā citi ķer.

Atbildēts: 5.jūlijs 2022, 15:33 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā valis1970

Aivar, jautājums par iebarošanas kātiem. Pagaidām iebarošanai izmantoju jūras kātu ar testu 250 līdz 300 grami. Vai Fox spoda kāts ar testu 5lb būtu jēdzīgāks par tagadējo jūras kātu? Liekas, ka testu ziņā tas jūrinieks nav švakāks, bet īsti ar apmierināts neesmu. Vai Foxs kāts labāk strādātu metienā un tālumā? Protams cenu starpība ir liela, bet varbūt tas būs tā vērts?

Atbild Aivars Rudzinskis

Jūras kāti mēdz būt dažādi, lūdz ar to precīzi atbildēt būs grūti. Salīdzini, piemēram, abu kātu svaru. Spodošana ir smags darbs un katrs grams ir lieki iztērēta enerģija. otrkārt, garums. Dažādiem augumiem dāžādi kāti ir optimālāki un tas attiecas arī uz spoda kātiem. Tāpēc vienmēr labāk pirms pirkšanas ir atrast iespēju pamēģināt variantus. Pajautā veikalā, gan ju tur būs šāda opcija. Bet pa lielam, protams, ka speciāli spodošanai veidots kāts ir vismazākā iespēja aizšaut garām.

Atbildēts: 23.jūnijs 2022, 17:10 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā user1962

Labdien. Atkal jautājums. Pārsvarā karpas ķeru ar fīderi, kam tests 120g. Nav problēmu ar izvadīšanu. Man tagad ir uzdāvināts Distance Extra Heawy 150g. Līdz pusceļam vai gandrīz līdz krastam karpu dabūju, tad viņa aiziet. Vai vajag smagāku barotavu ? Patreiz 100g.

Atbild Aivars Rudzinskis

Neko daudz no fīdercopes nesaprotu. Bet smagāka barotava noteikti uzlabos pašpieciršanos. Sevišķi, ja ir problēmas ar āķa asumu. No otras puses, var gadīties, ka ar cietāku kātu karpas lūpa tiek saplēsta. Tādā gadījumā varētu līdzēt monofilā pamataukla un magāka izvadīšana.

Atbildēts: 20.jūnijs 2022, 12:22 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā user1962

Labdien ! Sveiciens tuvojošos svētkos !
Jautājums tāds. Ar paziņu makšķerēšana ne pārāk lielā dīķī, kur ļoti daudz karpu, amūru, bet tās tiek regulāri barotas un daudz. Ko tādu neparastu izdarīt lai tomēr kādu karpu pierunātu ? Dziļums pāris metri, platums 20 - 30m, garums varētu būt kādi 100+ metri.

Atbild Aivars Rudzinskis

Paldies. Kaut kas neparasts būtu noskaidrot, ar ko tās tiek barotas un uz to arī ķert. Ja tas neizdodas, vienmer var izšaut kāds krāsains popaps.

Atbildēts: 18.jūnijs 2022, 14:25 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā arcabalts

Sveiks Aivar.Copes sesija 5 dienas.Palika pēdēja nakts un pusotra diena.Karpas lēka .bet neņem barību.karpu copes nav.breksi neliek mieru.vai tavā praksē ar ir bijis ka 4 dienas copē un uz nulles esi.ir mēginats daudz gan dzilumi esmas .zig rig neizmantoju jo seit ir samera dzils.ko tu varētu ieteikt ka varetu pedeja dienā un naktī iziet no nulles .paldies.

Atbild Aivars Rudzinskis

Protams, ir bijis tā, ka jāpaliek uz nulles pēc garākas sesijas. Tas gan parasti tad, ja zivju tuvumā nav. Ja viņas ir un lēkā, tad 4 dienas bez copes ir par daudz. Noteikti kaut ko dari nepareizi, tādu, kas viņas biedē vai traucē ķerties. Kaut kas slikts vai izteikti nekvalitatīvs barībā varbūt. Vai montāža varbūt pinas metienā vai grimstot.
un jā, zigrigu var lietot jebkurā dziļumā. Tieši otrādi, lielākā dziļumā tas var izrādīties ļoti efektīvs.

Atbildēts: 18.jūnijs 2022, 10:31 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā user1962

Labdien ! Paldies par iepriekšējiem padomiem, piemēram agrā pavasarī cope naktī pēc drusku siltas dienas. Tagad jautājums. Vēja virziens OK, atmosfēras spiediens, utt. Bet visi sēž gandrīz diennakti un gandrīz neviena cope. Ar kaut kāām viltīgām ēsmām izdodas pievilināt. Kā veidojas šādas necopes dienas ? Atmosfēras spiediens bija normāli augošs, vējš ZA, brīžiem pagrozoties, viļņi, saule, temperatūra ap 5 - 7 grādi plusā.

Atbild Aivars Rudzinskis

Necopei var būt simtiem iemeslu. Laikapstākļi ir tikai viens no tiem. Sevišķi tur, kur ir liels presings, ko rada makšķernieki ar savām auklām, montāžām un, protams, barībām. Tādās reizēs jācenšas darīt kaut ko pēc iespējas atšķirīgu no citiem, tas nereti palīdz nomukt no nulles.

Atbildēts: 19.maijs 2022, 09:56 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā bebriits

Nepieminēju- jā,pīto protams spodam uzliku.Tad pamatauklu 0.16?Ja nemaldos 8- 9 kg bija.Ja tomēr kļūdos cik jābūt testam?

Atbild Aivars Rudzinskis

Jā, tāda derēs. Parasti izmanto 20 lb. Ir arī specializētās pītās auklas spodam, kas ļoti labi peld un atvieglo spodošanu.

Atbildēts: 19.maijs 2022, 09:36 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā bebriits

Sveiks.Kā ir ar auklu spodam?Uzliku 0.25,jo pagaidām nav laiviņa un peldēt spombiem pakaļ galīgi negribas- domāju drošībai:)bet īsti spombs lidot negrib.Cik ir minimālais izmērs 0.16-0.18?lai labāk lidotu.Un to 0.25 kā šoku uzsiet?

Atbild Aivars Rudzinskis

Spodam šoklīderis ir obligāts. Ja esi uzlicis 0.25 mm monofilo auklu, šoklīderim tā ir par vāju, vajadzētu vismaz 0.4 mm monofilo. Ja esi uzlicis 0.25 mm pīto auklu, tad tāda kāreiz ir laba šoklīderim. Savukārt par pamatauklu parasti liek tievu pīto. Jātēķinās, ka spods var pazust ne tikai metiena brīdī, bet arī lidojuma beigās, auklai atsitoties pret klipsi

Atbildēts: 18.maijs 2022, 20:04 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā 777

Sveiks, meistar! Tā, kā esmu iesācējs karpu makšķerēšanā, ir nepieciešams Jūsu padoms karpu makšķeres iegādei. Spoli ir doma aizņemties no spininga. Makšķerēšu dīķi, vecupē ar pludu. Iemetiena attālums līdz 20 m. Kādu testu makšķerei izvēlēties? Var būt ieteiksiet kādu konkrētu kātu cenā līdz 100€. Zivs var būt svarā līdz 5kg. Un, kāda ražotāja āķus labāk izvēlēties, ķerot uz kukurūzu, kādu Nr?

Atbild Aivars Rudzinskis

Sveiks. mana pieredze copēt karpas uz pludu ir praktiski nekāda, tapēc labāk nedošu šajā ziņā nekādus padomus. Labāk pajautā Einim Siliņam vai Normundam Grabovskim, viņi zina visu par kātiem un pludiņiem.

Vienīgais, ko es no sevis varu pielikt, ka uz mūsdienīgu karpu gruntsmakšķeri ķeras labāk un vienkāršāk. Bet nu katram savs. Un jā, 5kg karpa uz pludiņmakšķeres skaitās pieklājīgs loms, protams, bet ko darīsi, ja pieķersies desmitniece? Un nesaki, ka tajā vietā tādu nav. Ir. tikai tu vēl to nezini:)

Atbildēts: 16.maijs 2022, 16:07 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager