Normunds Grabovskis

Normunds Grabovskis

Profesionāls makšķernieks, vairāku starptautisku žurnālu eksperts jautājumos par inventāru, pludiņmakšķerēšanu, fīdermakšķerēšanu, zivju iebarošanu un visa veida ziemas makšķerēšanu.

Kompetenci makšķerēšanā apliecina arī augstie sasniegumi Latvijā un pasaulē:

  • divkārtējs pasaules čempions;
  • divkārtējs pasaules vicečempions;
  • daudzkārtējs Latvijas čempions;
  • Lietuvas čempions;
  • daudzu starptautisku sacensību uzvarētājs.

Atbildes

Jautā Zupa1980

Sveiks. Kurš ir cietāks kāts- salmo diamond līdz 30g vai elite 25g. Match.

Atbild Normunds Grabovskis

Diamond 30, lai gan vārds cietāks nebūs īstais, tas ir jaudīgāks, mačkātam, pēc savas būtības, nevajag būt cietam, tas mazina iemetiena efektivitāti

Atbildēts: 20.februāris 2024, 09:47 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Finnstraum

Jus atkal esat Salmo?

Atbild Normunds Grabovskis

Jā, nedaudz citā statusā kā biju, bet esmu atpakaļ kompānijā, reizēm, lai saprastu kas ir kas un kur ir tava vieta, vajag kādu līkumu izmest un paskatīties uz pasauli :)))))

katrā gadījumā es pats par šo faktu esmu ļoti priecīgs :)

Atbildēts: 18.februāris 2024, 10:43 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā JanKa_K

Moins. Doma ezera , ja precīzi Jūdažu ezerā- mēgināt nokert ziemas breksi. Nekad neesmu meginajis to darit. Intresē kados dziļumos viņu meklēt . Kādas niances? Cik saprotu stāvošu ēsmu jaizmanto.

Atbild Normunds Grabovskis

nav sanācis būt , tāpēc nezinu kādi tur dziļumi un reljefs, attiecīgi grūti minēt kur meklēt breksi, ja tas ir dziļais ezers, ar dziļumiem 10+ metri, tad breksis, vis ticamāk, ganīsies pa kantīm -plauktiem pirms dziļumiem lielajiem, dziļajos ezeros, pašā lielākajā dziļumā breksis nemīl uzturēties, savukārt, ja tas ir vidēji dziļais ezers4-6-7+m, tad breksis būs tuvu dziļākajam rajonam, kā piemērs, ja lielākie dziļumi ir ap 7, tad breksi es meklētu no kādiem 5 metriem, pietam meklēt breksi parasti nozīmē barot 5-10+ āliņģus dažādos dziļumos, ideālā gadījumā, ja varam barot dienu vai pat divas pirms copes, tad diezgan ātri saprotam kur viņš tusē.

nu ezeros tā patstāvīgā vietas barošana strādā perfekti, tur neko nepadarīsi

Atbildēts: 15.februāris 2024, 15:54 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā copmans84

Budžets nu savi 150€ varētu saskrabināt savā dzimenē kas ir ŠOGAD 29.02. reizīti 4os gados kad rekordi mainās!

Atbild Normunds Grabovskis

LABS budžets labai makšķerei, bet… nopirkt labu mersi un uzreiz tam noraut pusi detalu un salikt citas īsti laba doma nav :)))

Atbildēts: 12.februāris 2024, 22:18 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā viedis

Sveiks Normund.
Šoreiz par beigtu balto tārpu ilglaicīgu uzglabāšanu.
Šeit vairāk interesē vai pirms likšanas saldētavā tos kustoņus labāk nobeigt karstā ūdenī vai tāpat var sabērt maisiņā un ļaut viņiem pašiem nobeigties saldētavā?
Vai ir kāda atšķirība starp šīm divām metodēm?
Paldies.

Atbild Normunds Grabovskis

starpība ir milzīga, vis labāka ir baltos, dzīvus , ievakumēt un tad sasaldēt, tad tie ir kā dzīvi, jautājums gan ir priekš kam tu viņus tā gribi saldēt un vārīt :))? nu pa saujiņai var, to vakarā pirms copes izdara un viss, citādāk īsti jēgu tam neredzu, dzīvs un svaigs tārps tomēr ir dzīvs un svaigs, tik cik sauju pinkus applaucēt pirms copes dažādībai, vai tev ir kādas citas super receptes :))?

ir vairtāki veidi kā viņus vārīt-plaucēt, arī rezultāti ļoti dažādi, tīri ēsmai reizēm var paņemties, kAD GARLAICĪGI PALIEK :)))

Atbildēts: 12.februāris 2024, 22:16 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Raudivs

Sveiki:)
Kuru auklu Jūs ieteiktu pludiņam- pīto, vai monofīlo?
Paldies:)

Atbild Normunds Grabovskis

tikai un vienīgi monofilo, vienīgā vieta, kur es redzu pludiņā pīto ir līņu cope ļoti aizaugušos ūdeņos, kur tev to līni jāplēš ar varu no zālēm, tur pītā zāles griež labāk,

lai gan veči copē i vimbas i brekšus ar pītajām, darīt to var, bet man tomēr mono auklas ir tuvākas dvēselei, var plašāk piecirst u.t.t. :)))

Atbildēts: 12.februāris 2024, 22:11 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā copmans84

Sveiks meistar ļooti bieži sanāk copēt laikapstākļos lad Labs saimnieks Suni ārā nedzen! Bet lidz ar to jautājums vaj pludiņam ( slīdošam ) dziļums 5,5 -7 m stoporīts lidos cauri gredzeniem !!! JŪSU mīlotaj makskerej 5m ??? Lietoju pludiņus nuu max 6g stāvošos ūdenos ! Labprāt iegādātos bet jautājums tajā vaj varat pēc apmaksas ( pilnas ) sanamsanas sarunāt servisā laj nomaina riņķus vismaz pirmos 3-4 uz lielākiem laj vizmaz stopors 1,5mm lido cauri bez ( manāmas aizkeršanās ) jo copēju parasti pa Latgales ezeriem bet dzilumi ne reti 4-6m !!!! Man arī tagad sapnis breksis virs 6kg pateicoties Jūsu video jytube utt poe sava 5+ esu ticis ( tā nu gan bij kauja!!! )!!!

Atbild Normunds Grabovskis

NĒ NĒ un vēlreiz NĒ, tev ir jāizvēlas, vai nu tu copē ar lētīem kātiem ar retiem lieliem riņķiem vai, ja gribi copēt ar labiem kātiem, jāiemācās siet slīdošos stopējošos mezglus no auklas vai zobu diega, tad stopējošie mezgli iet cauri riņķiem bez aizķeršanās un viss strādā perfekti

nu nav laba doma dzīt caur riņķiem gumijas stoparus….

a par to 6 kg breksi…. kā es tevi saprotu :))), es pat pāri 4 kg netieku :))) …

Atbildēts: 12.februāris 2024, 22:09 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Kruizers

Sveiki,
Kad Salmo varētu parādīties pievedums ar Norfin flow brienamtērpiem?

Atbild Normunds Grabovskis

ooo to gan es nemācēšu pateikt, es nekādi neesmu saistīts ar Salmo tirdzniecību, rīt būšu Skandu ielas veikalā visu dienu, mēģīnāšu noskaidrot

Atbildēts: 7.februāris 2024, 20:23 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Raudivs

Sveiks!
Šoreiz tēma par fīderi un pludiņmakšķeri-gribētu lai iesakiet fīderi un pludiņmakšķeri(modeli)-no Salmo un spoles (spoles laikam no Salmo, bet var arī būt cita firma). Cenu budžets-negribas lēto un negribas dārgo, gribas zelta vidusceļu (parastā mirstīgā vidus ceļu, kurš no rīta ceļas un iet uz algotu darba vietu un makšķerē 2-3 reizes mēnesī, ja sanāk laiks varbūt 4reizes(reti) :) ).
Makšķerēšanas vietas:-Upes(Lielupe(Jūrmalā), Abava(Sabile-Kuldīga), Venta(Kuldīgas daļa), Ezeri(Nabas, Valguma).
Zivis:-Breksis(pamatā), Vimba(pa kādai), Līnis(retu reizi).
Domāju, ka 6metru garumu nē, jo tas manu prāt būtu pa garu. Par testa gramiem arī bišķi pa īsu sapratne-bet domāju, ka pludiņa svars kādi 8-15grami......
Paldies jau iepriekš un veiksmi Jums Jūsu idejās:)

Atbild Normunds Grabovskis

Kāts- Salmo Elite River Heavy 5 metrīgā, būs pietiekoši viegla, bet arī upei, vimbai un breksim atbilstoši stingra, pats ķeru ar šo un zinu ko saku :))), uz 5 m kātu 10 riņķi, tātad gan slodze sadalīsies vienmērīgi uz visu kātu, gan aukla nelips pie kāta ne miglā, ne lietū, plaukta cena veikalā biki zem 90 eiro un tas ir to vērts.

No spolēm varu ieteikt kaut ko no Lucky John jaunajām, Vanerex un līdzīgām, ir ļoti ok, man pašam tādas stāv uz šiem kātiem, es lieku 30. izmēru (3000)

es cetrurtdienās no 10 līdz 15 esmu Salmo veikalā Skandu ielā 7 (Imantā), vari iebraukt, tad es izstāstīšu un visu izrādīšu un iespējams :))), pat ciparu kaut kā varēšu nedaudz pielabot, ja viss iepatiksies :)

Atbildēts: 6.februāris 2024, 11:58 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā viedis

Vēlreiz sveiks.
Šoreiz par waggler tipa pludiem, kuri ir jau aprīkoti ar svaru.
Kā tulkojas tāda pluda,piemēram, 5gr svars? Vai tie 5gr ir pluda masa+svars vai tur ir domāta tikai pluda masa?
Ja gribu ar tādu pludu ķert zivis visos ūdens slāņos ēsmai piešķirot dabīgas grimšanas prezentāciju, kā arī lai laicīgi redzētu zivs ņēmiena indikācijas, vai tas ir labs risinājums starp pludu un āķi izkārtot nr8 vai nr10 svina skrotis pēc krekla pogu principa? Vai tās skrotis nepalielinātu piņķerēšanās iespējamību?
Vai gabals fluorkarbona,teiksim 0,19mm, starp pludu un pavadiņu, nevarētu samazināt piņķerēšanās iedpējamību?
Paldies.

Atbild Normunds Grabovskis

tu esi pārāk daudz salasījies teorijas :)))), sāksim ar to, ka tas ko tu sauc par vagleriem 5 gr ir ļoooti tālu no vagleriem, kurus izmanto tālmešanā, sportā un no kurienes nāk šis nosaukums, visi šie 3-5 u.t.t. gramīgie pludiņi ir vieenkārši pludiņi ar vienu stiprinājumu , daži ar iemontētu svaru, daži bez, bet noteikti ne tālmešanas pludiņi. Ja tu gribi apgūt tieši maču, tātad tālmešanu, tad tev noteikti jāsāk ar atbilstoša pludiņba iegādi, internetā viss ir, Maver, Sensas, Colmic, Milo u.t.t. firmu daudz, cenas sākot no 10 līdz 15 eiro, pērc ne mazāku par 10 gramiem, es teiktu, ka lqb'qk pat 12-14 gr, vagleris ir pludiņš, kuram var mainīt uz auklas esošo svinu daudzumu, slaideris pluds ar jau fiksēto svara daudzumu, tur ir milzīga starpība, arī montāžā, iemetienā u.t.t., labāk sākt ar vagleriem, ir vieglāk str'dāt un saprast pašu sistēmu. Tādam 12-14 gr pludam, ja noņemsi visas šeibiņas, varēsi uz auklas uzlikt 3-4 gramus svina, bet tad biki cietīs tālmešana, ar 1,5-2,5 gramiem uz auklas pluds lidos perfekti pie jebkura vēja.

jo tev uz auklas bus vairāk ,atsevišķi pa vienai izvietotu, svina skrošu, jo vairāk tev tas viss pīsies, to var darīt, kad ir jau ietrennēts iemetiens un ir radusies pamat saprašana par tēmu, sākumam montāža, kura lieliski strādā un praktiski nepinās ir šā'da - āķis ar 20-40 cm pavadu, griezulītis un viena 0,2gr skrotīte (var likt līdz 0,3), tad cm 40-50 augstāk visi pārējie svini sabīdīti kopā, tad cm 60-70 augstāk 2-3 stingri gumijas stopari, kuri neļaus pludiņam noslīdēt tuvāk sviniem (šis ir pats svarīgākais moments, lsi nepītos), viss. Nu un pats pa sevi saprotams, ka ar maču VISI metieni ir ar atduri klipsī, tikai tā, jo atduroties klipsī aukla nostiepjas un visa montāža smuki noguļas uz ūdens/

vaglerim nekādu fļuriku nevajag, ir slaidera copē tāda montāža, bet nu noteikti ne ar tik tievu kā tu raksti :))), tur izmanto 0.25-0.30mm fļuriku, neaizmirsti, ka tev arī pamatauklai jābūt 0,18-0,20mm vaglerim un 0,20-0,25mm slaiderim (atkarībā no tā cik smagu pludu tu lieto)

Atbildēts: 6.februāris 2024, 11:48 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager