Valdis Holbergs

Valdis Holbergs

Universāls makšķernieks ar milzīgu pieredzi. Makšķernieku biedrībā Daugava Valdis iestājās 1965. gadā. Viņš bija viens no kastinga pionieriem Latvijā. No 1975. gada sporta meistara kandidāts un no 1976. gada sporta meistars kastingā un līdz ar to viņš filigrāni pārvalda gan spiningu, gan mušiņmakšķeri. No pagājušā gadsimta sešdesmitajiem gadiem viņš ir spiningojis līdakas un asarus Babītes, Engures, Dzirnu un citos ezeros, kā arī taimiņus, foreles, alatas, lašus, sapalus, meža vimbas, samus un zandartus Latvijas upēs. Latvijā viņš ir izstaigājis vairāk nekā 170 foreļupes un strautus. Sākot ar 1975. gadu viņš copē zivis ar mušiņmakšķeri. Ārpus Latvijas robežām viņš ir makšķerējis Kolas pussalā, Sibīrijā un citur plašajā Krievzemē, kā arī Norvēģijā, Somijā, Zviedrijā, Igaunijā, Lietuvā.

Atbildes

Jautā M_Zihars

Labdien!

Vēlētos uzzināt Jūsu domas par to kā lai noķer lielākas līdakas par 1,5kg ezerā, kurā dziļums ir līdz 9m, lieta tāda, ka parasti braucu uz turieni un mētāju gar krastu, copes ir daudz, bet līdaciņas mazas, no pavisam maziem "zīmulīsiem" līdz tādām 1,5kg, tikai vienu reizi esmu daūjis tādu nedaudz virs trīs, bet manam sievas tēvam tīklā iepnas pat tādas kā 8kg, 10kg, un pēdēja kas bija 7,5kg bija ezera vidū kur dziļums ir ap 7m, vai tiešām jāmētā pa dziļumu?(uz tīklu viņam ir atļauja:)

Vizulus esmu izmēģinājis visdažādākos un ņem praktiski uz visu, vis labāk uz lielu pilnīgi baltu(spīdīgu) "karoti" laikam par šūpiņu viņu sauc pareizi, to man arī bija ieteikuši vietējie spiningotāji, kuriem veicas nemaz ne tik slikti, tau arī neviens no tiem vīriem nav izvilcis lielāku par 6kg. Vai ir kādi padomi? Ā un vel, tā pēdējā līdaka, kas sievas tēvam bija, liekas ka bija gājusi uz breksi, kurš jau bija tīklā, breksis tāds uz kilogramu.

Atbild Valdis Holbergs

Lielās līdakas nav nemaz tik vienkārši noķert mētājot vizuli, jo lielās plēsējas ir ļoti uzmanīgas, pie kam lielā parasti uzglūn kaut kam lielākam, piemēram, tam pašam kilogramīgajam breksim, tāpēc lielo drīzāk noķersi velcējot nekā vienkārši mētājot. Tev vajag paņemt laivu, uz spoli uztīt vismaz 150 metrus garu pīto auklu, piesiet 18 līdz 30 cm garu vobleri vai gumijzivi, neaizmirst par pavadiņu un velcēt gar kantēm, laižot lielo kumosu kaut kur ap 100 metrus attālumā no laivas. Ja tā darīsi, tad Tev ķersies parasti 4 līdz 10 kg smagas līdakas, it sevišķi vēlā rudenī, kad ūdenszāles jau būs nopuvušas. Vienkārši mētājot rezultātus var uzlabot, ja uzvedas ļoti klusu, kā pie maza foreļu strauta, un ir jāmet ļoti tālu. Lielo līdaku vēl var piemānīt vējainā laikā, jo tad viņai var pietuvoties tuvāk, nekā ja ir tikai viegls vējiņš.

Atbildēts: 15.jūlijs 2007, 11:06 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā toms004

Sveiks. Ar spiningu sāku copēt pagāšgad, nekas dižš nau vēl gadījies, praktiski esmu karpinieks. Tākā ķerot karpas lietoju reanu auklu, es nezinu cik tad īsti resnu vajag spiningojot. Kādas pavadiņas lietot gaujā jo viens saka ka vienalga otrs ka tievās volfroma? Vai ir kāda nozīme rotera lapiņai, vai tā ir garena vai drīzāk apaļīga, ar uzlīmīti vai bez?? Tākā man uz roteri vienkārši neķeras, nez kapē, es meiģināju uz gumijas un tad tā lieta sāka iet, vai ir kāda starpība starp krāsotu un nekrāsotu džigagalvu??? Un cik smagai tai apmēram vajadzētu būt spiningojot Gaujā (krācēs, atvaros, lēnumos).?? Vai ir vērts laist vobleri pa straumi???

LIELS PALDIES JAU IEPRIEKŠ. Toms

Atbild Valdis Holbergs

Spiningojot parasti ir jālieto monofīlā aukla ar diametru no 0,25 līdz 0,28 mm, t.i. tagad vasaras vidū Gaujā uz līdakām. Ja ir augsts ūdens līmenis un daudz zacepu, tad var spiningot ar pīto, kuras diametrs ir ap 0,20 mm, tad mazāk norausi vizuļus. Spiningojot upēs es iztieku bez pavadiņām, jo upēs ķeras ne tikai līdakas un ja lieto pavadiņu, tad copes būs retāk. Pavadiņas parasti lieto līdaku ezeros, kur ķeras gandrīz tikai līdakas. Es parasti izmantoju standarta pavadiņas, kuras var nopirkt jebkurā veikalā un kuras ir no tērauda un tērauda stieple ir aizsargāta ar plastikāta izolāciju. Folframa, kevlara uc tamlīdzīgu materiālu pavadiņām ir pārāk daudz trūkumu un ar tām ķēpāties nav vērts. Rotera lapiņai ir tāda nozīme, ka jo garenāka lapiņa, jo labāk rotiņš darbosies stiprā straumē un apaļīgākas lapiņas parasti lieto mierīgākos ūdeņos. Ļoti dīvaini ir tas, ka Tev neķeras uz rotiņu. Rotiņš ir pats universālākais vizulis un Gaujā uz to būtu jāķeras līdakām, asariem, sapaliem, meženēm, alatām, forelēm, bet uz gumiju gandrīz tikai līdakām. Džiggalvas svars ir atkarīgs no gumijzivs lieluma, upes dziļuma un straumes ātruma. Svars Tev ir jāpiemeklē pašam eksperimentējot. Vobleri pa straumi ir vērts laist, ja ir tam izdevīgi apstākļi. Es tādu paņēmienu pielietoju Daugavā.

Atbildēts: 15.jūlijs 2007, 10:51 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā chiga83

Sveiki Holberga kungs!!! Sakiet lūdzu, es grasos doties uz Tomes zivjaudētavas dīķi spiningot, vai tur vispār ir ko darīt ar spiningu??? Paldies!!!

Atbild Valdis Holbergs

Tomes dīķī uz spininga var noķert ne tikai nelielas varavīksnes foreles, bet arī prāvas līdakas un diezgan lielus taimiņus, tikai tajā dīķī ir milzīgs daudzums mazu zivtiņu un visas plēsīgās zivis ir labi paēdušas. Vēl tur parasti ir diezgan daudz pludiņmakšķernieku, kuri traucē spiningotājiem un mušiņmakšķerniekiem tā īsti izvērsties, tomēr daži asi tur regulāri kaut ko noķer. Vislabākās sekmes ir tiem spiningotājiem, kuri spiningo uz ļoti maziem( ap 1,5 cm gariem) svina šūpiņiem.

Atbildēts: 13.jūlijs 2007, 09:54 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā rotinnss

Sveiki!

Vai ir liela nozīme auklas krāsai spiningojot?

Kādu labāk izmantot?

Paldies!

Atbild Valdis Holbergs

Protams! Āuklas krāsai ir ļoti liela nozīme, it sevišķi spiningojot dzidrā ūdenī, tāpēc es vienmēr cenšos spiningot ar parasto monofīlo auklu un pīto izmantoju tikai izņēmuma gadījumos, piem. agrā pavasarī spiningojot taimiņus Salacā, jo ūdens nav pārāk dzidrs un ir ļoti daudz zacepu.

Atbildēts: 11.jūlijs 2007, 11:55 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Copmanis.

Sveiki! Esmu Gauja uzgajis labu vietu kur leka lidakas!Sanak ta: Stavot no viena krasta ir bedre un uz otru ksrastu iet seris!Un tur vinas ardas ka trakas...esmu meginajis metat no otra krasta tur kur seklums,bet neka dazus asarisu var dabut bet lidakas 1015m no tevim leka un neme!Metaju ar MEPS 2nr! Ko varetu Jus ieteikt,varbut es kk daru nepareizi!?

Atbild Valdis Holbergs

Tā līdakas Gaujā parasti neuzvedas. Tāda ārdīšanās vairāk atgādina mežeņes. Meženes noķert ir daudz grūtāk nekā līdaku. Ir jācenšas iemest vizuli tieši tajā vietā, kur tik tikko bija plunkšķis, jo mežene vispirms mēģina ar astes sitienu apdulināt mazo zivtiņu, tad atgriežas tajā vietā un tās aprij. Ķerot meženes ir vajadzīgi ļoti asi āķi, jo tām ir ļoti cietas lūpas.

Atbildēts: 11.jūlijs 2007, 11:51 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā klerks

Copes lietu Nr.7/2007 izlasīju pārtulkotu rakstu "Ideālas ēsmas meklējumos". Rakstā dikti saslavēts "Master" tipa roteris. Vai lūdzu nevarētu pastāstīt, kas tas par briesmoni, un kur var viņu ieraudzīt, jo autors pats nav spējis pielikt nevienu "Master" rotiņa fotogrāfiju. Jau iepriekš paldies!

Atbild Valdis Holbergs

Izskatās, ka Master tipa roteru vietā bija jāraksta vienkārši rotējošie vizuļi, jo acīm redzot runa iet par rotiņiem vispār, nevis kādu konkrētu modeli.

Atbildēts: 11.jūlijs 2007, 11:31 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā toms004

Sveiks

Esmu ieplānojis pirkt spininga kātu, kādas firmas labāk pirkt?

Kādam testam vajadzētu būt?

Atbild Valdis Holbergs

Kādas firmas spiningu pirkt ir atkarīgs no Tava maciņa biezuma. Ja esi miljonārs, tad protams izvēlies kādu no SHIMANO spiningiem, kurus viņi ražo Japānas tirgum. Ja miljonārs neesi, bet nauda tomēr turas tad pērc G.LOOMIS, bet tikai ASV. Ja neesi miljonārs un Tev nav regulāri jābraukā uz ASV, tad pievērs uzmanību Latvijas firmas SALMO spininga kātiem. Tie ir kvalitatīvi un galvenais tie nav nereāli dārgi. Spininga tests ir atkarīgs no tā kur un ko Tu grasies ar to ķert? Mūsu pašu līdakām pilnīgi pietiek ar testu līdz 25, 30 vai pat 40 gramiem. Ja mērķē uz ziemeļu lašiem tad tests var būt ap 60 gr.

Atbildēts: 11.jūlijs 2007, 00:00 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā karina21

Man ļoti patīk spiningot ar roteri, bet nekad nebiju spiningojis foreļu upē Rīva varētu lūdzu ieteikt kādu Meps firmas roterīšus? Paldies.

Atbild Valdis Holbergs

No firmas MEPPS rotējošo vizuļu klāsta, spiningošanai tādā upē kā Rīva, der gandrīz visi to modeļi sākot no izmēra Nr.0 līdz Nr.3. Tur kur straume ir ātra labāk spiningot ar MEPPS AGLIA LONG, ja straume ir lēnāka tad labāk MEPPS COMET, bet ja ir gandrīz stāvošs ūdens(kādā bedrē), tad der arī MEPPS AGLIA. Rīvā pēdējos gados esmu spiningojis divas reizes un pirmo reizi, maija sākumā noķēru piecas skaistas foreles svarā no 0,5 līdz 1,7 kg, bet otru reizi vasaras vidū paliku pilnīgi tukšā un neredzēju ne vienu copi. Tad, kad maija sākumā noķēru tās piecas foreles spiningoju nevis uz MEPPS, bet BLUE FOX Nr.3, balta lapiņa un spilgti sarkans serdenītis.

Atbildēts: 10.jūlijs 2007, 23:49 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā toms004

Ar ko labāk gaujā spiningot ar roteri gumiju vai vobleri ja tur ir krāces sekls un protams akmeņains dibens. Un cik tad lielu īsti to mānekli vajag?

Atbild Valdis Holbergs

Protams, ka roteris, jo uz roteri var pieķerties gan līdaka, gan asars, gan sapals, gan mežene, gan alate, gan forele. Optimālais rotiņš, lai spiningotu Gaujā varētu būt kāds no 4 līdz 7 gramīgajiem ABU vai Nr. 2 līdz Nr. 3 MEPPS. Lapiņa parasti ir vai nu balta vai dzeltena. Kapara un melnu izmanto retāk. Klasiskais vizulis, kurš ir domāts, lai spiningotu tādā upē kā Gauja ir MEPPS AGLIA LONG. Aizej uz makšķernieku veikalu un paskaties kāds viņš izskatās un pērc šim rotiņam pēc iespējas līdzīgākus, tikai citu firmu, jo tie noteikti būs krietni lētāki par originālo MEPPS AGLIA LONG.

Atbildēts: 5.jūlijs 2007, 12:01 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā roolis

sveiki!es pagājušajā gadā sāku copēt ar mušiņmakšķeri.kad biju puslīdz apguvis mešanas tehniku parādijās arī rezultāti.pārsvarā ķēru sapalus.lielākais bija 1.8kg.šogad gribēju pamēģināt ķert foreles,bet nezinu kur to var izdarīt.mēģināju braukt uz nezināmām upītēm,tur ar mušu ķert ir gandrīz neiespējami.pārgāju uz spiningu,bet nezinu precīzi vai tajās upēs ir foreles vai nav.vai Jūs nevarētu ieteikt dažas upītes kur ir vērts mēģināt mušot vai spiningot?

Atbild Valdis Holbergs

Latvijā ir ļoti maz vietu, kur ir iespējams strauta foreles ķert uz mākslīgo mušiņu un lielākā daļa mušotāju strauta foreles mūsu upēs noķer ķerot alatas, kad masveidīgi izlido viendienītes un kad alatas un strauta foreles tās negausīgi rij. Lai Latvijā strauta foreles ar mušiņmakšķeri ķertu patstāvīgi ir vajadzīgas speciālas ātri grimstošas auklas un pavadiņas, kā arī lieliski jāpārzina tos insektus, kuri dzīvo pie upes gultnes, nevis lidinās gaisā. Tāda cope ļoti atšķiras no klasiskās copes ar mušiņmakšķeri, jo nav redzami zivju plunkšķi un lai tā copētu ir nepieciešama baigākā pacietība un pārliecība par to ka forele tomēr piecopēs. Forelistu vidū nav pieņemts stāstīt par konkrētām foreļupēm vai strautiem. Tas galvenokārt ir tāpēc, ka pie vienas foreļupes divi forelisti tikai traucēs viens otram. Strauta foreles Latvijā ir sastopamas gandrīz visās Ventas un Gaujas pietekās, kā arī tajās upēs un strautos, kuri ietek Baltijas jūrā un Rīgas jūras līcī.

Atbildēts: 3.jūlijs 2007, 13:28 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager