Einārs Siliņš

Einārs Siliņš

Makšķernieks, kopš sevi atceras. Galvenokārt viss saistīts ar pludiņmakšķerēšanu. Regulāri piedalās pludiņmakšķerēšanas sacensībās. Kā komandā, tā arī individuāli izcīnītas godalgotas vietas Latvijas čempionātos. Mūžīgs eksperimentētājs, kurš šādas rīcības " atļaujas" arī mačos. Pagājušā gadā izdevis grāmatu “Makšķernieka Dienasgrāmata”. Regulāri savās pārdomās par copi dalās arī ar žurnāla “Copes Lietas”, laikraksta “Diena", reģ. preses un citu masu mediju starpniecību. Viens no M.Oltes veidoto copes raidījumu ilggadējiem ekspertiem.

Atbildes

Jautā lucius2

Sveiks Einār. Copēju brekšus Daugavā tepat pie Ogres,vai tagad kad Hes ir nometis ūdeni ir vērts nogaidīt dienas 5--7 lai zivis pierod pie jaunā ūdenslīmeņa??? Saki kādu testu fīderim tu ieteiktu(copēju distancē līdz 50 metriem ,ar barotavām līdz 80 grami))un kā ar garumu,3,60 vai tomēr labāk 3,90))((ir doma iepirkt jaunu fīderi budžets līdz 50-60 eiro).Varbūt vari ko ieteikt?Copēju ar mono auklu,jopītā bieži griežas uz kants un gliemežiem.Paldies par atbildēm.Lai tev laba veselība!!!!!

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Par veselību, paldies. Tā noderēs. Es tev pastāstīšu īsu epopeju no viena karpu dīķa Latvijā. Kā nāca brīvdienas tā saimnieks, iepriekšējā naktī, pacēla vai nolaida ūdens līmeni. Loģiski, ka izmainījās spiediens un zivis bija šokā. Cope nekāda! Tāpat ir tagad Daugavā. Kaut ko jau noķersi, bet par cik biju kopš 31. jūlija prom Videnieku kempingā, un pie reizes protams, uz butēm, tad īsti nezinu kas te tagad notiek. Cik zems līmenis, jo pēc atbraukšanas braucu uz darbu Lādzēnu dīķos. Noteikti ir nepieciešamas vismaz 5 dienas lai zivs atžirgtu, aprastu ar situāciju. Mazākie izmēri adaptējas ātrāk. Lielākie vēlāk. Par fīderiem. Es izmantoju 3,90 ar testu līdz 60gr. Barotava, bez barības arī līdz 60gr. Var likties, ka tad taču lūzīs! Nelūzīs, ja metiena brīdī domāsi ar galvu un tā būs domāta ne tikai cepures nēsāšanai. Metienu izdari līganu ar amplitūdu. Nepietin sistēmas augšējo daļu tuvu klāt pie spices. Atstāj maksimāli garāku brīvu pamatauklas garumu. Sistēmu “met debesīs”, nevis kā handbola bumbu vārtos.:)))) Drīzāk var rasties problēmas pie Daugavas augstāka krasta kur zivs jāizdabūn no ūdens ārā. Būs nepieciešams garāks uztveramais tīklīņš. Tas man ir 3,9 m garumā. Toties spicīte fīderim parādīs katru minimālāko copīti, bet zivs ļoti bieži mēdz būt kaprīza. :)))) Fīderim budžets pa 50 - 60 eur…..patreiz? Nūūūū', ja ar talaidēm, ok, bet tā bez saviem 80 eur neiztikt. Vismaz saliec, pērkot veikalā, kopā un paskaties kā rindiņā kārtojas auklas caurlaides gredzeni un vai pats kāts neiet līkumu līkumiem. :))))

Atbildēts: 4.augusts 2022, 14:44 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā spura

Sveiks,
Uz kādu epastu labāk nosūtīt īsu "nepublisku" jautājumu par butēm?

Atbild Einārs Siliņš

einis2@inbox.lv Te var rakstīt visu kas interesē un nebaidīties no replikām. Atvainojos par kavēšanos ar atbildi jo biju uz butēm 4dienniekā.

Atbildēts: 4.augusts 2022, 14:24 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā lucius2

Sveiks Einār. Tu labi pārzini brekšu copi Daugavā pie Ogres, Kā domā tagad un augustā jāliek zeme pie barības(es parasti lieku zemi 1:1)).?vieta kur copēju ir nomaļa,kur reti kāds copē))taisnais posms zem kolhoza))dziļums 7-10 metri, stāva krasta kants,distance 35-40metri,tālāk līdzens,,,uz grunts akmeņi ,un gliemeži,))(tu zini to vietu tagad tur ir privātīpašums,,un kā ar griezto slieku pie barības, nesaradīsies mazie sameļi un ķīši,vai vēži)))?kad Hes dod straumi nones pat 100gramu barotavu)),,,paldies par tavām izsmeļošajām atbildēm!!!!...

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Es zemi pie barības upēs lieku ļoti maz! Būtībā 20% no kopējā apjoma. Drīzāk uzspiežu uz atraktoriem. Slieka, mazliet ķiploks, vanilīns, medus. Ja ir melase, tad paņem saldo un iejauc nelielā ūdens daudzumā. Jā, to vietu es zinu un kur privātīpašums tur dzīvo mans čoms, bet…..kam tev tur līst? Es tavā vietā vispār pārvāktos uz Ogres salu un pie Ogres upes grīvas kur Ogres upe ietek Daugavā un tad pa salas krastu uz leju. Izcilas vietas. Ar mašīnu protams, nepiebraukt. Kas attiecas uz straumi, tad var tikai priecāties! Ja straumes nav vari droši iet mājās…. Nu tā tas ir. Lai tev ne asakas!

Atbildēts: 27.jūlijs 2022, 22:34 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā lucius2

Labdien. Saki vai šogad Rīgas HES pazemina ūdens līmeni un kad? Tikko biju Daugavā ar fīderiun lielākos brekšus 1,5un1,8 noķēru uz manna boltušku,(uz gaļu,slieku un baltajiem ,ņēma tikai pliči,ķīši un mazās vimbiņas,saki vai boltuškai labāk pievienot kādu aromātu vai labāk ķert uz tīru?(rudenī uz tīru boltušku Mazajā Juglā labi ķērās raudas un sapali) Paldies par atbildēm.

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Atklāti sakot par Rīgas HES ūdenskrātuves ūdens pazemināšanu neko nezinu.

Kas attiecas uz mannas baltuškām, tad kādreiz breksim klāt liku vanilīnu un slieku aromātus.

Atbildēts: 25.jūlijs 2022, 08:17 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā lucius2

Sveiks! Saki cik kilometri ir no Ogres līdz Lādzēnu dīķiem.,un ja vajag kādus 30 šaurspīļu vēžus iepriekš jāzvana,vai var braukt pakaļ tāpat?

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Labāk uzzvanīt un nodrošināties, ka uz konkrēto dienu vēži būs, jo pieprasījums ir ļoti liels.

Atbildēts: 20.jūlijs 2022, 17:44 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā lucius2

Sveiks vēlreiz! Tajā vietā Daugavā pie ogres kur copēju ir taisnais posms(aiz kolhoza uz leju),dziļums(7-12metri))distance 35-40metri,,,copēju no 7rītā-7vakarā,,priekšpusdienā 2brekši,1,5un2kg.,,vēl 12resni pliči un viss ,,pārējo dienu tikai tukšas copes,mēģināju visu pat metru garu 0,12 pavadu,16 numura āķi, arī īsu pavadu un lielu kumosu,tink,tink copīte āķis tukšs vai apsūkāts tātad vainīgi vēži????! Vai ar to var cīnīties ,piemēram liekot īsāku pavadu,bet uz āķa putuplastu ,ar balto,vai slieku,lai plivinās 10 centimetrus virs grunts kur vēzis neaizsniedz,? Varbūt mēģināt copi bez gaļas(uz makaronu,,manna boltušku,vai kukurūzu?) Būšu ļoti pateicīgs par padomu!!!(copēju ar vienu fīderi un pie barības lieku grieztas sliekas,un saldētus baltos)...

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Diemžēl tev taisnība. Tie kas nemitīgi skrubina ir vēži. Copes nepārtraukti, jēgas nekādas. Tas, ka tu tiki pie brekšiem un pličiem jau ir notikums ko vari atzīmēt. Šajā Daugavas posmā, kas ir starp Ķeguma un Rīgas HES pēc gadiem 10 - 15 varēs balto zivi meklēt ar uguni. Nebūs kam Ogres upē nākt uz nārstu pavasarī. Nav arī nekādu variantu apiet šos kustoņus jo Signālvēži ir ļoti aktīvi. Tie atradīs ēsmu arī pusūdenī. Ja gribi tikt pie brekšiem, tad jābrauc virs Ķeguma HES. Tur vēžu ir krietni mazāk. Es personīgi gaidu kad BIORS kaut ko iesāks darīt, bet laikam jau nesagaidīs. Vismaz atļautu cilvēkiem bez jebkādiem ierobežojumiem sākt šajā posmā Ameriskas signālvēžu un dzeloņvaigu vēžu izķeršanu, bet pagaidām inspektori dara savu darbu, vēži savu. Gala rezultāts nebūs vairs ilgi jāgaida. Process ir aizgājis, patiesībā, jau ļoti par tālu lai tuvākajā nākotnē kaut kas normalizētos.

Atbildēts: 17.jūlijs 2022, 05:55 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā lucius2

Labdien meistar. Copēju ar fīderi Daugavā pie Ogres vai ēsmas dipošana uzlabo copi ,vari ieteikt kādu labu dipu breksim(ēsma sliekas,baltie) kādu sistēmu fīderim pats izmanto uz breksi?(slīdošo online vai fiksēto?). Paldies par atbildi!

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Patiesībā jautājums kā pēdējos gados noķert Daugavā breksi starp Ķeguma un Rīgas spēkstacijām ir palicis tik aktuāls, ka diez vai te palīdzēs dipošana vai vēl kādi super/truper aromāti. Visu Daugavas gultni ir nomākuši amerikas signālvēži un dzeloņvaiga vēži. Situācija pēc būtības ir katastrofāla un prasās uz momentānu rīcību, jo tas pats breksis, sapals, rauda, plicis vai karpa vairs patiesībā šajā posmā neeksistē! Kaut kur kāds makšķernieks pa kādam kaut ko noķer, bet te vairs neiet runa par to kā un ko tu liksi uz āķa vai ar kādu iebarojamo barību mēģināsi darboties. Liec tu kādu dipu gribi, bet zivs taču nav?! Savukārt tieši šajā posmā starp Rīgas un Ķeguma spēkstacijām bija ideālas vietas copei un makšķernieki tās izmantoja. Tagad ir tā, ka ja vēl gadus 20 te saimniekos signālvēži ar dzeloņvaiga hibrītiem, tad no zivīm nepaliks nekas. To ikri tiks vienkārši iznīcināti ( pareizāk sakot, apēsti). Ja tu man jautā par Dipiem, tad protams tā ir laba lieta, bet izmanto tikai dabā sastopamās garšas un smaržas. Tātad ķiploks, slieka, medus, vanilīns.

Fīderim izmantoju visparastāko sistēmu ar slīdošo barotavu, bet zem tās fīdergumiju ( 20 cm garumā) un fluorkarbona 0,14mm pavadiņu. 2 kg breksi izvilksi bez problēmām ja vien būs tev pareizi noregulēta spole.

Nu kaut kā tā, bet copē ātri, jo drīz šajā posmā balto zivju vairs nebūs. Pāris dienas atpakaļ ielika čomi 8 vēžu murdus Daugavā. Diametrs 40 cm un garums 1 metrs. Pa vienu diennakti saskaitīja turpat pie 2000 lielākiem vai mazākiem amerikas signālvēžiem! Nu ko? Turpinām makšķerēt.:(((

Atbildēts: 15.jūlijs 2022, 21:46 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Agnams

Sveiks meistar!
Nekad neesmu copējis līni ar marcipāna barību, taču cik gudri viņu būtu sajaukt kopā ar citu barību? Piemēram, tā paša ražotāja feeder barību?
Paldies! :)

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Nekādu skādi tu savai copei neizdarīsi. Vari jaukt, bet līņu barībai, ejot uz šo zivi, ir jādominē.

Atbildēts: 4.jūlijs 2022, 12:20 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā M.Snikeris

Sveiks, kāds būtu ieteicamais attālums no pludiņa lidz laivai copējot līņus?

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks.

Viss atkarīgs no vietas. Jo seklāks, vai dzidrāks ūdens, jo lielāks attālums, bet ne tālāk par aptuveni 12 metriem. Arī tuvāk par 5 metriem nebūtu prāta darbs.

Atbildēts: 30.jūnijs 2022, 14:07 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā dropeens

Sveiks, meistar! Ir doma šonedēļ Slokas ezerā pamēģināt kādu līni noķert. Tā kā nosacīti netālu dzīvoju ir doma kādas divas dienas iepriekš pabarot. Ar ko ieteiktu barot izvēlēti vietu? Doma atrast mazāk populāru vietu kur jaunā smalkā zāle izlīdusi. Kādā dziļumā labāk barot? Un kādu barību labāk izmantot copes dienā. Vietējā veikalā piedāvālīnis marcipiāns un līnis ar šokolādi, bet man liekas ka par saldu varētu būt.

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Kā marcipāns, tā šokolāde ir patiešām par saldu, bet ja cita nekā pa rokai nav, tad šīs iebarojamās barības var droši samaisīt 50:50 ar melnzemi. Smarža būs pietiekami spēcīga lai līni pievilinātu. Patreiz tie taisās uz nārstu un ļoti aktīvi barojas. Uzturēšanās vietas ir sekli rajoni. Ļoti bieži daudzi baidās no 50 cm dziļuma. Līnis visu redzot, visu dzirdot…..un t.t. Starp citu līnis nemaz nav tik bailīga zivs, bet uzmanīga un aizdomīga gan!. Es tev ieteiktu sameklēt vietiņu ar dziļumu no 40 - 120 cm. Par iebarojamo ēsmu vari patreiz pirms nārsta izmantot arī grimstošās granulas. Vienas tās strādās neefektīgi, bet piemēram, kilograms granulu, tik pat zemes un tikai viens 700 gr līņu, karūsu vai karpu, rupjās barības, iepakojums būs pietiekami viena vakara copei. Ja ir tādas iespējas iebarot vietu jau dienas iepriekš, tad nepieļauj vienu būtisku kļūdu. Tā saistās ar iebarojamās barības dažādībām. Tā teikt ar ko sāc barot ar to beidz, un nemaisi kopā atšķirīgus ražotājus!

Atbildēts: 14.jūnijs 2022, 09:59 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager