Einārs Siliņš

Einārs Siliņš

Makšķernieks, kopš sevi atceras. Galvenokārt viss saistīts ar pludiņmakšķerēšanu. Regulāri piedalās pludiņmakšķerēšanas sacensībās. Kā komandā, tā arī individuāli izcīnītas godalgotas vietas Latvijas čempionātos. Mūžīgs eksperimentētājs, kurš šādas rīcības " atļaujas" arī mačos. Pagājušā gadā izdevis grāmatu “Makšķernieka Dienasgrāmata”. Regulāri savās pārdomās par copi dalās arī ar žurnāla “Copes Lietas”, laikraksta “Diena", reģ. preses un citu masu mediju starpniecību. Viens no M.Oltes veidoto copes raidījumu ilggadējiem ekspertiem.

Atbildes

Jautā Brekshazobi

Sveiks!

Kā Tev ar vējenēm iet? :)

Biju jūrā ķert vējenes ar špinu, kaut ko dabūju, bet daudzas norāvās. Kā uzlabot realizācīju? Vai āķis virpulīšu vērtnē palīdzēs, likt lielāku trīšžuburi vai mazāku? Cik vēl ilgi viņas varētu ķerties?

Senkjū!

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Ja jautā kā man iet ar vējenēm, tad varu pačukstēt, ka atļaujos katru gadu aizbraukt vienu reizi.:))))). Attālums liek visu pārdomāt. Pēc būtības nesūdzos, bet šogad netrāpīju uz konkrēto copes dienu. Vannā bijām daudz, bet cope bija vāja. Visas vējenes, ko atvedu mājās, bija pilnībā iznārstojušas. Tātad tūlīt vēja zivs cope beigsies. Ar šūpiņiem vienmēr ir tā, ka sitieni ir it kā daudz, bet realizācija, es pat teiktu, ļoti vāja, ja vien nepielieto dažās viltības. Tad tā visa padarīšana krietni uzlabojas. Pirmkārt nelieto trīsžubura āķi. Ņem vienžuburu un iekarini šūpiņa astē, ķēditē. Tās garums aptuveni 5 - 7 cm. Nav slikta versija pie āķa iesiet 10 cm garu vilnas dzijas bunti. Vējene kā ņem tā tās zobainais knābis sapinas daudzajos dzijas diegos. Vienīgā nelaime, ka pēc tam laivā nākas pamocīties lai knābi atbrīvotu no diegiem. Paiet vērtīgs laiks. Labāk ar pludu un uz garneles vai salakas gabaliņa. Nu tās ir manas domas. :))))) Ne asakas un pasteidzies. Tūlīt viss būs cauri.

Atbildēts: 27.maijs 2020, 16:36 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā ssup

Sveiki.

Kā izvēlēties spoli pludiņmakšķerei?

Izmantoju 4m un 6m garus bolonēzes kātus ar kuriem visbiežāk cenšos noķert līni vai kādu breksīti.

Svarīgāk spolei būtu svars vai jauda?

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Un kur palika 5 m bolonēze?:))))).Man piemēram, ir uz līņiem tikai piecinieces. Nu labi ir arī citi izmēri :)))), bet 5m ir standarts. Tātad spoles. Ja vien tu nemakšķerē ar mačkātu, tad tev jauda vai spoles svars nav būtiski. Tu taču neiesi uz mačiem ar bolonēzi un ar kuru mēģināsi aizmest pludu 40 m tālumā. Neesmu pareģis, bet domāju, ka tava cope pārsvarā notiek līdz 15 metriem no tevis. Līdz ar to nopērc 2000 - 3000ieci, un te būs atšķirība ar cik resnu pamatauklu tu taisies darboties. Vari ņemt mačspoli ar seklu un garu kaseti, vari arī ar baitrunner sistēmu ko vari pielāgot vēlāk fīderim, bet ja interesē kas ir man, tad es izvēlos 2000nieci, uztinu aptuveni 60 metrus 0,24mm monof. auklu un esmu apmierināts. Solis te ir mazsvarīgs. Protams, tā nebūs spole ar plastmasas kaseti vai rokturi. Savi 50 eur , ja vēlies ilgāk pamakšķerēt, tev būs jāatdod bodniekam. :))))). Lētāk pirkt neiesaku. Ne asakas!

Atbildēts: 27.maijs 2020, 16:26 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā eDZH

Sveiks! Ir plāns Lobes ezerā ar laivu pasēdēt uz līni vakarā, pagulēt, iebraukt no rīta un varbūt vēl nākošo vakaru. Kā vispareizāk barot? Un kā atrast perfekto barošanas vietu? Man saka, ka līnim zeme nepatīk barībā. Man šķiet, ka tieši vajadzētu 1pret1 jaukt un tādu nedaudz pasausu barību klāt, lai izšķīst pirms grunts. Bet svarīgākais jautājums tiešām par vietu. Meklēt kaut kādus ceļus? Man specifiski interesē kam tieši ir jāpievērš uzmanība. Lai uz gultnes nebūtu zāļu, tas jau ir skaidrs.

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Lobes ezerā, tāpat kā citās vietās es ieteiktu sameklēt vietu kur nav dziļāks par 50 cm un kur var redzēt, ka nāk uz augšu jaunās zāles pirmie zaļuma stiebri. Ar barošanu nevajadzētu iespringt un vasaras daudzums, kā arī barības stiprums te ir pilnīgi kardināli pretēji. Ūdens vēl patreiz ir auksts. Zeme, tārpi un mazliet lī', vai karu un karūsu barības. Tas arī viss. 'Jo seklāka un aizvējaināka vieta, jo lielākas cerības ko labu noķert un nebaidies no seklām vietām.

Atbildēts: 15.maijs 2020, 10:09 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Deadmunds

Sveiks,

Mani pārņem pārdomas par tēmu - līnis un barība:

2 reizes biju Lielupē ,mazā apendicītā ar domu noķert līni. Pirmo reizi iejaucu Sensas breamu un Sensas līni ,savukārt otrreiz iejaucu V.D.E. kaņepi + V.D.E. karūsu = rezultāts 0.

Blakus veči - klasiskie, ar sviniem, bez barības un diviem āķiem - vilka uz nebēdu.

Mans jautājums - Vai neveidojas situācija ,kad barība ir par saldu relatīvi aukstajam ūdenim?

Kādas ir barību alternatīvas aukstajam pavasarim?

Paldies, ne asakas!

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Patiesībā tu jau pats atbildi uzrakstīji.:))))) Kas attiecas uz līņu copi upē, tad es pats, laikā kad ūdens ir auksts, ar iebarošanu netrakotu. Zeme, plus tārpi un mazliet ne pārāk stipras iebarojamās barības. Tas arī viss. Visai barībai ir jāsmaržo ļoti minimāli. Pavisam citādāk ir ezeros.

Atbildēts: 15.maijs 2020, 10:04 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā emilio1

Sveiks! Varbūt jautājums stulbs bet lieta sekojoša...Copēju purva ezerā kurā teorētiski grunts nav , max 1.5m dziļums un apakšā dūņa kurai varētu stumt mietu 3 un vēlvairāk metrus dziļāk.zinu kad Zivis tur ir 100%, tāpēc gribētos pameiģināt noķert, tikai cik esmu meiģinājis īsti par rezultātu priecāties nevaru , un sajūta tāda kad es uzlieku uz grunts pludiņu , āķis ar ēsmu vienkāršī ieguļās tajā dūņā un viss ,zivs viņu neredz... ko darīt? Ezerā ir brangas raudas, karūsas un līņi, gribās ļoti tikt pie viņiem...

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Ja jau tavai ūdenskrātuvei ir tik šķidrs dibens ( atvaino grunts) :)))), tad nav jau obligāti ēsma jānoliek tiešu uz tās. Tev ir āizprot dziļums un tad jānotur ēsma ne augstāk par iedomāto līniju kā 10 cm. Līnim šādos šķidros mālos vai sapropelī, kas tev ir visticamāk, nebūt nepatīk atrasties un tas varētu peldēt arī pusūdenī. Ēsmu likt uz grunts, šādās vietās, ir neprāts. Tā vienkārši iegrimst, un zivs nejūt ne smaržu, ne ar aci vai sānu maņu līniju, ko saistošu. Ir vēl variants, bet tam ir nepieciešams laiks. Mēģini nopirkt no zemniekiem nekodinātus kviešus. Paņem ik pa laikam paber savā vietā šos graudus. Ūdenī tie sāks dīkt un veidot zināmu gultnes slāni. Tas būs pietiekami stingrs lai vismaz ēsmu noturētu un neveidotu nevajadzīgu duļķi. Vismaz tā mēs esam izdarījuši šeit pie sevis Lādzēnu ūdenkrātuvē. Tas strādā.

Atbildēts: 15.maijs 2020, 09:57 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā RalfsR

Labdien. Esmu iesācējs un vēlētos savā upē (Platonē) pameiģināt līni noķert, kurā dienas laikā līņi varētu būt aktīvi upē. Un kāda ēsmas varētu būt tagat vispiemērotākā šajā laikā.

Paldies!

Atbild Einārs Siliņš

Sveiki. Līņi upēs ir aktīvi kā pa dienu, tā nakts tumšākajā daļā. Te ir tā atšķirība starp upēm un ezeriem. Uz āķa tas pats standarts jebkāda veida sliekas un baltie mušu kāpuri. Meklē rāmu vietu ar jaunajiem zāļu dzinumiem. Uz tiem ir daudz planktona un līnim tie labi garšo.

Atbildēts: 15.maijs 2020, 09:50 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā mfred

Sveiki,

Gribēju jautāt kas notiek ar līņiem Lādzēnu ūdenskrātuvē? Jau ir puiki sākuši kustēties un baroties?

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Nav vēl līņi Lādzēnu purvos sakustējušies. Pats redzi kāds laiks. Dienā it kā silts, bet naktī mīnusos un izskatās, ka kādas pāris nedēļas vēl tā turpināsies.:(((( Vispār dīvains gads. Vakar un aizvakar konkrētā vietā uzbaroju, arī ūdens palika apkārtnē duļķains un jau nopriecājos, bet sapratu, ka par ātru. Nu neko. Pacietīgi gaidām.:))))

Atbildēts: 8.maijs 2020, 11:41 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā puspunduris

Sveiks, šonedēļ beidzot sanāks laiks aizbraukt uz līņu copi. Kurā diennakts laikā šajos laika apstākļos labāk braukt copet? Parasti līņus nekeru agrāk par jūniju. Pa nakti laikam gluži nav liela jēga braukt. Cope vecā karjerā, kur līņi daudz un lieli, copesu apmēram 1-1.5 m dziļumā

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Stāvošos ūdeņos, ja vien nav kūdras purvi, tomēr līņi pārsvarā ir vēla vakara, nakts un agra rīta peldētāji. Protams, kur nu bez izņēmumiem, bet tā tas stāvošos ūdeņos ir. Savukārt upēs viss ir tieši pretēji. Dīvaini, bet pierādīts fakts.:))))

Atbildēts: 8.maijs 2020, 11:38 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā eDZH

Sveiks! Kur iespējams redzēt raidījumu AR MAKŠĶERI 16.06.2011 par līņu copi dienas vidū vecumnieku kūdras purvā? Es īsti neatradu. Nomad.lv nav video.

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Jā, nomad.lv ne tikai šis raidījums nav, bet arī daudzi citi labu labie. Praktiski tiem būtu jāatrodas Vides filmu studijā, bet tikt klāt ......domāju, ka neiespējami.:(((((

Atbildēts: 8.maijs 2020, 11:35 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā soks

Es saprotu, ka tas ir makten stulbi jautāt tev, kurš atrodas 260 km no jūras, bet pagājušā gadā un vēl iepriekš sanāca tā, ka tieši pēc tevis visi saprata, ka tagad ir jābrauc uz vējenēm!!!

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Nu mazliet jocīgi jau ir, bet es vairs, būtībā, ne par ko nebrīnos. Arī man daudzi pasaka priekšā par to kas notiek deguna galā:))))) Vējenes pie krasta vēl nav, bet piekrastē jau ir manītas. Ūdens mazliet par aukstu. Es domāju, ka skatīsimies kaut kur ap 20 maiju. Tad gan vajadzētu visam notikt, bet tie kas grib butes, tad jau uz priekšu, jo tās nav iznārstojušas, treknas kā cūķis pirms kaušanas un nāk ārā izcili labi. Te gan uzmanīgi jāseko līdzi laika prognozēm un bute patreiz sēž uz akmeņiem!!! Ja zini tādu vietu tad vico prom, jo loms būs garantēts, bet vējenes, nu mazliet jāpagaida.

Atbildēts: 3.maijs 2020, 06:43 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager