Aivars Rudzinskis

Aivars Rudzinskis

Makšķerē karpas Latvijā un ārpus tās robežām kopš 1997. gada piekopjot moderno "noķer un atlaid" principu kā arī visas iespējas, ko piedāvā modernās karpu makšķerēšanas teorijas. Vai tas ir ezers vai upe Latvijā, Volga, Ebro, St.Lawrence vai cita tūristu iecienīta karpu vieta pasaulē - jautājiet un mēģināsim kopīgi rast atbildes.

Karpa nav ēdiens, karpa ir draugs

Atbildes

Jautā valis1970

Sveiciens,Aivar.Šonedēļ laiciņš labs solās,arī udentiņš biku sasils.Nedēļas beigās braukšu karpās.Vai būs vērts barošanai pārslēgties tikai uz boilām?Boilas kukurūzas un tumši sarkanas ar ķiploka aromātu,bet tādu kreptīgu aromātu.Barošanai abas miksēt kopā,vai tiikai vienu konkrētu.Un vai var jau pie ne īsti uzsiluša ūdentiņa jau likt uz mata boilu,vai tomēr vēl labāk ņems uz naktenieku.

Atbild Aivars Rudzinskis

Karpās pilnīgi noteikti ir pēdējais brīdis braukt. Ūdens temperatūra tiešām ceļās un līdz ar to arī karpām apetīte. Tāpēc jābaro arvien vairāk. Ja boilas ir labas, tad noteikti labāk ar vienām un tām pašām, lai zivis pie tām pamazām pierod un drošāk ņem. Ja brauc uz ilgāku laiku, tad sākumā liec naktenieku un vēlāk pārej uz boilu.

Atbildēts: 11.maijs 2021, 17:48 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Davis_Pune

Sveiks. Zinam ka jums zaņā ir iecienita udenskratuve jautajums pa šo udenskratuvi. Varat iskaidro to ka visas copes šeit ir tikai no ritiem vai pa nakti bet pa dienu kluse ? Un katra točka strada plus minus savas stundu diapzonas ? Kāpec tajas pašas točkas nevar dabut copes pa dienu ?

Atbild Aivars Rudzinskis

Karpām katrā ūdenskrātuvē ir izveidojies kaut kāds dienas maršruts, apmēram kā trolejbusam. Ar konkrētām pieturām. Līdz ar to Tev ir divi varianti - gaidīt, kad pienāks trolejbuss vai izkost visu maršrutu un apsteigt trolejbusu, cenšoties nolikt makšķeri tur, kur karpa būs pēc pusstundas. Tas viss ir saistīts ar ūdens temperatūras un skābekļa izmaiņām diennakts laikā. Un, protams, dabiskās barības galdiem. Karpai ir kaut kur māja, kur tā labi jūtas un ir drošībā un ir ēdnīca, kur tā barojas. Un tad ceļš uz ēdnīcu. Plus jau minētās temperatūras maiņas. Un skābekļa. Komplicēta puzle sanāk. Bet, ja koncentrējies uz vienu ūdenstilpi (kas, manuprāt, ir ļoti pareizi) tad centies izkost šos karpu maršrutus. Mēģini makšķerēt principiāli dažādās vietās un centies atrast kaut kādas sakarības.

Atbildēts: 8.maijs 2021, 18:52 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā valis1970

Sveiki,Aivar.Izlasiju copes žurnālā par Spāniju un uzrūgušu kukurūzu.Pēc tā gadījuma pats ar esi kādu reizi ko tādu izmēģinājis,nu kaut vai intereses pēc,tak gāja uz urrā.Varbūt ir vērts pamēginat ko tādu,varbūt sanak vai nu dikti labi,vai galīgs fiasko.Ko tu par to saki?

Atbild Aivars Rudzinskis

Protams, ka vajag mēģināt. Tāpēc jau rakstu, ka strādā. Man pašam personīgi nav nekad bijusi baigā mīlestība uz kukurūzu, bet tas jau nenozīmē, ka visiem būtu tam jāseko. bet, noteikti to mēģināšanu atliec uz mazliet siltāku laiku, aukstā ūdenī karpas ļoti ātri aizies ciet.

Atbildēts: 11.aprīlis 2021, 21:17 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Skunksts

Sveiks. Man jautājums par karpu sistēmām, vai ir būtiska nozīme, kādu sistēmu izvēlēties vai var lietot vienkārši tādu kas pašam patīk un ir ērtāk darboties, kā zivs uz to skatās? Ja nau noslēpums, tad kāda Tev pašam ir favorīts. Man doma ir pamēģināt pva maisiņu ar mata sistēmu un svinu, to visu saliekot iekšā, šķiet varētu būt OK. Ar pretsaverpeju un barotavu tāpat mēdz sapiņķereties. Gribas būt drošam ka pēc metiena viss strādā. Būšu pateicīgs par kādu labu ieteikumu jo variantu ir daudz. Paldies jau iepriekš.

Atbild Aivars Rudzinskis

PVA maisiņš, kurā saliek iekšā visu kopā, patiešām ir ļoti laba izvēle. Sevišķi pavasarī, kad nevajadzētu zivis pārbarot. noteikti liec maisiņā smalku barību - vai nu mikro peletes, vai kādu birstošo, kaut vai kombikormu. ļoti labi strādās samaltas boilas dažādu krāsu. noteikti pielej kādu no škidrajām barībām, tas pastiprinās aromātu un padarīs pašu maisiņu kompaktāku. ja sanāk, nopērc jauno aprīļa žurnālu, tur kā reiz par karpu copi agrā pavasarī ir liels raksts. kas attiecas uz montāžām, tad tur ir 50/50. Ir nianses, kas ir jāņem vērā izvēloties montāžu, tomēr labāk ir sākt ar to vienu, kas pašam labāk patīk un izkost to līdz galam pirms domāt par alternatīvām. Lielos vilcienos runājot, visas montāžas vairāk vai mazāk strādā praktiski jebkuros apstākļos. nianses ar laiku gan jau apgūsi. runājot par piņķerēšanos, tad tur ir vairāki iemesli iespējami. montāža nebūt nav galvenais. pirmais - iespējams tev ir pārāk ass metiens. ar karpu kātu ir jāmet maigi, bez asiem rāvieniem. kāta kustībai ir jāsākas lēni un pamazām jāpaātrinās. ja jau pašā metiena sākuma fāzē ieliek par daudz spēka, tad piņķerēsies praktiski jebkura sistēma. Šī problēma jo īpaši aktuāla ir tiem, kas grib par katru cenu mest pēc iespējas tālāk. Tur ir pavisam grūti iemest tā, lai nepiņķerējas. tādēļ tādās situācijās izmanto helikoptera vai chodriga montāžas ar cietām pavadiņām, kur praktiski nav iespēju sapiņķerēties. vai arī tavs variants ar pva maisiņu. otrs mirklis, kad montāža var sapiņķerēties, ir grimstot. lai tā nenotiktu, svins lidojuma pēdējā fāzē ir mazliet jāpiebremzē. To dara ar pirkstu mazliet pieturot un palēninot auklas mukšanu nost no spoles. pēc tam, tieši pirms svina iekrišanas ūdenī auklu aptur pavisam. Tādā veidā pamataukla pirms svina iekrišanas ūdenī nostiepjas, bet pavadiņa parasti nostājas tālāk par svinu un tā arī iekrīt ūdenī. auklu tur nostieptu visu laiku, kamēr svins grimst, līdz sajūt tādu kā "doonk" - tas liecina, ka svins ir atsities pret grunti. šādi gremdējot svinu nostieptā auklā sanāk, ka pavadiņa grimšanas laikā stāv vertikāli, jo svins to velk uz leju, kamēr trubiņa vai līderis saglabā slīpu orientāciju uz krastu. Pretējā gadījumā, ja tā nedara, svins strauji grimstot rauj uz leju gan pavadiņu gan līderi, abi atrodas pilnīgi vertikāli un pavadiņa aptinas ap līderi ar 100% garantiju. Turklāt jo dziļāka vieta, jo pamatīgāk sapiņķerējas.

Atbildēts: 2.aprīlis 2021, 19:11 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā valis1970

Aivar,jautājums par boilām.ja baro karpas ar viena veida boilam,vai pēc tam pie copes uz mata ir jāliek cita veida boilas,vai var likt tās pašas ar kurām baroja.

Atbild Aivars Rudzinskis

var gan tā, gan tā. ja barots ir ar labām, kvalitatīvām boilām, tad es vienmēr izvēlos tās pašas likt uz mata. karpa ir pieradusi pie tām un pabprāt ņem. Turklāt dara to droši, bez bailēm un kautrēšanās, kā rezultātā āķis ieķeras labāk un būs mazāk nogājienu. Pastāv otrs uzskats, ka ēsmas boilu, ko liek uz mata, vajag kaut kā izcelt starp pārējām. Var likt savādāku boilu un var tai pašai barības boilai pielikt klāt cepurīti - pusīti no kāda krāsaina popapa piemēram. šī uzskata piekritēji balstās uz karpas ziņkāri nevis ēstgribu, tieši tās dēļ viņa ņem mutē ko jaunu un vēl neredzētu. šī uzskata piekritēji domā, ka karpa šo vienu savādāko boilu paņems ātrāk nekā pārējās barības boilas, kas mētājas turpat blakus. Tā rezultātā cope sanāk aktīvāka un var noķert vairāk zivju. Pirmajā variantā, savukārt, var gaidīt lielākas un uzmanīgākas zivis, kas man pašam jo īpaši patīk. Resp. vienas konkrētas atbildes nav. Man ir bijušas reizes, kad karpas ļoti aktīvi ķeras uz pirmo taktiku. Pat tā, ka nav laika uzpīpēt. Ir bijušas reizes, kad pirmā taktika ir vienīgais veids, kā vispār tikt pie copes. Bet ir bijušas arī reizes, kad labi strādā otrais variants, sevišķi, ja izdodas uzminēt pareizo cepurīti, kas tajā dienā vislabāk strādā. Pirmajā versijā, savukārt, nekas nav jāmin un jāeksperimentē -tikai jābaro un jāķer. Tā kā lem pats. Labā ziņa ir tāda, ka var strādāt ar diviem kātiem un tas dod iespēju vienlaicīgi šaut abas taktikas un salīdzināt, kas labāk strādā.

Atbildēts: 1.aprīlis 2021, 19:19 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Dzekins35

Pastasti ludzu ka var, noteikt kur karpas uzturas lielupe? Pec ka skatities? Kas jāņem vērā?

Atbild Aivars Rudzinskis

Ne Lielupē, ne jebkurā citā ūdenī nekad nebūs vienkārši atrast karpu. jāmeklē. jābaro. jāgaida cope. Tas ir visdrošākais veids, kas agri vai vēlu nostrādā vienmēr. tie var būt sekli un mierīgi līči, var būt kaut kur pie zālēm vai zāļu salām, bet var arī būt, ka ķeras pašā straumē. visādi var būt visādos apstākļos. Protams, var cerēt, ka karpa izlec un to var pamanīt. tā noteikti notiek, bet tas prasa laiku un ļoti uzmanīgu vērošanu. Agrā bezvēja rītā var paveikties ieraudzīt lecošu karpu - tad gan viss būs skaidrs. Ar ko barot - tas ir sekundāri. Savvaļas karpa ēd praktiski jebko, ja vien tas nav kaut kāds mēsls. boilas nebūt nav vienīgais un galvenais barības veids, kaut gan ļoti efektīvs. bet var barot kukurūzu, kaņepes un citus graudveidīgos. uz tiem arī ķert. bet var strādāt ar boilām, protams. boilu izvēlei nav lielas nozīmes, galvenais ir lietot visu laiku vienu un to pašu boilu - tad karpa pie tās pierod un uz to arī ķeras. jo ilgāk barosi (3-5 dienas, vairākas nedēļas) jo labāki rezultāti būs. No vienas puses, ir sarežģītāk nekā maksas ezeros, jo grūti atrast pareizo vietu. no otras puses, nav nemaz tik grūti, jo karpas labprāt atsauksies uz jebkuru barību un nav jāeksperimentē ar komplicētām un dārgām barību kombinācijām. Toties gandarījums noteikti daudz lielāks būs upē.

Atbildēts: 1.aprīlis 2021, 01:19 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā valis1970

Aivar,cik liels tests ir karpu kātiem 2,75 lbs un 3 lbs.fīderiem ir tests 50g,100g,bet kā saprast tos karpu kātu testus un vai piemeram 3lbs nebūs par cietu salīdzinājumā ar 2,75 un mazāku.cietāks kāts,no zivs izvadīšanas nav prieka,nāk kā baļķis ārā.vai varbur tie dažādie lbs īsti lielu lomu nespēlē?

Atbild Aivars Rudzinskis

Tie dažādie lb spēlē gan lomu. pa lielam 1lb=30 grami, kas nozīmē, ka 3lb kāts ir paredzēts 90gr svinam. Parasti gan ir rezerve un ar 120 gramu svinu tādu kātu nesalauzīsi (ja vien nemetīsi pārāk asi). Lielāku svinu vajag ne tikai, lai varētu tālāk aizmest, bet arī tādēļ, lai āķis copes brīdī labāk iecirstos karpas lūpā. mazākus svinus var lietot copējot dūņās un vēl ar dažām specifiskām montāžām. tomēr iesākumam es noteikti neieteiktu copēt ar sviniem zem 100 gramiem vai 3 Oz pēc angļu skalas. Jo vairāk lb, jo "cietāks" ir kāts, tomēr tā ir samērā virspusēja izpratne. problēma no cietāka kāta ir ne tikai bauda no izvadīšanas, bet nereti arī lielāks nogājienu skaits. Mīkstāks kāts tomēr labāk notur āķi zivs lūpā. Kaut gan šeit atkal ir ļoti daudz nianšu. Lai nu kā, es neieteiktu iesākumam kātus mazākus par 3lb, bet vairāk par 3lb arī diez vai. Daudzi pārāk ieciklējas uz mešanu tālumā domājot, ka tā ir karpu copes sāls. tā nebūt nav, tieši otrādi - lielā distancē makšķerējot pazūd tā sajēga par copi vispār. tapēc sākumā jāiemācās strādāt tuvā distancē un tad jau var sākt domāt par 3,5lb kātiem, kas būs vajadzīgi, ja gribēsies copēt virs 120 metriem. Visbeidzot, ja to baudu no vilkšanas tomēr gribas lielāku, vienmēr var uztīt pīto auklu par pamatauklu - rezultāts būs pamatīgs un jaunu emociju jūra:)

Atbildēts: 31.marts 2021, 22:56 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Dzekins35

Sveiks, vai Svētes upē vai lielupe ir iespejams karpas paķert? Ir pašam jums no savas pieredzes sanācis kada no šīm upēm noķert kadu karpu? Paldies

Atbild Aivars Rudzinskis

Lielupē karpas ir pilnīgi noteikti, ķeras gan tiem, kas tās mērķtiecīgi ķer, gan arī mēdz paņemt spininga mānekli. Par Svētes upi man nav info,

Atbildēts: 29.marts 2021, 11:03 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā valis1970

Aivar,vajadzīgs konkrēts padoms.ir ezers,ezerā ir karpas un ne tās mazākās,bet problēma tāda,ka var teikt karpas kā tādas neviens nevar ara dabut,jo īsti nezin kur tas atrodas,bet ir viņas noteikti.un vietas ar nav daudz,kur ezeram tikt klat no krasta,krasti aizauguši ar meldriem un iebrist ar tais meldros nevar,dziļš jau no krasta sākas.kā rīkoties.droši vien labak bus tās meklēt siltākā laikā,kad viņas aktīvākas,vai kā?kādu barību,kādā daudzumā izmantot,lai karpu piesaistitu konkretai vietai,jo kā jau teicu vietu iespējamība ir ierobežota.un vai var karpu kā breksi piesiet konkretai vietai?breksim pieeju atradu,tagad nāk ārā lidz pusotram kg,.bet gribas karpu sameklet,ar to vairak esmu saslimis.esmu jau provejis un mainijis,bet nesanāk.varbut kādu konkretu vietu jabaro ilgāku laika spridi,nedeļu divas,lai izdotos,vai tas nerullēs.iesaki,ko darit,kā darīt un kurā laikā darīt.

Atbild Aivars Rudzinskis

modernā karpu makšķerēšana ir samērā apjomīga tēma ar daudziem aspektiem, grūti man te būs visu izstāstīt. vajadzētu palasīt iepriekšējās atbildes, rakstus žurnālā, portālā, sākt pamazām iebraukt tai tēmā. tad es varēšu atbildēt uz konkrētākiem jautājumiem. Tas, ka šādā ezerā karpas var būt, tas ir gana ticami. tas, ka ar ierastām metodēm tās ļoti grūti pierunāt, tas arī. un, protams, ātrāk par maiju diez vai būtu vērts par to domāt, ūdenim būtu jāiesilst vismaz līdz 10 grādiem. tad var sākt pamazām barot. piesiet pie vietas tās, protams, var. tikai jādomā, ar ko un cik daudz.

Atbildēts: 25.marts 2021, 17:36 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Kerils

Vienmēr kad piebraucu rokas nolaižas jo ir tik piesārņoti krasti, ka pat negribas iemest makšķeri, mans viedoklis ticu ka ir iekšā, bet maz un lielas. Savulaik tur ar tīkliem ir bijis baigi izbombīts. Pats esi tur mēģinājis, ja esi cik ilgi atpakaļ un kādi bija rezultāti, ja vari, padalies?

Atbild Aivars Rudzinskis

Visas zivis nekad nevar izsist, kaut kas jau vienmēr paliek. Bet tas noteikti nav viegls ezers - gan no atmosfēras viedokļa, gan arī no copes viedokļa. tur ir jāstrādā. Kas attiecas uz piesārņotajiem krastiem, tad tur ir tikai viens risinājums - ņemt līdzi maisu un vākt. Daudzi makšķernieki tā dara. Cita ceļa diemžēl nav.

Atbildēts: 24.marts 2021, 17:56 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager