Normunds Grabovskis

Normunds Grabovskis

Profesionāls makšķernieks, vairāku starptautisku žurnālu eksperts jautājumos par inventāru, pludiņmakšķerēšanu, fīdermakšķerēšanu, zivju iebarošanu un visa veida ziemas makšķerēšanu.

Kompetenci makšķerēšanā apliecina arī augstie sasniegumi Latvijā un pasaulē:

  • divkārtējs pasaules čempions;
  • divkārtējs pasaules vicečempions;
  • daudzkārtējs Latvijas čempions;
  • Lietuvas čempions;
  • daudzu starptautisku sacensību uzvarētājs.

Atbildes

Jautā sandris1982

Sveiks! Gribetu pajautat ,kadu spiningu japerk lai kert tikai uz vobleriem?

Atbild Normunds Grabovskis

vobleri ir ļoti dažādi, ir tādi, kuriem pašiem ir jau gana agresīva vai interesanta spēle un tev ar kātu nemaz nav tik daudz jāstrādā un kāta akcija un veids nav tik svarīgi, ir tvičojamie vobleri, kur tev ar kātu ir jāiedod tiem vajadzīgā spēle, ja tu prasi apr šādiem kātiem, tad man vieglāk ir pateikt kādus kātus tev noteikti nevajag pirkt, tie ir jebkādi džiga kāti, jo tiem strādā spice, bieži vien tiem ir speciāli cita materiāla ielīmētas spices, kuru uzdevums ir parādīt zandarta vai asara copi, tāda spice var slāpēt tavas kustības, kuras gribi iedot voblerim, noteikti navajag ņemt lēnas akcijas - lokanu\pļuncīgu spiningu, arī tas slāpēs spēli ko tu mēģināsi ar kātu iedot voblerim. Tātad tvičam paliek asi jeb ātras akcijas kāti ar kuriem tu vari izspēlēt jebkuru vobleri, iedot viņam praktiski jebkuru spēli kādu esi iedomājies.

Atbildēts: 23.janvāris 2023, 09:37 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā VernersV

Sveiks!
Kāda testa un kāda garuma fīdera kātu pirkt pirmajam fīderim?

Atbild Normunds Grabovskis

lētāk un loģiskāk sākumam būs paņemt kaut ko no vidējās klases 3,6 vai 3,9m garumā un ar testu 120 grami, tas ir ja pamatā copes upēs, tur varēsi i pavimbot i vasarā breksi\raudu paķert ar mīkstāko spici, arī uz karpu dīķi aizbraukt,

ja cope tikai ezeros\dīķos, tad tev neko jaudīgāku par gramiem 80-90 noteikti nevajag, jo tur vēl jaudas rezerve ir iekļauta %30-50, bet ezeros reti kad vajag smagāku barotavu par 60 gramiem

pat ja vari atļauties, neiesaku pirmo kātu pirkt no dārgā gala, pirmkārt lauzīsi spices tik un tā, un kļūdas būs tik un tā, bet jo kāts dārgāks, jo tas būs prasīgāks pret makšķernieku un viņa prasmēm, tāpēc noteikti vajag sākt ar vidējās vai lētās klases kātu, emociju un visa pietiks un , galvenais, pats sapratīsi ,pēc tam, starpību ar augstākas klases kātiem, ja fīderis tevi ievilks un gribēsi pilnveidoties pats un pilnveidot savu inventāru

Atbildēts: 23.janvāris 2023, 09:27 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā DMidzenis

Sveiks! Skatoties pēdējo raidojumu gribējās pajautāt. Kur var iegādāties tādu ziemas kasti? Izskatās viegla un parocīga.

Atbild Normunds Grabovskis

Viegla un ērta tā tiešām ir, tās ir divos izmēros, man ir lielā, bet ir arī mazāka, bet ….. cena Latvijā tai ir virs 100 eiro, kas ir nuuuu…. padārgi par to putuplastu :), lai gan visi, kuriem šīs kastes ir ir apmierināti :))), man pašam to uzdāvināja ražotājs gadus 4 atpakaļ, Latvijā es tās redzēju vienā vai divos interneta veikalos, Baltijas pārstāvis ir Igaunijā

Atbildēts: 23.janvāris 2023, 09:19 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā xctaps

Labs vakars, meistar!

Feederēju jau daudzus gadus, principā pateicoties tev un taviem radījumiem, pēdējos 3 gadus uz spoles biju licis pīto auklu, šogad visiem kātiem auklas jāmaina jo nu sezonu laika aprautas un palikušas baig īsas. Vietā plānoju uzlikt feeder concept melno mono auklu. Būs baigā starpība? Kādi varētu būt plusi un mīnusi mono vs pītā? Spoles ir seklaas, preston extremity 520 un 620. Copēju pārsvarā upēs un kanālos, kaati attieciigi 100 un 130gr.

Paldies

Atbild Normunds Grabovskis

Vosals!

Tēma gana nopietna un plaša, ja tā pavisam īsi, tad mans ieteikums tev būtu vienu\divas sezonas nocopēt gan ar pīto, gan ar mono , teiksim uz 130 kāta uzlikt 0,14-0,16 pīto (tievāku notiekti nevajag ikdienas copē, nevajadzēs šoklīderi iemetienā), bet uz 100 kāta uzliec 0.27-0.28mm monofilo auklu, pamazām pats sapratīsi starpību un, pats galvenais, sapratīsi kas tev patīk, kā mono aukla strādā ar tavu kātu u.t.t. .

Man pašam mono auklas ļoti patīk, bet…. tieši brekšojot straumē (vai karpu dīķos), mono aukla atbilst manam temperamentam, man patīk plaši piecirst :))), ar mono auklu vieglāk zivs ceļas pāri kantei\vieglāk uzpeld, bet… mono aukla, sevišķi cieta mono + izbeidzies vai slikts uztinējrullītis spolei, ļoooti bieži apmetas ap spici un ja to nepamana, tad kāta spices lūzīs sākumā…, bet ja piedomā, tad viss ir ok.

FC melnā aukla man reāli patīk, tā ir cieta kā drāts, kad tā parādījās, tad audzi, paklausot mani, to nopirka, laika gaitā aptuveni 1\3 (nojaušu pēc komentāriem) no tās atteicās, jo tā tiešām ir cieta un prasīga pret spoles kvalitāti, visādi citādi ideāla fīdera aukla, es tagad, tā kā nestrādāju vairs Salmo jau gadu, lietoju Konger melno karpu auklu, pērkot to uzreiz 600m ruļļos, nedaudz mīkstāka, bet arī ļoti ok, cik saprotu, tad visas melnās, tieši viscaur melnās, nevis melni caurspīdīgas, auklas ir no biki citas plastmasas, jo nav nācies sastapt dzidro makšķerauklu ar tādām pašām īpašībām.

kad blakus stāv 2 fīderi un uz abiem ķerās, tad ļoti labi un ātri var saprast kas ir kas un pats galvenais - vai tas tev patīk un der, jo te viss ir tāpat kā dzīvē, viens un tas pats produkts katram garšo savādāk :))))

Atbildēts: 18.janvāris 2023, 09:08 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā auzins97

Sveiks.
Skatijos Tavu video YouTube kur biji Alūksnes ezerā. Beigās video rādīji mormiškas. Interese vai ir iegādāties visu kastīte un kāda cena ir.

Atbild Normunds Grabovskis

raksti man uz normunds@finnex.lv, izstāstīšu kas un kā

Atbildēts: 13.janvāris 2023, 14:10 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Guntars777

Sveiks skolotājs !!!
Kuros veikalos var nopirkt Finnex mormiškas Daugavpils pusē?
Jau iepriekš paldies!

Atbild Normunds Grabovskis

diemžēl nevarēšu tev palīdzēt ne ar ko, Daugavpils veikalnieki kaut ko pa bikiņam pērk no mums, bet tiešām pa bikiņam un tāda laba klienta, pie kura varētu droši sūtīt, mums tur nemaz nav

Atbildēts: 13.janvāris 2023, 09:34 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Lauris74

Sveiks!
Kuros veikalos var nopirkt Finnex mormiškas, izņemot Ogres Daugu?
Iepriekš paldies par info.

Atbild Normunds Grabovskis

ļoti daudzos, Rīgā arī, paši ejošakie modeļi (diskobumbas un banāni) ir arī Salmo veikalos, ir Copes Lietas veikalos Ķekavā, Cēsīs un Madonā un daudzos citos veikalos

Atbildēts: 12.janvāris 2023, 14:09 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Emils_Morozs

Sveiks, meistar!
Varbūt zini, vai Latvijā var dabūt spicīšu komplektu feederim "team salmo dominant feeder 80"? Feederis tika iegādāts pirms dažiem gadiem, tagad skatos Salmo internetveikala tur nemaz vairs nav tadu modeļu feederiem, tādus vairs neražo? Paldies jau iepriekš :) Ne asakas, ar raidījumiem un youtube tā tik turpināt !

Atbild Normunds Grabovskis

Šis jautājums gan teb būtu jāuzdod Salmo, jo es īsti vairs neesmu tiesīgs komentēt viņus un nezinu kas notiek uzņēmumā, negribu sameloties :), bet cik atceros, tad Dominant vispār tika uzražoti 1 vai 2 gadus tikai, man pašam ir 2 kāti 40 un 60 gramīgi un tādiem testiem tie ir ideāli kāti, bet tajā brīdī Dominant netrāpīja cenā , bija vēl 50 Tournamenti arī un Dominants neaizgāja nevienā valstī, tikai pēc gadiem tos saprata sportisti visās valstīs un sāka prasīt , bet… ne tādos daudzumos, lai Dominants atdzimtu.

Tev pareizākais būtu aizbraukt uz Salmo servisu ar posmu kurā liek spicīti, servisā vēl varētu būt pat kādas oriģinālās Dominanta spicītes, ja nemaldos, tad kaut kādas Tournamenta spices arī derēja, jo es sev kātos kaut kādas esmu sabāzis :))), zvanot uz veikalsu\servisu nepalīdzēs, vajag posmu un tad viņi tur piemeklēs no visa kas ir, bet ir spiču tur ļoti daudz

Atbildēts: 10.janvāris 2023, 09:17 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Jautā FishMV

Sveicināts!
Man jautājums par kātu ražošanu. Pēc kādiem principiem un parametriem tie top (neskaitot inženieri kas sarēķina materiālu un izturību, kā arī rūpniecisko procesu), iet runa par sākumu.
Kas izdomā ka šis kāts būs tāds un šitāds, tik resns/tiev garš/īss, smags/viegls u.t.t.
Nu nav taču tā ka tirgotāja pārstāvis X brauc pie kātu ražotāja un skatās, kas šim "garāžā", kādi stieņi karbona auduma uztīšanai, gari/īsi tievi/resni un tad kāds iepatīkas pēc tāda pasūta sataisīt kaudzi uar kātiem un laiž tirgū.
Es tā tik filošofēju :)
Pāris teikumos lūdzu vari pastāstīt (arī pārējie kam interse lai uzzin ko jaunu), kā tad top, piemēram fīderis 3.9m tests 60 g.
To kā rūpnīcā uzrulē carbon prepeg slokšņu sagatves uz stieņiem, kā tos "cep" krāsnīs, un apstrādā līdz finišam, pietin rinķus u.t.t. tas skaidrs. Interesē tas sākums.

Atbild Normunds Grabovskis

Ir divi ceļi, 95% firmu iet tevis minēto ceļu, saprot ko viņiem vajag sortimentā (cenu līmenis-materiāls, garums, tests u.t.t.) un brauc pie ražotāja, kur inženieri ir jau dažādus paraugus sagatavojuši, tiek atlasītas perpektīvās blankas vai paraugu kāti, tie tiek testēti (ne vienmēr :) ) un uz paraugu bāzes tiek veidots tas ko gribi redzēt galā (furnitūras konstrukors ), ir tā, ka uz vienas labas blankas var uztaisīt kātu i pa 50 i pa 250 naudiņām, jo furnitūras kvalitāte, mode, cenas var atšķirties ļooooti pamatīgi, pietam arī galaprodukta svars var atšķirties 2+ reizes u.t.t. .

ir gadījumi, kad atrodi labu blanku, bet saproti, ka tev visu to pašu vajag garākā kātā, tad mēģini to visu maksimāli skaidri izstāstīt inženieriem, pēc tam saņem paraugu un uz tā bāzes būvē sev vēlamo kātu - visu parasti diktē galaprodukta cena, kādai tai jābūt plauktā, ap to tad arī visa būvēšana notiek

retāk ir tā, ka ir ļoti laba ideja jaunam kātam, jaunam copes veidam\paveidam un tad tu savu ideju mēģini kaut kā uzburt inženierim, kuri neviens nemakšķerē un viņiem vienalga ko viņi konstruē :)))

pieļauju, ka lielie pasaules giganti saviem inženieriem dod konkrētus uzdevumus, rēķinoties, ka ja būs veiksmīgs produkts, tad to nokopēs vēlākais pēc mēneša diviem :)))))

ir gadījumi, kad uz rūpnīcu tiek sūtīt kāds konkrēts kāts ar tekstu, ka man vajag tieši tādu pašu :)))), daudz variantu, pats kātu ražošanas process ir salīdzinoši vienkāršs, tāpēc daudz maz biezajā galā partijas var būt vispār 50 kāti, spolēs tas viss ir daaauuudz sarežģītāk un tur 4-5 firmas projektē savas spoles un pārējās būvē savas spoles uz rūpnīcu bāzes produktiem, kaut kādus gadus atpakaļ spoļu presformu izmaksas bija ap 20-30-50K dolāru, kas nozīmē, ka tev taisot ko oriģinālu jābūt p'\arliecinātam, ka tu vismaz atsitīsi formas :)))), un zinot, ka tevi nokopēs momentāli to dara reti kurš, makšķerlietu tirgus pasaulē ir pārpildīts un makšķernieku vairāk nepaliek , tās tautas, kuras vairojas diez ko nemakšķerē :)))))

Atbildēts: 9.janvāris 2023, 17:20 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā Guntars777

Sveiks! Gribu internet veikalā pasūtīt volframa mormiškas SWAROVSKI, priekš asariem copei ezerā 5-6 metri. Bet nav skaidrs ko nozīme tie "B5". Klātienē Daugavpilī ne vienā copes veikalā neatradu. Vai nevarētu ieteikt kādu man to "B" jāskatās?

Atbild Normunds Grabovskis

Finnex banāni - nosaukums - diametrs/garums / svars - āķa izmērs, paši ejošākie ir B3 (ezeri, kanāli, upes ar nelielu straumi) un B4 (upes, dziļumi virs 10m)

B2 - 2.5mm x 7.0mm / 0.45gr - #16

B3 - 2.5mm x 8.3mm / 0.55gr - #14

B4 - 3.0mm x 8.3mm / 0.75gr - #14

B5 - 3.2mm x 9.5mm / 0.85gr - #12

Atbildēts: 9.janvāris 2023, 10:33 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager