Ingus Dukaļskis

Ingus Dukaļskis

Viens no tiem makšķerniekiem, kuram darbs cieši saistīts ar hobiju. Viņš ir ne tikai teorētiķis , bet arī praktiķis, kurš ļoti bieži ir sastopams testējot un eksperimentējot ūdenstilpēs. Ingusa ikdiena ir jaunu mānekļu un spiningošanas inventāra izstrādāšana, un , protams , pārbaudīšana praksē. Nopietnie Copes Lietu lasītāji viņu jau pazīst no daudzajām publikācijām, bet TV skatītāji – no sižetiem .
Izmantojiet iespēju – jautājiet!

Eksperts iesaka

Salmo
Lucky John
Salmo

Atbildes

Jautā Farnirs

Sveiks.

Ja līdaka ir sekojusi māneklim, uzmetusi vairākus mutuļus un izbiedējusi visas mazās zivtiņas skrienot pakaļ ēsmai, bet nav pat pieskārusies vadītajam māneklim, dēļ sava tizluma vai sazin kā cita.. :D , vai vel ir vērts to konkrēto vietu turpināt ķemmēt, cerībā, ka tā pati līdaka velreiz iekāros mānekli ? Vai arī viņa aizpeld galīgi uz citu pusi pēc neveiksmīga uzbrukuma ?

Atbild Ingus Dukaļskis

Sveiks!

Šādos gadījumos viņa ņem ļoti bieži atkārtoti. Tas var notikt uzreiz 2., 5 vai 10. metienā. Tik pat labi konkrētajā vietā var atgriezties pēc 5 stundām un līdaku beidzot uzsēdināt uz āķa. Parādījusi viņa sevi ir. Tā jau ir puse no uzvaras. Šādos gadījumos der pamainīt mānekli vai tā krāsojumu. Teiksim, ja gumiju neņēma, uzliec vobleri. Neņēma vobleri, uzliec rotiņu. Nekur viņa prom nepeld! Turpat vien ganās...

Atbildēts: 18.septembris 2015, 11:27 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā JankaCirsix

Kā ir ar lielo līdaku atlaišanu? Vai pēc cīņas viņām neizveidojas tik daudz pienskābes, ka viņas nobeidzās? Kā noteikt momentu vai būs dzīvotāja vai nē? (bez redzamiem žaunu ievainojumiem un citām letālām lietām)

Janka

Atbild Ingus Dukaļskis

Nav nemaz tik traki ar to līdaku atlaišanu. Ūdens ir salīdzinoši vēss, kas nāk zivīm tikai par labu. Tāpat, ja zivs nav pārlieku samocīta dauzot to pa laivas grīdu vai vēl sazin pa kurieni, tā aizpeldēs bēdu nezinot. Ielaid to rokās turot pakāpeniski ūdenī un pavēro, ko viņa dara. Saudzīgi apejoties līdaku var ķert un laist vaļā ļoti daudz reižu...

Atbildēts: 16.septembris 2015, 10:47 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā badapiicka

Sveiks!

Ja gatavo pavadas no stīgas- cik jūtubā saskatījos- nav ne sakabes, ne griezuļu, bet ko darīt, ja spiņo ar rotiņu? Viņš taču savērps auklu vienā setā?

Atbild Ingus Dukaļskis

Sveiks!

Pareizi! Rotiņš stīgu un līdz ar to arī auklu tiešām savērps vienā setā. Tieši tāpēc vajag auklas galā iesiet griezuli, kuru attiecīgi iever stīgas vijumā. Šādi problēma tiek viegli atrisināta.

Atbildēts: 16.septembris 2015, 10:44 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā karlis

Sveiks,

Kā sokas ar zaļsvārcēm? Pēdējās nedēļas aktīvi cenšos ko noķert, bet ar sekmēm tā neīpaši. Kā tev no pieredzes ņemot iepriekšējos gadus kad aktīvāk šīs sāk ņemt? Cik noprotu ar aukstuma iestāšanos, bet kas kuram ir aukstums:) pārsvarā cenšos velcēt pa daugavu. Un par dziļumiem. Ir kante 5- 10 ieteiktu pa šiem 10 braukt vai tomēr nav atšķirības rudenī šīs ir visur? Varbūt pa bedres vidu? Paldies par atbildi.

Atbild Ingus Dukaļskis

Sveiks!

Sokas labi! Šī salīdzinoši aukstā vasara līdaku copi vispār tura viena līmenī visas sezonas garumā. Labākais un rezultatīvākais viennozīmīgi ir pavasaris. Bet arī tagad un vēlāk rudenī viss notiekās. Galvenais ir atrast, kur viņas tobrīd stāv. Nu rudens specifika ir tāda, ka pie pavisam atdzisušiem ūdeņiem, līdaka mēdz noiet dziļumā līdz ar balto zivju bariem. Šobrīd par to vēl runāt ir pāragri. Zaļās joprojām šiverē pa zālēm un ēsmu gana pa salīdzinošiem seklumiem. Eksperimentēt un neieciklēties un vienu stratēģiju. Tāds būtu mans ieteikums.

Atbildēts: 14.septembris 2015, 11:08 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Skaties_daba

Jautājums - kā atlasīt lielāku asari no mazo bara un kā ezerā atrast lielāku asaru barus? Ezers vidēji 4-7 m dziļš, lielākoties dūņas apakšā, bet ir vietas ar gliemežiem un akmeņiem kur uzturas lieli bari ar mazajiem asariem un viņus vaktē pa kādai līdakai. Ezeram ir vairākas salas, izmēģinājām salu kantes, atradām perspektīvas vietas, bet ņem tikai mazie asari un vairumā. Katrā vietā ar lielu pierunāšanu var vienu cepamu izvilināt. Ir arī zandarti, kā tos varētu meklēt?

Mēģinājām džigojot mainīt gumijas no mazām uz lielām, pastrādājām drusku ar kranku un rotiņu, kranks klusēja, uz mazā rotiņa ņem kā traki mazie. Uz ratliņa pieteicās mēra līdaka un divi mazi asari.

Atbild Ingus Dukaļskis

Labs un sakarīgs jautājums! Paldies!

Lielie asari ir pietiekami sarežģīta padarīšana. Vienīgais jēdzīgais, ko varu ieteikt ir sākt vākt konkrētu statistiku, kur viņi iepriekš sevi ir parādījuši. Vieta, laika, uz ko, kā tika noenkurota laiva, utt. Tāpat meklēšana ir jāturpina arī ziemā. Ir izveidojušās aizdomas, ka lielie pieturas pie vienas konkrētas vietas. Ķeršanas metodes būtībā esi pareizi uzrādījis. Vēl viena lieta.... mazliet attālināta no spiningošanas, bet nu tomēr... Lielie sevi ļoti bieži atrāda uz tieši uz dzīvo maili. Sarežģīts ir tas lielais lopiņš. Ļoti gudrs un uzmanīgs. Asaru katli jau parasti rāda to, ka lielie ir mūsu ūdeņos joprojām lielos daudzumos.

Atbildēts: 29.jūlijs 2015, 12:49 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Kris

Sveiks, Usmas ezers - varbūt vari ko ieteikt no mānekļiem? (Zandarts vai līdaka)

Atbild Ingus Dukaļskis

Sveiks!

Neko ūber jaunu nepateikšu... Tās pašas gumijas visos iespējamos variantos. Šur tur pa kādai līdakai uz vobleri un klasika rotiņš. Galvenais jau zivis pašas par sevi atrast. Jūnijā uz līdaku ap salām pa krasta līniju labi strādāja Basara 90 SP vobleris dabīgajās krāsās. Mazās Tiogas uz asari. Mēra zandartu tā arī man izsēdēt pa tām pāris reizēm, kuras tur biju, nesanāca. Long John gumiju mazie zandartiņi locīja iekšā pārliecinoši.

Atbildēts: 21.jūlijs 2015, 09:50 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā lidakberns

Sveiks. Parsvara copeju Daugava. Esmu atradis 3 labas asaru vietas, bet problema ir tada, ka asari izdodas nokert tikai agri no rita un velu vakara, kad bars uznak uz sekli pakal mailem, tad nu taja bridi, cik izdodas nokert tik ari ir. Parasti, kad uznak sads bars keru ar poperi varbut vajadzetu izmantot citu manekli ? Ka varetu meginat pierunat asari ari tad, kad nav uznaciena pec mailes ? Visas 3 vietas ir loti dazadas, viena no 17m - uz 1,5m, otra sekla 1,5m, tresa no 3m - uz 1,5m un atpakal uz 5m. Visi sekli ir pie liela zalu daudzuma.

Atbild Ingus Dukaļskis

Sveiks!

Asari no rīta un vakarā nāk noēsties sekluma maili. Tā tas tiešām ir bijis un tā tam būs būt. Līdzīgi notiek arī ar zandartu. Brīdī, kad asari "iet katlā" nav lielas jēgas džigot. Sanāk ka ūdens virspusē esošam asarim liec atkal nākt atpakaļ uz grunts un radīt iespēju tam pirms laika izklīzt. Tātad laist džigu zem asaru bara nav lielas jēgas. Par poperi saprati pareizi. Vēl labāk ir seklie mazie minnowi vai šad klases voblerīši, kuru izmērs būtu operatīvi jāpielasa pie maiļu gabarīta. To var ātri nosecināt. Pats šādos gadījumos darbojos ar Anira 49 un Basara 56 vobleriem. Ja par zāli, zāle mēdz būt dažāda. Ir zāle, kurai cauri var izvilkt vien gumiju ofsetā. Ir zāle, kurai vobleri var vilkt pa augšu. Kas attiecas uz to laiku, kas asaris no sēkļa pazūd un noiet atpakaļ dziļumā, labākais, ko varu piedāvāt ir džigs un precīza vietas atrašana, kur tie tobrīd atrodas. Visgrūtākais tieši ir atrast, kur bariņš, kurš noteikti būs retāks, kā no rīta, atrodas dienas vidū. Kaut ko jau noķert var vienmēr. Varbūt ne tik daudz , cik var nosmelt no katla, bet noķert var.

Atbildēts: 2.jūlijs 2015, 09:01 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā ZigmarsZ

Sveiciens meistaram!

Jautājums ir par tviču Basara 90. Cik noprotu, tad lai labi šo vobleri "izdancinātu" nozīme ir arī pavadiņai. Kas šajā gadījumā Basarai 90 būtu vislabākais? Tā pati stīga, vai arī cita materiāla pavadiņas?

Atbild Ingus Dukaļskis

Sveiks!

Otrā numura stīga -ļoti labi! Ja titāns, tad ne "jaudīgāks" par 9kg. Pārāk resns būs arī pārāk smags un traucēs voblerim. Šie ir labi varianti.

Atbildēts: 18.jūnijs 2015, 11:57 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Trio

St. Croix - vieglajam džigam, rotiņam kurš labāks 3,5-10,5 gr vai 5,5 - 17,5 gr?

Kuras sērijas kātu labāk Extreme vai Eiropas Tornamentu?

Atbild Ingus Dukaļskis

Ar vieglo džigu es saprotu 7-12g. Tāpēc pēc St. Croix specenes labāks būtu 3,5-10,5g. Reālie testi šiem kātiem ir lielāki nekā norādīts. Kāda gan amītim var būt saprašana par kātu Eiropas tirgum? :)) Konkrēta sērija jau ir gaumes un maciņa lieta. Man patīk džigam Extreme. Voblerim Elite...

Atbildēts: 17.jūnijs 2015, 16:47 | 6 komentāri | Adrese atbildei
Jautā ozagris

Sveiks!

Skatījos raidījumu sezonas atklāšana Burtniekā, radās interese par, multiplikātoru ar flurkarbonu, kā arī kātu? apraksti kas par kātu, spoli, aukla( diametri), kādiem gumijas svariem piemērots varētu būt šis komplekts?

Atbild Ingus Dukaļskis

Sveiks!

Sezonas atklāšanā sanāca vairāk pastrādāt tieši ar kastinga komplektu. Konkrētajā gadījumā tā bija Daiwas ātrā Tatula, jauns pirmais Lucky John One Sensoric basu sērijas kāta prototips, pie kura joprojām strādāju, attiecīgi Team Salmo (japāņu Kureha) spolei domātais fluorkarbons 0,27mm resnumā. Nu un tad attiecīgi visas gumijas lāpstas izmēros 5"+, svaros virs 20g. Mr. Greedy, jaunā Tioga FAT 5,8". Kāpēc vispār tāda doma par šādu komplektu? Nu visupirms jau tas, ka mānekļiem 20g+ bezinercene vairs nav domāta. Labi! Tādas spēka un izturības spoles kā Stella vai Certate mierīgi šo slodzi vilks. Problēmas sāksies ar lētākiem, precīzāk, šim pasākumam nepiemērotiem rīkiem. Līdaku ķeršana pa zālēm nāk līdzi ar lielu slodzi, gan līdaku no zālēm izdancinot, gan tās pašas zāles ravējot. Šis ir īstais segments, kur kastinga komplekts sevi pilnībā attaisno. Otra lieta varētu būt tvičs ar mailēm 130mm+. Kāpēc fluorkarbons? Tāpēc, ka tomēr mazliet stiepjas un līdakas rāvieno labāk amortizē par pīto, bet vienlaicīgi nav tik staipīgs kā klasiskais neilons. Otra lieta slēpjas tajā, ka resnāka aukla ļauj labāk pēc ziemas pārtraukuma atjaunot sajūtas un pieradumu pie multa. Mazāk kas pinās, vieglāk strādāt. Tests kātam bija 24g, aukla 0,27mm, bet var mierīgi un pat vajag ņemt vismaz 0,3mm. Interesanta un galvenais sevi attaisnojoša un prātīga izvēle šādiem ķeršanas apstākļiem.

Atbildēts: 17.jūnijs 2015, 15:12 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager