Einārs Siliņš

Einārs Siliņš

Makšķernieks, kopš sevi atceras. Galvenokārt viss saistīts ar pludiņmakšķerēšanu. Regulāri piedalās pludiņmakšķerēšanas sacensībās. Kā komandā, tā arī individuāli izcīnītas godalgotas vietas Latvijas čempionātos. Mūžīgs eksperimentētājs, kurš šādas rīcības " atļaujas" arī mačos. Pagājušā gadā izdevis grāmatu “Makšķernieka Dienasgrāmata”. Regulāri savās pārdomās par copi dalās arī ar žurnāla “Copes Lietas”, laikraksta “Diena", reģ. preses un citu masu mediju starpniecību. Viens no M.Oltes veidoto copes raidījumu ilggadējiem ekspertiem.

Atbildes

Jautā stonedrider

Labdien!

Vecumniekos ar kādu tehniku vislabāk ķert līdakas?

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Vispār šo jautājumu var izprast dažādi, bet vienu varu tev pateikt droši, ka tu uzlaboji manu šās dienas garastāvokli. Nopietni. Es pat pasmaidīju. Es tev varu pateikt pilnīgi droši, ka strādā viss. Es pats ķeru līdakas pārsvarā ar džerku, bet tajā pat laikā ļoti daudzi tiek pie labiem lomiem ar tvičošanu vai gumijas zivtiņas izspēlēšanu. ļoti labi darbojas krāsotie rotiņi un ar tumšākiem toņiem. Par cik ezeram ir arī lieli, no zālēm tīri, apgabali, tad daudzi ķer līdakas un asarus ar viegliem šūpiņiem. Man pašam ir ļoti labi meistara Tilčika ražojumi un tie patiešām labi strādā.

Atbildēts: 28.aprīlis 2020, 13:01 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Jautā buslis

Sveiki. Šodien aizbraucu uz savu jauno, iedomāto līņu vietu tīri ar pašgatavotu zāļu grābekli iztīrīt no vecās zāles un niedru un udesnrožu saknēm un vēlreiz pārliecinājos ka apakšā ir pamatīgs dumbrs. Dziļums no kustīgās zāļu joslas 50cm līdz tālāk 1.6m un talak vel dziļāks bet apakšā dumbrs. Stingrs gan, grābeklis negrimst viņā bet ar garu kārti mierīgi pat divus metrus varu iestumt, talak kur dziļāks arī dumbrains , bet cik daudz nezinu jo koks par īsu un negribu iegāzties iekšā. Kāds būtu šīs vietas iebarosanas un makšķerēšanas princips? Nekad neesmu tādā dumbrā vieta maskerejis. Man te speciālisti sāk teikt ka es tur neko nenokeršu jo līnis tur dzivo iekšā un virs dumbra nerādās kam gan es neticu jo tas neliekas loģiski ka viņš tur kā kurmis rok alas. Mana loģika būtu iebarot ar nestingrām bumbām kuras smuki izšķīstu un sastāvētu no zemes, barības un slieku biezeņa. Vai pareizi?

Piebildīšu ka citu vietu taja ezera bez laivas atrast grūti jo krasti nepieejami, bīstami un visur ir tas dumbrs , bet iekšā ezerā dzīvo nudien skaisti līņi. Paldies.

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Nu nekādas alas līnis patiešām nerok.:))))). Bet fantazēšana nav tas sliktākais ko cilvēks var izdomāt:)) Kaut kāds cietums jau tev tur pie gultnes ir un iemaisot barību to kārtīgi samitrini. Saspied kopā tikai tik stingri lai atsitoties pret ūdeni barības bumba izjuktu, un būs ok.

Atbildēts: 26.aprīlis 2020, 11:20 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā mar4ello25

Pateicos par atbildi! Bet jautājums par barībām. Traper, Salmo, sensas? Kura tavuprāt labāks šajā laikā? Jā ar sensu un Salmo viss skaidrs, ja nemaldos tad līnim tieši ir tikai pa vienam veidam no šiem ražotājiem. Tad traper ir gan zaļā (ar marcipāna), sarkanā( it kā ar slieku) un melnā barība līnim, karūsai. Tad no traper kas varētu būt labāks variants šajā laikā? Un zemi likt vai nē, un kāda labākā attiecībā? Zinu ka vēl nakteņu "smūtijs" būtu laba "piešprice" visai putriņai:) Paldies! Nu gribās ar pludu pasēdēt uz tiem velliem daudz nopietnāk, nekā vnk kā gadījuma piezveja. Pateicos vēlreiz un ne asakas!

Atbild Einārs Siliņš

Ja tu domā tieši par līņu copi upēs un patreizējā brīdī, tad liec iebarojamo barību 50 : 50 ar melnzemi. Kas attiecas uz Traper barību, tad es arī viņu daudz izmantoju iepriekšējos gados, bet pagājušā gadā kaut kas man viņā nepatika un bija tāda sajūta, ka ir stipri ķīmizēts. :(((( Var jau būt, ka man tikai tā likās, bet bija barības kas strādāja labāk. Tas protams, ir tikai mans viedoklis un netaisos te nevienam taisīt antireklāmu.:))))) Varbūt vienkārši trāpījās tāda partija, jo Traper barībām ir izcili plašs sortiments. Nu tad atsevišķi. Zaļais marcipāns man strādā brīdī kad līnis ezerā vēl tikai mostas. Pēc tam vasarā par to es jau aizmirstu. Vasarā jau aiziet sliekas aromāts. Melno barību neizmantoju, jo te ir jāskatās kādā krāsā ir gultne. Gaišas krāsas iebarojamo barību var atjaukt ar melnzemi un panākt vajadzīgo nokrāsu, bet otrādi būs smags gadījums un daudz lieku tēriņu. Cenšos līnim vienmēr klāt pielikt svaigu nakts tārpu kokteili. Tas vienmēr labi nostrādā. Kamēr ūdens ir auksts ar stipru barību neaizraujos, jo zivs vēl nav aktīva. Vasarā tad gan melnzemi lieku klāt vienmēr, bet aptuveni trešdaļu. Vēl labs produkts, kas patīk līņiem, ir rupjmaize. To var likt gan uz āķa, gan iemīcīt barībā. Ja ūdenskrātuve ir pazīstama ar kukurūzu, tad līnis neatteiksies arī no tā. Ir vietas kur vislabāk strādā uz āķa uzvilkti ap 15 mušu kāpuri. Vienkārši jāeksperimentē.:))))

Atbildēts: 25.aprīlis 2020, 13:21 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Aichigais

Sveiks,einar. Lieta tāda,ka pagaiso gad biju uz reņģu copi,un process loti iepatikas.. bet ierocis(makšķere) īpaši nebija laba..ko tu ieteiktu man labu ? Budžets 150eiro...

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Jā reņģes patreiz iet uz urrā, bet tās nekad nav man bijušas interesantas, taču kad pats braucu, tad parasti izmantoju cietāku fīderi. Garums 4,20m, tests ap 100 gr. Tas bija labs, jo copējot no mola bieži aizķeras sviniņš. Tur gan tev ieteiktu nelikt neko apaļu, bet gan dropšotam domātos "zīmuļus". Tie skrien akmeņiem cauri un vēl nevajag aizmirst, ka tūlīt kad reņģes beigs savu dipadu, dapadu tā klāt tajās vietās būs daudz lielo asaru, jo tiem fantastiski garšo reņģu ikri:)))))

Atbildēts: 25.aprīlis 2020, 13:04 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā arcabalts

Sveiks Einār.Rideļu ezers ir ļoti labs līņu ķeršanai.Vari lūdzu ieteikt vel kādus līdzīgus ezers kā Rideļu kur varētu zvejot līņus gan no krasta gan no laivas.Paldies.

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Man tev jāsaka, ka es neesmu šajā mākslīgi radītajā ūdens krātuvē bijis. Tāpēc nemācēšu tev neko praktisku ieteikt, jo var jau kaut ko gudri nomurmināt, bet tas nav manā stilā. Ja tu uzrakstītu kurā apkaimē dzīvo, tad varētu tev kaut ko ieteikt.

Atbildēts: 25.aprīlis 2020, 12:56 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā salis25

sveiki kur gauja saja laika melet lini paldies

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Tāpat kā visās vidējās vai mazākās upēs līnis meklējams mazos līčos. Pilnīgā aizstraumē, jo tur ir siltāks. Nelien vietās kur patreiz ir dziļāks par 1.5 metriem un nemēģini arī tur kur ir smilšaina grunts. Līnim tādas vietas nepatīk. Tagad kad nāk uz augšu no grunts pirmā zaļā zālīte tur būs īstā vieta.

Atbildēts: 25.aprīlis 2020, 12:51 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā mar4ello25

Sveiks! Jautājums par līni Lielupē. Ir vietas kur vasarā labi ir pavilkts līnis, dziļums vietām pat 50cm. Vai šajā laikā viņš tur varētu būt meklējams? Un kāda bariba patreiz labāk šancētu? Un iespējams Tu vari dot kādu padomu kurš ir labākais diennakts laiks, tagad, kad viņu mēģināt piemānīt? Lielum liels paldies! Un ne asakas!

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Upēs līnis ir aktīvs dienas gaišākajā daļā. Vasarā tas aktivizējas pa nakti. Protams, ka līnis meklējams pavasarī seklās vietās. Kā esmu vari izmantot visu ko vasarā. Sevišķi labs tagad ir naktenis. Meklē upē nelielus, seklus līcīšus.

Atbildēts: 11.aprīlis 2020, 10:38 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Raivorots

Sveiki, lai laba veseliba.

makšķerēju kopš bērnibas bet isti pieversos tikai kopš pagājuša gada tikai, jauns puika esmu, jautajums tads kur īsti man šados laikapstakļos meklēt to līni, dziļumā vai seklumā, pagajušo gadu ķeru ap 2.5m dziļuma bet nekad neesmu gājis uz līņiem tik agra pavasari, gribas pamatīgi aiziet un nezinu kur sākt ķert.

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Patreiz līni meklēt ezeros būtu stipri pāragri. Savukārt upēs viss notiek jau no janvāra mēneša un patreiz līņu cope uzņēmusi kārtīgus apgriezienus. Tātad apzini kādu upi kur ir līņi, meklē aizstraumes un dziļumu līdz metram. Uz āķa patreiz liekam nakteni vai slieku pušķi.

Atbildēts: 9.aprīlis 2020, 08:18 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā 777

Sveiks, Einār! Mans jautājums: kādu Jūs ieteiktu pēc iespējas vieglāku makskeri copei no krasta ar pludiñu? Copei dīkī, karūsa, līnis. Kādu skatīties testu? Pludiñus lietoju 1,5-2g. Garumā 5-6m, cenu kategorijā līdz 100 eiro.

Atbild Einārs Siliņš

Ar pludiņmakšķerēm ir tā, ka viennozīmīgu atbildi iedot ir grūti, jo katrai cilvēka rokai ir savas prasības. Es tev ieteiktu ieiet kādā no Salmo veikaliem un tur tā izvēle būs lielāka un galvenais kvalitatīvāka. Līnis nav tā vieglākā kategorija :))), tāpēc kātam jābūt stingram, bet arī pietiekami elastīgam. Man pašam ir 5 - 6 m gari ar testiem 10-40 un 20-50gr.

Atbildēts: 9.aprīlis 2020, 08:09 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā buslis

Sveiki. Ir kādreiz daudz un daudz makšķerēti līņi ezeros un dīķos, bet tas bija nu jau labu laiku atpakaļ,jo virsroku ņēma spinings, bet nu atkal ir doma atsākt jo tas bija tik forši un esmu atradis jaunu ezeru kur mēģināt.

Jautājums tāds kā līņi sadzīvo ar bebru? Vieta kur makšķerēšu ir netālu no bebru būdas jau kustīgajā niedru daļā. Viņi tur diezgan aktīvi dzīvo. Pie pašas ezera malas ir dziļums pusmetrs ar vairāk kā metru dziļu dumbru un tālāk paliek dziļāks un vieta izskatās laba tik nav bijusi pieredze ar bebriem. Piebilst varu ka citu vietu tur ir gruti izvēlēties jo visur priekšā klājiens ar niedrēm un ka bebru kustība noteikti nebūs šausmīgi liela,jo vairakus sekmigi ar lamatām izmedijam , bet noteikti vēl tur viņi palika. Paldies jau iepriekš par atbildi.

Atbild Einārs Siliņš

Attiecībā uz bebriem nekādas savstarpējas problēmas līnim nav, jo bebrs nav zivjēdājs. Taču kur ir bebri, tur nereti ir arī ūdri un ūdeles. Lūk, te jau būtu problēma, bet ja šo divu pēdējo dzīvnieku nav, tad kārto sev līņu vietu droši.

Atbildēts: 9.aprīlis 2020, 07:58 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager