Einārs Siliņš

Einārs Siliņš

Makšķernieks, kopš sevi atceras. Galvenokārt viss saistīts ar pludiņmakšķerēšanu. Regulāri piedalās pludiņmakšķerēšanas sacensībās. Kā komandā, tā arī individuāli izcīnītas godalgotas vietas Latvijas čempionātos. Mūžīgs eksperimentētājs, kurš šādas rīcības " atļaujas" arī mačos. Pagājušā gadā izdevis grāmatu “Makšķernieka Dienasgrāmata”. Regulāri savās pārdomās par copi dalās arī ar žurnāla “Copes Lietas”, laikraksta “Diena", reģ. preses un citu masu mediju starpniecību. Viens no M.Oltes veidoto copes raidījumu ilggadējiem ekspertiem.

Atbildes

Jautā jurinieks

Sveiks, Einār!

Jautājums par piekrastes velcēšanu jūrā.

Vai uz pavadiņām liek tikai rotiņa lapiņas un pliki āķi vai papildus uz āķiem liek arī dzīvo ēsmu.

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Pārsvarā visi darbojas daudz vienkāršāk un velcējot izmanto tikai voblerus vai lašiem domātos šūpiņus.Tagad arī nav jādzenās nekur tālu jūrā, jo zivs ir piekrastes rajonā aptuveni 5 - 7 metru dziļumā. Ja tu šādās vietās novelcēsi mānekli ap 3 metri dziļi arī tāds būs pilnībā efektīgs pasākums.

Atbildēts: 30.marts 2017, 08:32 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā generalis4

Labdien.Dīda nemiers un nezināšana par pavasara vēdzelēm. Kas ar viņām notiek pašlaik un vai ir vērts mēģināt viņas gūstīt Gaujas ūdeņos?

Paldies!

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Protams, ka vēdzelēm ķeršanas laiks jau iet vaļā. Vidzemē Gauja ir stabili uzskatāma par vēdzelēm bagātāko upi tā kā uz priekšu.

Atbildēts: 12.marts 2017, 12:01 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā jurinieks

Sveiks,Einār!

Esmu sapratis, ka kļūstot mazliet vecākam(43)ar grūtībām pēc tālās nakts copes pie jūras otrā dienā bez gulēšanas braukt atpakaļ uz Tīnūžiem. Pagrūti un diena samocīta.

Jautājujms vai telti var celt pašā jūras krastā un kurināt ugunskuru ar savu līdzpaņemto malku(smiltīs), kur kāpu zonā ir dabas liegumi?

Ar cieņu, Aldis

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Kas attiecas uz ugunskuriem, tad tos drīkst kurināt šim pasākumam speciāli norādītās un iekārtotās vietās. Kas attiecas uz telšu celšanu, tad es pašus pamatlikumus tiešām nezinu, jo nekad neesmu interesējies. Tas aiz viena domu gājiena, ka nez ko es ļaunu izdaru, ja uzceļu telti kaut vai ūdenī ( ja man tas ir izdevīgi) un pēc tam novācu. Līdz ar to telti esmu cēlis un joprojām ceļu un ceļšu jebkurā piekrastas joslā, jo nesaskatu te nekādu apdraudējumu vai kaitniecību apkārtējai videi.

Atbildēts: 6.marts 2017, 12:01 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā janko100

Sveiki! ko vari teikt par Colmic feederiem.

https://www.elkor.lv/lat/sports-un-atputa/fishing/makshkeres/colmic-method-3-60m-20-100gr-270136109.html

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Varu teikt tikai to labāko. Vienīgais mīnuss ir cena kas būs krietni lielāka par klasiskajiem variantiem. Savukārt kvalitātes ziņā nav kur piesieties.

Atbildēts: 2.marts 2017, 08:47 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā jurinieks

Labdien!

Man ļoti patīk cope jūra un jūra vispār, pie kam vienalga kādos laika apstākļos.

Tālab arī šajā neproduktīvajā bušu copes laikā vēlos copēt jūrā.

Domāju pamēģināt posmā Ziemupe-Pāvilosta nakltī.Man pieredze, ka pagājuyšjā gadā Laikās pa nakti 12. martā varēja izmānīt ap 10 ņemamām biezām butēm.

Jautājums- gribētos zināt no Copes meistara padomu grāmatas pieskartās tēmas... kā sauc to mākslīgo ēsmas atraktoru , kurš strādā uz butēm, lai tās varētu papildus ieinteresēt šajā nesezonā?

Otrs jautājums.Vai ir cerības no krasta vai moliem šajā laikā aizsniegt kādu citu zivi(mencu) (izņemot jūras grunduļus) kāda sistēma būtu jālieto?

Ar cieņu, Aldis

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Uz aptuveni 25 ml plastmasas pudelītes ir rakstīts Garnele ( Krevetka). Patiesībā tur iekšā no garneļu smaržas nav ne vēsts, taču ir ļoti liela līdzība tai smaržai kas ir iebarojamai vasaras barībai, uz baltajām zivīm, zem nosaukuma "Zivju milti". Par to cik šī smarža būtu noderīga dotajā brīdī es tev nepateikšu. Neesmu ziemā mēģinājis. Man jau šķiet, ka šajā laika posmā labāk orientēties uz jūras zivs gabaliņiem un bez jebkādiem atraktoriem. Kas attiecas uz to ko tu varētu noķert no krasta vēl citu šajā brīdī, tad es teiktu, ka arī bute ir tādā attālumā, ko no krasta ar gruntsmakšķeri diez vai izdosies sasniegt. Kur nu vēl cita zivs. Brīnumi protams gadās. Es tavā vietā nedaudz paciestos un ap marta otru pusi tad jau droši uz priekšu. Protams, nebūs rudens lomi un nebūs arī nekādas regularitātes, bet kaut ko jau noķersi.

Atbildēts: 27.februāris 2017, 16:45 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā soks

Sveiks.

Gribēju pajautāt vai Daugavā esi jau sācis domāt par iebarošanu uz pavasara brekšiem, jo izskatās, ka ledus biezums šogad to varēs pieļaut.

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Nu par to ledus biezumu Daugavā, tai vietā uz kuras man būtu jātiek, ir visai apšaubāms pasākums. Turklāt uz doto brīdi sākt ņemties ar brekšiem Daugavā būtu par agru. Tas tomēr ir tuvu Daugavas vidum un turklāt šeit vairāk vai mazāk visu laiku ir straume. Domāju, ka ledus biezums nav drošs arī pēc šiem saliem. Katrā gadījumā plānots ir nākamnedēļ kaut ko iesākt darīt, bet jau citā vietā.

Atbildēts: 10.februāris 2017, 10:12 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā alps18

Sveiks, gribēju pajautāt vai ir tolks iet uz lielo juglas upi kur sadalas ari maza jugla, upesciema, uz vēdzelēm, itkā padzirdēts ka esot, bet gribēju zināt speciālista atbildi?!

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Es atvainojos, bet kaut kā man šis jautājums tikai tagad e-pastā "uzleca".....Jocīgi.....:(((((( Mazā un Lielā Jugla vienmēr ir bijusi bagāta ar vēdzelēm. Vienīgā nelaime, ka izmēri ir nesalīdzināmi teiksim ar Lielupi, vai Daugavu pie Ķeguma HES. Vieta par kuru tu runā arī strādā ļoti labi, bet labāk jau paieties pa krasta līniju un atrast kaut ko nomaļāku, jo vēdzele patreiz nestāv uz vietas. Tai ir migrācijas process uz savām, konkrētām nārsta vietām.

Atbildēts: 20.decembris 2016, 10:16 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā lucius2

Sveicinãti. Copēju ar fideri Daugavä,pie Ogres,taisnais posms,pie krasta seklums 10m ,tad stãva kants un dzilums10-12m.Distance 40m,monofilã aukla,kãts3,90 MH, barotavas40-70g plastmasas,baroju ar Traper fider vaiNG fider+zeme 1:1 vai 1:1,5 Copes presings tai vietai nav ķeru no maija lìdz septembrim.Pãrsvarã ķeras mazi,vidëji,,Iieli ļoti reti .Parasti ķeru darba dienãs no6-18 19.

1.Vai ir vërts mëģinàt tuvàk 35-30m

2.Vai breksis nãks tuvâk krasta kantei ,baroju intensìvi?

3.Baltos pie iebarojamâ likt dzìvus vai labâk saldétus vai plaucétus?

Ps.copéju reizi nedéļã.

Paldies par atbildi

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Ir tikai viena tāda vieta te pie Ogres Daugavā, tāpēc labi zinu par kuro tu runā. Tur tiešām ir stāva vertikāla siena un tāpēc nākt tuvāk pie krasta ar iebarošanu nebūs nekādas jēgas. Te optimālais attālums tā arī ir aptuveni 40 metri. Monofilo auklu gan es nomainītu pret pīto. Vajadzētu izmēģināt laimi arī pa nakts melnumu. Tad tie lielākie arī parādās. Baltos liec klāt plaucētus. Nu ar vienu copes reizi nedēļā tu breksi uz vietas nenoturēsi.:))))) Lai veicas.

Atbildēts: 20.decembris 2016, 10:11 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā ramario

Labdien! Ir doma pirmo reizi aizbraukt zem Ķeguma hes uz licenzēto zonu vēdzelēs. Tā kā šī vieta man pilnīgi sveša, gribēju pajautāt. Cik lielus svinus tur parasti izmabtojat? Un vai tur ir kādas īpašas vietas, bedres kur parasti visi cope, jeb viss posms ir apmēram līdzīgs? Doma ir braukt no Ķeguma puses.

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Praktiski tā ir starp spēkstacijām labākā vieta Daugavā kur vēl apgrozās itin smukas vēdzeles. Praktiski vēdzeles ir abās pusēs. Kas attiecas uz svina lielumu, tad ir jāskatās kurā pusē tu copē brīdī kad caur turbīnām tiek palaists ūdens. Mierīgā ūdenī pilnībā pietiek ar 60 gr svinu, bet vēdzele ir aktīvāka tieši tur kur ies straume. Tad es ņemu piliena vai piramīdas formas ar smagumu ap 120 gr. Tajā pat laikā nevajag aizmirst, ka vēdzeles nāk baroties ļoti tuvu krastam un te loģika: jo tālāk, jo labāk nestrādā.

Atbildēts: 14.novembris 2016, 12:32 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā jurciks66

Sveiki!

Sakiet, lūdzu, vai Daugavā ap Ogri vispār ir vērts doties cerībā uz vēdzeli?

Respektīvi - es nemaz nezinu vai tās šeit vispār mīt un, ja arī ir, vai perpektīvāk būtu citos Daugavas posmos (vai labāk vispār doties uz Lielupi/Aivieksti/..).

Paldies.

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Ogres upē ir vēdzeles, bet lielākā daļa ir zemmēri. Ļoti reti kad trāpās kaut kas sakarīgs. Tad jau drīzāk uz M. Juglu. Tas laiks kad vēdzeles bija pa visu Daugavu sen jau ir garām. Pats braucu lejpus Ķeguma HES kur ir licencētā kilometra zona. Te gan viegli var šķirties no sistēmas, bet šeit jau ir pavisam cita izmēra vēdzeles. Ja skatāmies no tevis nosauktajām upēm, tad visperspektīvākā viennozīmīgi ir Lielupe.

Atbildēts: 1.novembris 2016, 11:21 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager