Einārs Siliņš

Einārs Siliņš

Makšķernieks, kopš sevi atceras. Galvenokārt viss saistīts ar pludiņmakšķerēšanu. Regulāri piedalās pludiņmakšķerēšanas sacensībās. Kā komandā, tā arī individuāli izcīnītas godalgotas vietas Latvijas čempionātos. Mūžīgs eksperimentētājs, kurš šādas rīcības " atļaujas" arī mačos. Pagājušā gadā izdevis grāmatu “Makšķernieka Dienasgrāmata”. Regulāri savās pārdomās par copi dalās arī ar žurnāla “Copes Lietas”, laikraksta “Diena", reģ. preses un citu masu mediju starpniecību. Viens no M.Oltes veidoto copes raidījumu ilggadējiem ekspertiem.

Atbildes

Jautā Martukas

Sveiks! Zinu, ka esi Daugavas eksperts. :) Jautājums - vai šajā laikā var tikt pie kāda brekšuka Daugavā sēžot ar fīderi? un kā ar iebarošanu - vai tā kardināli atšķiras no vasaras iebarošanas (es domāju daudzums, dzīvā esma utt).

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Var, jo vēl joprojām arī pats braucu zem Ķeguma HES un tur tīri labi daži copmaņi kas māk pielāgoties šiem laika apstākļiem turpina vilkt pa kādam breksim, vimbai, ālantam. Ir parādījušās lielās rudens raudas. Iebarojamā barība? Es ņemu Traper breksi, jaucu kopā ar breksim domāto melasi. Plaucēti baltie un mazliet ķiploka aromāta. MAZLIET!!! Pagaidām strādā. Uz āķa baltie kopā ar žirgtu mazākā izmēra slieciņu.

Atbildēts: 28.oktobris 2016, 12:08 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Guntars777

Sveiks ! Copei jūrā gribu iegādāties Jaxon SILVER SHADOW SURF ROD 4,20 ar testu 80-200g.,vai labāk teleskops Jaxon EXTERA TELE SURF, 4.20m.Kādu padomu ieteiktu?

Paldies.

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Pēc būtības vispareizākais jūras copei būtu štekera kāts, jo teleskops pēc copes jūras krastā būtu rūpīgi jānoslauka no smalkajiem smilšu putekļiem kas pat uz aci nav tik viegli saredzami. Pretējā gadījumā tie strādā kā ļoti labs, bet kaitīgs smilšpapīrs....:)))))) Tas no teorijas. Praksē, man pašam nekad nav bijis priekš copes jūrai štekera kāti. Domāju, ka visa fiška slēpjas ērtuma ziņā. Arī tas fakts kā esmu redzējis, kad divi, vai pat trīs veči cīnās lai pēc copes štekera kātam izdabūtu vienu posmu no otra ārā ir vērā ņemams fakts.:))))) Katrā gadījumā salauzis neesmu nevienu teleskopu.

Atbildēts: 24.oktobris 2016, 11:09 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā andzinss

Sveiks.

Vai būtu jau vērts, taustīt vēdzeli tagad, Lielupē Jelgavas apriņķi? vai vēl labāk pagaidīt aukstumu.

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Pilnīgi viennozīmīgi, ka jā. Tikai ne jau skaidrās naktīs.:)))))

Atbildēts: 11.oktobris 2016, 14:48 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā mar4ello25

Sveiks Eini! Cik zinu tu jūra copē ar feederiem. Gribēju pajautāt ar kādiem tieši kātiem? Garums, tests, modelis. Protams ja tas nav noslēpums:))))

Paldies.

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Kādi tur noslēpumi. Garums 3,90 - 4,20m. Tests 180 gr. Ir Robinsons, Kasadaka un Colmic.

Atbildēts: 3.septembris 2016, 11:23 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā andzinss

Sveiks.

Jautājums, līni ķerot uz grunnteni.

Tā kā, līnis specifiski lēni ņem, un rij iekšā velkot, kā tad zināt kad piecirst? Jo signalizātors, vai zvaniņš, vai kas cits ko izmantojiet, sāks tak rādīt mazāko copi. Vnk vēlos pameiģināt uz grunnteni.

Un cik smagu barotavu, labāk izmantot. ?

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Ja jau runa ir par līņiem un to atrašanās vietu, tad dabiski, ka straumes šeit nebūs vai arī tā būs pavisam neliela. Tātad copējot ar gruntsmakšķeri izvēlies pēc iespējas vieglāku barotavu. Vari izmantot pat tikai barotavu un bez svina. Vienīgā problēma, šādā gadījumā, būs tā, ka barība no tās izirs un tev var rasties problēmas ar pamatauklas nospriegošanu. Attiecībā uz copi ar grunteni, tad sākuma momentu tu iespējams nemaz neredzēsi :))))) Savukārt tajā brīdī kad tev attiecīgais signalizators sāk dot ziņu, ka auklu velk projām, ir jācērt. Turklāt jādara tas ar diezgan pieklājīgu spēku, jo līnim lūpas ir biezas.

Atbildēts: 30.augusts 2016, 13:08 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā valdis1

Sveiks,

Cik sapratu, arī Daugavā brekšot ej. Situācija sekojoša, atradis esmu vienu vietu kur ķerās tiri regulāri breksis, bet jocīgi ir tas, ka breksis ir līdz kilo, kas arī nav tik bieži - pārsvarā 400-600. Vai ir kāds pamatojums? Varbūt jābaro intensīvāk un lielais arī pienāks (ceru arī redzēt kādu virs kilo- lai nezūd ticība).

Kādi novērojumi ar copes laiku, vairāk runa ir par rīta, vakara, nakts copi. Kād brekšuks labāk ķēries?

Līdz šim esmu uz ūdens ap 5 rītā. Kā arī, ja naktī ej vai ar spīgulīšiem pietiek fīderim lai redzētu copes?

Paldies!

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Labākais copes laiks nav nakts. Tas ir saistīts ar upes specifiku, jo ezeros ir tieši pretēji rezultāti. Piemērs ir kaut vai Saukas ezers. Iebrauc ar laivu, iebaro, copē ar ziemas makšķerīti, un velc no 1,5 - 2 kg. Tas, ka pagaidām tev Daugavā ķeras ap 600 gr ir pilnīgi normāla parādība. Ūdens ir stipri par siltu lai aktivizētos lielais breksis. Pēc manām domām, skatoties kas notiek ar laika apstākļiem, lielais sāks aktivizēties kaut kur augusta beigās, septembra vidū. Es ķeru breksi visu dienu, bet labākais laiks ir tikko aust gaisma un tad pāris stundas tāpēc jāiesēžas vietā un jāiebaro ir jau iepriekšējās dienas vakarā.

Atbildēts: 4.augusts 2016, 13:10 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā andzinss

Sveiks.

Šogad kāds raidījums, ar tevi, par līņu copi nebūs?

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Jaunu raidījumu domāju, ka nebūs. Ir jau viss pateikts un ko tur vēl piebilst. Cik var malt vienu un to pašu :))))) Ja gadīsies kāda interesanta vieta ( un viena tāda vieta padomā ir) tad uz nākamo gadu varēs ko padomāt. Šogad atklāti sakot esmu uz līņiem pabijis tikai 2 reizes. Esmu uzmeties Daugavas brekšiem ar fīderi :))))) un iet tiešām ļoti labi. Tagad atliek vien pagaidīt augusta beigas, septembra sākumu, kad sāks baroties lielais-dzeltenais portfelis. Drīzāk iefilmēsim šos skaistuļus, jo te arī ir interesantas fiškas kas pamazām atklājas.

Atbildēts: 3.augusts 2016, 13:06 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā zalic

Varākas reizes esmu saskāries ar šādu problēmu - kā nāk lielāks, smagāks eksemplārs, nevaru dabūt krastā. Zālēs iekšā un viss beidzas ar norautu pavadu. Kā pareizi jārīkojas šādā situācijā? 1)jāņem jaudīgāku auklu un pavadu? (aizdomas ka samazināsies cope) 2)kad ir iekšā zālēs, jāatbrīvo aukla cerībā ka nāks arā? laai pinās kamēr piekūst un tad iet pakaļ...:) 3)jāmēģina straujāk cirst? neļaut tikt līdz zālēm... liekas ka neiespējami.... 4)esmu dzirdējis viedokli ka feeder nav domāts līņu copei.... es tā nedomāju. Runāju par tādiem līņiem kas pat nav īsti dabūjami virs ūdens. Makšķerēju ar feederu. Pēdējais svētdienas nakt norāvās pie paša krasta... jo sāpīgāk.

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Te ir vietā tas teiciens:, jo lielāka izaug zivs, jo acīmredzot ir bijusi gudrāka par citām. Sākšu no otra gala. Ja fīderi izmanto līņu copei bet ar pludiņu, tad der tikai vietās kur zāle ir atrodama ļoti maz. Savukārt fīders kā vieglā gruntsmakšķere uz līni ir vienkārši fantastiska lieta. Protams, ir jābūt diezgan brīvam no zālēm laukumam un tad tā lieta iet uz urā. Vislabāk ir šādos gadījumos copēt vietās kur uztaisītas ezeros laipas. Nav jau tā, ka līnis dzīvojas tikai pa piekrastes zāļu puduriem. Nesaukšu ezeru, bet ir man vieta kur no laipas met fīderi pa taisno ezerā uz vietu kur dziļums ir aptuveni 4 metri. Tur ir dūņu kants....Viss notiek!. Kas attiecas uz lielo izvilkšanu varu tev ieteikt pamēģināt uzlikt smalku pīto auklu. Piemēram vietā kur dziļums nepārsniedz divus metrus, ja tev pamataukla ir monofilā, galā uzsiet 3 - 4 m metrus garu pīto auklu. Auklas resnums aptuveni 0,14 mm. Pavadiņu nelieto. Visu vienā gabalā. Ar spēku no zālēm ārā nerauj, jo līnis māk meistarīgi ātri aptīt auklu ap vairākiem zāļu kušķiem uzreiz. Tādā gadījumā darbojies ar auklu pēc principa atlaid - pievelc. Lielais līnis ļoti reti kad atstāj zāļu pudurus un ja to dara, tad turpat vien gar zāļu malu tas arī barojas. Tāpēc pirmo gājienu zālēs, pēc piecirtiena, praktiski nav iespējams noturēt, ja vien tev nav auklas vietā govs ķēde pie slotas kāta :))))). Drīzāk uzklāj viņam regulāri galdu brīvākā ūdenī no zālēm. Gan jau pēc dažām dienām būs klāt kā likts un tad jau varēs pacīnīties brīvākos ūdeņos.

Atbildēts: 3.augusts 2016, 13:00 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā M.Snikeris

Sveiks

Šogad esi bijis vecumnieku purvos, ja esi kādi bija rezultāti?

Nesen biju spiningot tur, teica, ka līnis šogad švakāk par līdaku.

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Es biju vairākas reizes vēl pirms Jāņiem. Divās no tām kopumā tiku pie 16 mēra līņiem. Manuprāt tur viss notiek. Katrā gadījumā citur līņi ķeras ļoti labi.

Atbildēts: 26.jūlijs 2016, 11:39 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā martinsgrinb

Sveiks,varbūt vari pateikt vispār par copi Ogres upē līdz pēdējam Līkajam tiltam no tās ietekas Daugavā.?Man kaut kā neķerās,nu galīgi neķerās.Copējis esmu ar spiningu,bet pa kādām 5 copes reizēm esmu dabūjis vien 2 zemmēra līdaciņas un 2 asarīšus.Man liekas,ka tur vajadzēja ķerties labāk,jo turpat vien Daugava.varbūt esi kādreiz vispār tur copējis tajā posmā,interesē arī par baltajām zivīm uz pludu?.Varbūt ir kādes īpašas nianses.Interesē,protams,spiningošana,pludiņmakšķerēšana.

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Protams, ka makšķerējis te esmu līdz brīdim kad tika uzbūvēts Rīgas HES. Tagadējā brīdī šajā posmā var mēģināt tikt pie samiem, karpām un kāda pličuka. Ienāk no Daugavas arī raudas, bet tas ir pavasarī. Vairāk praktiski tur nav ko darīt. Arī manis uzskaitītās zivis ir ļoti lielā mazumā. Tad jau drīzāk sāc uzreiz ar Ogres upes grīvas abiem krastiem kas ieiet Daugavā. Te ir visa zivs un pieklājīgā daudzumā. Daudzi copmaņi nemaz tālāk nekur nebrauc. Vari iet pa dambi ap lielo salu. Tur viss krasts ir ļoti perspektīvs. Līdakas, zandarti, brekši, sami, sapali.....

Atbildēts: 23.jūlijs 2016, 14:07 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager