Einārs Siliņš

Einārs Siliņš

Makšķernieks, kopš sevi atceras. Galvenokārt viss saistīts ar pludiņmakšķerēšanu. Regulāri piedalās pludiņmakšķerēšanas sacensībās. Kā komandā, tā arī individuāli izcīnītas godalgotas vietas Latvijas čempionātos. Mūžīgs eksperimentētājs, kurš šādas rīcības " atļaujas" arī mačos. Pagājušā gadā izdevis grāmatu “Makšķernieka Dienasgrāmata”. Regulāri savās pārdomās par copi dalās arī ar žurnāla “Copes Lietas”, laikraksta “Diena", reģ. preses un citu masu mediju starpniecību. Viens no M.Oltes veidoto copes raidījumu ilggadējiem ekspertiem.

Atbildes

Jautā Llama

Uz pašu galveno jautājumu nedabūju atbildi, ar ko barot karpas un karūsās un kādās vietās meklēt, zālainās, dziļās, seklās, tur kur čakārņu vairķā?

Atbild Einārs Siliņš

Kas attiecas uz iebarošanu tad es jau sen vairs neizmantoju paša gatavotas iebarojamās barības. Ja nepieciešams palielināt barības masu, tad var droši izmantot parasto kombikormu. Kā karūsa, tā karpa protams, mīl peldēties pa seklākiem ūdeņiem un nekādi nav pieskaitāmas pie dziļūdens zivīm. Jo lielāka zivs, jo slēptākas vietas tā meklē. Tāpēc jau tiek ierasti iebarotas vietas pēc iespējas tuvāk zāļu puduriem, bet ar aprēķinu, ka ja paņem kāds lielāks eksemplārs, lai tam neizdotos jau pirmajā gājienā sasniegt zāles. Pavasarī, kas palēnām tuvojas, karpu atrašanās vietu var labi redzēt, jo tās mīl uzturēties pat tādā seklumā ka tām muguras ir no ūdens ārā.

Atbildēts: 28.janvāris 2015, 16:37 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Skaties_daba

Jautājums par karjeru ziemā un pie reizes arī vasarā. Karjera garena ne pārāk plata, vietējā rajona, pastāvi krasti un domājams ap 6,7 m vidējais dziļums. Ir smuki asari un daudz, pats esmu noķeris, ir padaudz līdaku, bet nu sākot ar rudeni un tagad ziemā klusums, ne motili, ne bļitku pat nebiksta, pa 3īs dienām 3īs copes un visas zemmēra līdakas. Vai visas zivis slēpjas kādā slepenā bedrē, vai arī viņas ņem tikai vasaras mēnešos. Ir kāda iespēja viņas apmānīt? Kur Ogres rajonā ir tuvākā vieta kur asarus sportam var padzenāt?

Atbild Einārs Siliņš

Uz tavu jautājumu varu pateikt tikai vienu, ka šāda veida karjeri ziemā ir grūti atkožami. Zivis nekur nepazūd, ja vien nav kāda satece ar upi vai ezeru. Ziemas periodā ( atšķirībā no vasaras) zivis pulcējas kādā konkrētā karjeras posmā. Manā pusē arī ir šādi appludināti karjeri, bet zivi paņemt ir ļoti grūti. Tā vien šķiet, ka ūdenskrātuve ir tukša. Vispār es pats izvairos no ziemas copes šādās vietās. Asarus ziemā Ogres pusē? Varbūt ne gluži Ogrē, bet tepat netālu Saulkalnes līcī ( Daugavā ) pie paša krasta ir ļoti laba vieta. Vēl vakar veči sēdēja. Vari braukt uz Lobes ezeru, tikai iepriekš jāuzzvana uz bāzēm kur tirgo licences vai ir iespējams uz ledus vispār uzkāpt. Vēl savdabīga vieta ir pārbraucot Ķeguma HES tiltu no Daugavas labā krasta uz kreiso un izbraucot hesa dambi galā, kreisajā pusē ir mājas, bet pret tām pa labi mežā iet ceļš. Pa to var aizbraukt līdz nelielam ezeriņam. Ir tur gan asari, raudas, ruduļi un līdakas. Tikai tas ir karjers....:))))

Atbildēts: 13.janvāris 2015, 10:33 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Llama

Ir kāda iespēja izmānīt līni, karūsu, karpu ziemā, kur meklēt, ko likt uz āķa, un ar ko barot,pašam ir sanācis?

Atbild Einārs Siliņš

Jā, ir gan. Karūsu un karpu cope ziemā vairāk saistās ar dīķsaimniecībām, bet līņus, ja vien zina vietas kur tie pārziemo, var noķert arī upēs.

Atbildēts: 9.janvāris 2015, 13:49 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā badapiicka

Sveicināts Einār!

Tā kā neesmu ziemas copmanns, sežu netā un visādus skaistus video skatos atklāto ūdeni, lasu vērtīgus rakstus, ko, ja Dievs dos, varēs siltākā ūdenī nomēģināt.

Domājot un meklējot internetā vieglāku fīderi ezeram- kaut ko līdz maximums 100g (šobrīd ir 150g)- pētot inline variācijas ienāca pratā doma- bet kā ir ar līņiem feedermakšķerēšanā? Tai ezerā, kur dabūju vairākas dienas no vietas pakaifot, ir smuki līņi. Tehniski domājot- līnis taču ilgi dirsina, atvainojos, dancina to ēsmu- fīderī tas izskatītos kā nesaprotama spices pusraustīšanās- pludiņam vismaz var atšķirt kas copē pēc paša pludiņa spēles bet fīderī tikai spice tirinās- piecirst hmm var vai nevar- būs parāk agri, vai kā, nezinu... Tu viņus ķer ar fīderi? Kāda ir tā pieredze ar līņiem fīderī? Jeb līņi tev ir tikai pludiņcopē?

Paldies!!

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Par copi uz līni ar fīderi nekas tāds īpašs nav. Jā, mēs it kā zinām to faktu, ka līnis ir izgaršotājs un sākoties copes momentam sēžam un gaidām to noteikto brīdi kāds nu mums pašiem šķiet piemērotākais pieciršanai. Cope ar fīderi uz līni ir tieši tāda pati kā uz breksi vai karpu. Es nemācēšu tev izskaidrot ko domā līnis brīdī kad sajūt vieglu pretestību, bet no ēsmas viņš šķirties negrasās un šajūtot pretestību ņem ēdamo krietni agresīvāk. Tas ir tāpat kā ar līdakām uz dzīvo zivtiņu. Pludiņš pazūd zem ūdens un mēs gaidām..... Taču es pats esmu līdakas, sevišķi pusaudža gados, daudz ķēris ar gruntsmakšķeri. Liekas, ka kaut kas galīgi neloģisks, bet kaut kas tajā zivs domāšanā izmainās izejot no attiecīgas situācijas. Vari droši mēģināt kā ezerā tā upē un tu redzēsi kas tas būs par ņēmienu. Ja lielais breksis vienkārši tirina un tad lēnām velk ēsmu projām, tad līnis paņēmis ēsmu un sajutis pretestību to neizlaiž no mutes, bet iedod tādu starta ātrumu, ka maz neliekas. Katrā gadījumā spolei ir jābūt pareizi noregulētai citādi pavadiņai ir vakars.

Atbildēts: 7.janvāris 2015, 13:34 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā serzio

Labdien.Vēlos iegadāties maths katu,6m,varbūt vari ieteikt kādu,saprātīga cena.Paldies

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Vai tik tu kaut ko te nejauc? Mačkāti un 6 metrīgi nav dzirdēti. Var jau būt, ka kaut kur tādi ir...:)))), bet man noteikti nav gadījušies. Drīzāk jau būsi domājis par 6 metrīgu mahu. Tādas lietas ir, bet es tomēr gribētu zināt to "saprātīgās cenas" ciparu, jo tas izsaka daudz.

Atbildēts: 25.oktobris 2014, 09:10 | 4 komentāri | Adrese atbildei
Jautā krabis93

Labdien man ir neliels jautājums par vēdzelēm . ir vēlēšanas paķerjt kur īsti varētu viņjas meklēt pašam ir tuvumā ir Dubnas upe ir zināms ka vēdzeles ir bet veči ir diez ko nerunīgi . Ir vien perspektīva vieta manu prāt dziļums ir 0,50m- 1m. ir koku sanesumi un apakšā ir vecas betona redzes un nelieli akmeņi straume ir vidēja stipruma var mierīgi strādat ar 40gr sviniem. ko varētu ieteikt kur vēl iespējams var mekēt ļurbiņjas zivtiņju izmērs īpaši neiztrauc patīk ļoti process pēc vienas maķškērešans reizes. Paldie par atbildi))

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Teikšu atklāti, ka Dubnas upe man ir pilnīgi svešs lauciņš. Nekad neesmu šajā ūdenī ko darījis. Ja runājam par standarta lietām, tad cik noprotu upe nav nedz plata, nedz dziļa. Drīzāk tāds platāks grāvis..... Pareizi jau tu saki par izvēlēto vietu, jo vēdzeles meklē šādas "netīras" gultnes. Taču dotajā brīdī, kad ir vēl tikai rudens tās migrē uz nārsta vietām un nedomā apstāties, jo nārsta laiks tām būs tikai aptuveni ap janvāra vidu. Līdz ar to ja atrodi akmeņainu vietu, kas nav seklāka par metru, vari mēģināt. Es nezinu upes vidējo dziļumu tāpēc vienkārši minu kas un kā. Ja pateiksi ko konkrētāku tad zināšu ko arī ieteikt.

Atbildēts: 17.oktobris 2014, 14:26 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Jautā Skaties_daba

Sveiks. Dikti patīk tie asari un uz rudens pusi sanak vairāk braukāt uz Lobi, saki, kā tur var tikt pie asariem, līdakas pa zālēm, asari ap salām? Gumiju šie tur ignorē, rotinš, vēl kas?

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Jā, Lobes ezerā ir smuki asari, bet par asaru ezeru gan viņu nenosauksi.... Nu nav viņu tur tik daudz lai tā vienkārši atrastu. Ja zini vietu kuru ezerā sauc par Ragu, tad iepretim šai vietai asari arī rudenī vairāk pulcējas. Ja nezini, tad pajautā tur kur ņem laivu. Laivu bāzu saimnieki Māris vai Pēteris parādīs.

Atbildēts: 16.oktobris 2014, 18:14 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā TomsPeterson

Sveiks.

Man interesē pītā aukla fīderim. Makšķerēšu upēs pārsvarā. Kādu tu man vari ieteikt? Labi būtu no SALMO.

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Varētu aprakstīt daudz versijas, un pateikt kas un kā, ap ko un kā, bet tavs pēdējais teikums noteica visu. Par Salmo produkciju jautā Normundam.

Atbildēts: 15.oktobris 2014, 19:57 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Orange

Sveiks,

Sāku plānot uz nākamo gadu jaunu kātu līņu copei max 100eur. Domāju, ka vajag 5m, jo pašlaik ir 4m Okuma Bolognese Astral 30-70 g (ļoti patīk šis smalkais un vieglais kātiņš).

Saki ko tu ieteiktu šajā cenā?

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Praktiski līņu copei arī iederas kāti no 4 - 5 metri. Īsāki noteikti, ka nē, bet garāki līdz 6 metri var būt. Taču tad jāskatās uz kāta cietību un elastību. Turklāt nevar tā vienkārši ņemt un pasūtīt ražotāja versiju tikai un attiecīgi vienīgi pēc testa. Būs lielas atšķirības. Tavs tagadējais modelis ir labs. Tāpēc, ja esi pieradis un izpratis viņu, tad vari arī turpināt. Vispārējā formātā ņemot tādi perfekti līņu kāti ir grūti atrodami. Pielāgoties šīm zivīm var ar daudziem. Ja atrastos kāds ražotājs kam varētu izstāstīt tiešu recepti, tad noteikti to izdarītu, jo zinu kāds ir vajadzīgs. Taču tas ir tikai no teorijas kā būtu, ja būtu.:))))) Ir versijas vēl....ko varu tev ieteikt, bet tad man jāzina, nevis ūdenskrātuve, kur tu makšķerē, bet gan konkrētas vietas specifika un tas jau tikai sarunā iespējams. Esmu jau devis savu t. Nr 25407660. Visiem atbildu bez problēmām. Cik zinu, tik stāstu...:))))) Piezvani, apstāstīšu versijas.

Atbildēts: 15.oktobris 2014, 13:13 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā andzha33

Čau, Einār! Dzīvoju Ogrē un nav īpaši laika nekur tālāk aizbraukt tuvākās nedēļas, bet gribētos tepat tuvumā Ogres robežās paķert līdakas. Gribēju tev pajautāt kas tev zināms par Zilo kalnu karjeru, kur parasti vasarā visi brauc peldēt..Vai tur līdakas vispār mīt un kādas iespējas tur viņas varētu dabūt? Paldies iepriekš!

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Nu par līdakām gan tur neko neesmu dzirdējis. Asari, karūsas un tas arī ir viss. Tad jau drīzāk uz pilsētas pludmales dīķi. Tur ir vilktas skaistas līdakas. Vēl var iet ap lielo salu gar Daugavas krastu. Tur arī ir līdakas.

Atbildēts: 11.oktobris 2014, 19:08 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager