Einārs Siliņš

Einārs Siliņš

Makšķernieks, kopš sevi atceras. Galvenokārt viss saistīts ar pludiņmakšķerēšanu. Regulāri piedalās pludiņmakšķerēšanas sacensībās. Kā komandā, tā arī individuāli izcīnītas godalgotas vietas Latvijas čempionātos. Mūžīgs eksperimentētājs, kurš šādas rīcības " atļaujas" arī mačos. Pagājušā gadā izdevis grāmatu “Makšķernieka Dienasgrāmata”. Regulāri savās pārdomās par copi dalās arī ar žurnāla “Copes Lietas”, laikraksta “Diena", reģ. preses un citu masu mediju starpniecību. Viens no M.Oltes veidoto copes raidījumu ilggadējiem ekspertiem.

Atbildes

Jautā Eriks84

Labdien, Einār! Vēlējos lūgt Jūsu padomu 2 jautājumos.

1. Par iebarošanu. Pats esmu pārliecinājies, ka uzreiz pēc iebarošanas (piemēram, uz līni, breksi) vispirms saskrien sīkās zivtiņas, pēc tam parādās aizvien lielākas un attiecīgi pēc tam - jau kāds pieklājīgs līnis vai breksis. Vismaz tā notiek parasti. Līdz ar to it kā sanāk, ka pēc iebarošanas ir pāris stundu "jāpārgaida" mazo zivju uzlidojums un tad var gaidīt kau tko pamatīgāku. Šajā sakarā gribēju jautāt par atkārtrotu iebarošanu. No vienas puses, tā ir vajadzīga, lai uzturētu zivju interesi. Bet no otras puses vai nesanāk tā, ka, atkārtoti iebarojot, atkal viss cikls sākas no jauna, proti, mazas zivis, vidējas un tikai tad lielās. Respektīvi, vai neiznāk tā, ka labāk ir pamatīgāk iebarot uzreiz un tad vairs nebarot, nekā visu laiku barot pa druskai?

2. jautājums - par atraktoriem. Pats tos pagaidām vēk neesmu izmantojis, taču plānoju mēģināt. No Jūsu teiktā copes raidījumos saprotu, ka tieši siltais laiks (un siltais ūdens) ir tas, kad to darīt. Šajā sakarā gribēju jautāt - vai pareizi saprotu, ka atraktors (šķidrais) ir jāsajauc ar ūdeni un tad jāiemaisa iebarojamajā barības masā? Un kādai jābūt atraktora proporcijai pret ūdeni - vai parasti ir kādas norādes uz to iepakojumiem vai arī tas ir vairāk sajūtu jautājums?

Ja vēl ieteiksit kādu atraktora aromātu, ko pašlaik var izmantot līņiem Lobes ezerā, būšu ļoti pateicīgs.

Paldies un ne asakas!

Atbild Einārs Siliņš

Labdien. 1. Pareizs novērojums, ka uzreiz saskrien uz pirmo barojumu tieši mazās zivis. Taču tas, ka pēc tam parādās lielākas un lielākas ir atkarīgs no tā cik šo lielo zivju vispār ir apkārtnē un noteiktā ūdens tilpnē. Par atkārtoto iebarošanu STANDARTA versija ir vienkārša. Aptuveni 7 apelsīna lieluma bumbas sākumā un tad viena bumba aptuveni 40 min. Taču tā ir standarta versija. Patiesībā jums neviens tagad nepateiks to pareizo versiju cik daudz ir jāpiebaro pēc sākuma iebarošanas, jo nav zināmi daudzi fakti ko nav pat iespējam šeit arī aprakstīt. Varu pasaukt kādu nelielu daļu: ezers, upe, dziļums, sīkzivju daudzuma klātbūtne, lielo zivju klātbūtne, iebarojamās barības pareizība kā sagatavošanā tā piemeklēšanā......Nu šādi es varētu turpināt vēl ilgi un daudz. Lai uzturētu zivs interesi ir vienkārši jājūt un arī pēc copes biežuma, vai zivs uzvedības ūdenī, jāsaprot cik tur apakšā varētu būt šīs dzīvās radības. Smalkā zivs var būt mazās raudiņas, rudulīši un citas zivis. Vēl jautājums cik lielas tās pēc izmēra, jo cik noprotu tad ir vēlme ķert ko lielāku ap kilogramu. Mazās zivis, un lielākā barā var būt arī ap 100 gr smagas. Tādas fišas spēj apēst daudz, un lielo zivi nemaz nepielaist pie barības galda. Ja lielā zivs tomēr ir pietiekamā daudzumā ( abstrakts jēdziens, ja nezini kas notiek tur zem ūdens ) tā tomēr agrāk vai vēlāk ieņems vietu uz barības galda un mazās turēs pa gabalu. To var labi redzēt seklās vietās, līdz 1,5 m dziļumam, bet nevar redzēt dziļākos ūdeņos. Ja esi pieredzējis makšķernieks, tad samanīsi pēc copju daudzuma un stipruma. Barot mazās devās un bieži var pēc starta barojuma kas parasti ir ap 70% no visa barojuma apmēra kas atrodas spainī. Protams te atkal ir varianti vai esi sagatavojis 20 l spaini vai trauku kas piepildīts ar četru iepakojumu saturu....:)))) Es pārsvarā jebkurā gadījumā ja tā ir pludiņmakšķerēšana un plašākā ūdenskrātuvē iebaroju ar 7 - 10 apelsīna lieluma bumbām un tad skatos kas notiek. Vismaz tuvākajās divās trijās stundās, ja cope ir mazaktīva neko nepiebaroju. Ja cope ir aktīva, neatkarīgi no zivs lieluma, tad ir skaidrs, ka zivs ir aktīva, ēsma tiek, tāpat kā iebarojamā barība, apēsta, tad nākas piebarot. Taču ne vairāk kā 1 - 2 lielās bumbas stundā ( ņemot vērā sākuma barojumu un precīzi vienā vietā ). 2. Kaut ko esi pārpratis. Tas par atraktoriem. Ir aromāti siltam un aromāti aukstam ūdenim. Ir aromāti saldi, stipri vai neitrāli. Par šīm lietām arī tāpat kā iebarojamo barību var rakstīt daudz un ļoti daudz. Nav iespējams aprakstīt visas iespējas. Vajadzēs daudz laika. Piezvani izstāstīšu konkrētas versijas par tevis interesējošām lietām, jo esmu par slinku lai rakstītu visas iespējamās versijas....:)))

Atbildēts: 14.augusts 2014, 17:35 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā vesel4ak

Sveiks cienitais Silinja jaunskungs ;)

Savas domas aizsapnjojos par teiksmaino zivi- zutis.

Man laikam vienam liekas, ka ir maz info publicets par shis zivs copi.

Vai es to merktiecigi keris? :)

Vai Daugava ap Ogri tas mit?

Kur to meklet?

Jau ieprieksh paldies ;)

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Nu no jaunskunga te jau ir maz vairs kas palicis. Sirma galva, spalva bet vēl stāv...pie gultas ūdens glāzē. Zutis nekad nav bijusi mana mērķzivs. Es zinu kur viņi mājo un kad ir luste tad aizbraucu. Biežāk palieku tukšā nekā pilnā....:))))), bet ir, ka gadās labi. Kas attiecas uz Ogres posmu, tad tu esi nokavējis. Ūdens tagad ir nolaists un kur zutis slēpjas zina tikai viņš pats. Citu gadu iekārtojies pie Rīga - Daugavpils ceļa tilta ( pāri Ogres upei )Ogres upes kreisajā krastā pirms tilta. Nestāvi tuvāk tiltam, bet tieši pretēji tuvāk privātmājas sektoram un met ēsmu pa upi uz augšu. Daugavā zutis ir. Dažas dienas atpakaļ biju pasēdēt uz samu ar grunteni un tieši tajā dienā meta nost ūdeni. Tas zem Ķeguma HES.Redzēju divus, caur slūžām izgājušus zušus, kas ūdenim krītoties gulēja krasta akmeņos vēl itin svaigi.

Atbildēts: 7.augusts 2014, 16:44 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā fisherman112

Sveiks! Vai Latvijas veikalos ir nopērkami āķi tieši priekš līņiem?

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Tieši priekš līņiem šāda versija nav. Ir zušu āķi, karpām, zandartiem, āķi dažādām ēsmām.

Atbildēts: 5.augusts 2014, 13:24 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā alvens

Sveiks!

Kādas formas āķi būtu labāk lietot līnim un breksim?

Ar noliektu aso āķa galu uz iekšu / tādu, kā mazliet savērptu, kuram asais galiņš noliekts uz sānu / jeb vienkāršu šauru vai platu izliekumu?

Un vai ir nozīme āķa piesienamajam riņķītim vienkārši taisnajam vai atliektajam atpakaļ?

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Nu patiesībā es jau šo visu esmu aprakstījis simtiem reižu.....Vēl jau pacietības pietiek, bet cik ilgi nezinu. Līnim un breksim lietoju tikai un vienīgi klasiskā liekuma āķus ar ideāli taisnu smaili. Īsais kātiņš. Auklas riņķi lieku to kas nav liektais. Taču, kā jau esmu rakstījis, nu jau vairākus gadus āķus ar riņķiem nelietoju. Sienu auklu ap plakanajiem āķu kātiņu galiem.

Atbildēts: 31.jūlijs 2014, 11:28 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā cintins12

Sveiks, kā ar copi Lielauces ezerā? neesi bijis?

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Diemžēl man šīs ezers ir svešs.

Atbildēts: 31.jūlijs 2014, 11:16 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā sandiss

Labdien!

Makskerejot Lobes ezera, velkot lini un celot to laiva, iznaca salauzt Colmic Potenza XT katu, ko biju iegādājies Albakors veikala.

Sakiet, ludzu, vai ir kada garantija, kur kātu ar 5kg testu var samainit pret jaunu. Jo tas nav izturejis, celot laiva 780gr līni.

Ja nav iespējams mainīt pret jaunu, tad kur ir serviss, kas man šo kātu varētu saremontēt tā, lai es nejustu atšķirību no oriģināla?

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Nu jā.....:))))) Es būdams pie Oltes kārtējā copes lietu raidījumā, arī nepaspēju nobļauties kad viens mans paziņa bija nolēmis ar precīzi šādu kātu ( Itāļiem ir tās interesantās makšķerkātu testācijas ) mēģināja no ūdens izcelt ar celšanu ap 1,2 kg līni. Kāts protams, salūza.....:)))) Problēma ir tajā apstāklī, ka kāta testācija, kaut arī uz viņa ir rakstīti izturības kilogrami, nav saistīti ar kustīgu radību ( zivi ) tievajā galā. Runa iet par kāta noslogojuma maksimālo celtspēju pie nekustīga smaguma. Nu tādi tie itāļi ir.....:)))) Protams, Albakors kā tāds vairs nepastāv un līdz ar to nepastāv arī iespējas uz kāta maiņu, kaut arī šajā situācijā tā nebūtu iespējama, jo nav pareizi strādāts ar konkrēto makšķerrīku. Tas ir kaut kas līdzīgs kā piemēram, darbība ar mačkātu. Ja viņam standartā ir max. testā minēts kā 25 gr., tad izmēģini iemest vagler pludu ar smagumu, kaut vai, 20 gr. Piemetīsi sev pie kājām, ok, metīsi kā jau pieklātos tālmetienam un kāts visticamāk sadalīsies. Paņemsim smago fīderi. Tests līdz 180 gr. ļoti labs kāts copei jūrā uz butēm, bet pamēģini uzlikt 120 gr svaru un ieplēst tā patālāk.....Rezultātu varēsi salasīt pa daļām gar jūras smiltīm. Secinājumus izdari pats, bet aizved kātu pilnībā pie Sīmaņa uz Salmo. Varbūt varēs tev palīdzēt, bet arī 780 gr smagu līni nu necel no ūdens kā vēžu krītiņu kas ar auklu piestiprināts pie lāpstas kāta....:)))) Cope ir jāizbauda un zivs uztveršanai izmanto parasti uztveramo tīkliņu. Lai veicas.

Atbildēts: 31.jūlijs 2014, 11:15 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Runcis25

Sveiks!

Vēlētos pajautāt,No kura līdz kuram posmam Ogres upē var paturēt zemēra līdakas...Paldies.

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Nu nav Latvijā tāda likuma, attiecībā uz kādu no publiskajām ūdenskrātuvēm, kur atļautu ķert zemmēra līdakas. Jā, bija tāds viens moments Ogres upē kur nemitīgi virs Glāzšķūņa un līdz pat Mazozoliem tiek jau kuro gadu laistas forelītes. Vienā mirklī zinātnieki atļāva ķert arī zemmēra līdakas lai forelītes paaugtos, bet tad atkal aizliedza.Kur te loģika es tiešām nezinu. Iznāk pēc prinipa ar vienu roku dod, ar otru ņem atpakaļ. Es to saucu par stulbumu, bet man jau arī ir vismaz patreiz tikai Tautas balss....:)))) Dotajā brīdī ( ļoti labi zinu ) , ka Ogres upes licencētajā posmā, kur tiek laistas forelītes, līdakas aug griezdamās. Un kāpēc gan nē? Savukārt forelisti šīs negausās plēsoņas atlaiž.....:))))Ko, kā un kur, bet upē, tas jau ir cits stāsts...:))))

Atbildēts: 31.jūlijs 2014, 10:53 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā copespro

Sveiks!

Te atkal es.

Cik maksā šīs Timar peletes un cik lielas viņas ir?

Un otrs jautājums ir par to mazo vidzemes ezeriņu ko tu stāstīji. Kur viņš atrodas?

Varbūt nav tāli no mana ezeriņa.

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Zvani man 25407660

Atbildēts: 29.jūlijs 2014, 08:34 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā agrism

Labdien, Einār! Pēdējā atbildē minēji Timar peletes. Kur tādas var iegādāties?

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Pagaidām pie manis. Veikaliem un veikalniekiem no šīm mantiņām ir paniskas bailes :))))))) Labākā gadījumā paņem pa vienam iepakojumam. Pie manis ir pilns sortiments, bet Rīgā var Timar peletes dabūt nopirkt Valdlauču copes bodē. Tur gan ātri viņas izķer, jo patiešām ' šī, uz āķa spraužamā ēsma,strādā brīžiem labāk nekā citas ēsmas. Pirmkārt tas attiecas uz brekšiem, līņiem, karūsām un karpām.

Atbildēts: 28.jūlijs 2014, 14:39 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā copespro

Sveiks!

Ir tāda situācija ka ir forša līņu vieta starp diviem lieliem zāles pleķiem.( 8x4 metri lies pleķis.) Šajā pleķī makšķērēju ar divām makšķerēm. Makšķerēju tur jau kādas 4 dienas bet līni izdevās noķert tikai pirmajā dienā. Bet var redzīt ka līnis tur rok un staigā bet īpaši lielu interesi par ēsmu neizrāda. Mēģināju gan slieku gan rupjmaizi gan kukurūzu. Bet kāda reta cope kas varētu būt līnis.

Pat nezinu ko man darīt. varbut dod kādu padomu ēsmas izvēlē vai kaut ko citu barība izmantot (izmantoju veikala baribu kopa ar zivju kombikormu).

Kāpēc līnis neatsaucas?

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Pirmkārt, iesaku kombikormu nolikt malā. Ja ir vēlme palielināt iebarojamās barības masu tad izmanto zemi. Lai arī līnis ir siltummīlis viņš tomēr nav karstuma mīlētājs. Ūdens temperatūra jau ezeros un kur nu vēl mazākos dīķos ir vietām sasniegusi jau 28 grādus. Skābeklis ūdenī drīz būs tuvu nullei. Patiesībā līnis rok tikai rakšanas pēc un par ēšanu tas nedomā vispār. Protams,tā tas nav visur un visās ūdenskrātuvēs, taču pārsvarā ir gan. Es iesaku neiespringt šajā karstajā posmā un nečakarēt sev smadzenes.....:))))) Vajag nogaidīt, bet ja tomēr ir luste pasēdēt uz līni tad jāmeklē šai zivij neraksturīgas, dziļākas vietas - bedres. Tur pat nav jābūt zālēm. Ir labas vietas visos izbijušos un tagad pārpludinātos dažāda veida karjeros kur ir padziļinājumi. Līnis var pilnīgi mierīgi dzīvoties arī pa 4 - 5 metru dziļumu. Attiecībā uz ēsmu. Tā kā šim brīdim apetītes puikām un meitenēm nav, tad izmēģini mazāku kumosu. Teiksim 3 - 4 baltos un galā uzliec Timar želejas peleti kas domāta tieši līnim. Es tuvākajās dienās aizbraukšu notestēt vienu nelielu Vidzemes ezeriņu, jo tur ir tā pati problēma un copmaņi jūk prātā :)))). Tad jau kaut kur iemetīšu atskaiti. Ja kas interesē vairāk, vai vēlāk var man droši zvanīt 25407660 vai sūtīt email einis2@inbox.lv

Atbildēts: 28.jūlijs 2014, 08:36 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager