Einārs Siliņš

Einārs Siliņš

Makšķernieks, kopš sevi atceras. Galvenokārt viss saistīts ar pludiņmakšķerēšanu. Regulāri piedalās pludiņmakšķerēšanas sacensībās. Kā komandā, tā arī individuāli izcīnītas godalgotas vietas Latvijas čempionātos. Mūžīgs eksperimentētājs, kurš šādas rīcības " atļaujas" arī mačos. Pagājušā gadā izdevis grāmatu “Makšķernieka Dienasgrāmata”. Regulāri savās pārdomās par copi dalās arī ar žurnāla “Copes Lietas”, laikraksta “Diena", reģ. preses un citu masu mediju starpniecību. Viens no M.Oltes veidoto copes raidījumu ilggadējiem ekspertiem.

Atbildes

Jautā badapiicka

Sveiks!

cik no šeit lasītā esmu sapratis, tad līnim garšu spektrs ir salīdzinoši šaurs, jebkuru iebaroto barību viņš neēdīs. Bet kā ir breksim?- cik noprotu, viņam ir daži mīļākie aromi -dilles, vaniļa, anīss, ķiploks, medus, bet vispār viņš ir gandrīz visēdājs? Noēdīs zirņus, grūbas, kaņepes, visādas kukurūzas, "cepumus", karpu peletes un uzkodīs vēl pa virsu līņu barību?

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks.

Nu ar breksi praktiski tā arī ir kā tu raksti. Breksis ir visēdājs taču ir kāda niznse. Visēdāji ir eksemplāri līdz aptuveni kilogramam. Lielie ap 2 kg jau ir lieli gudrinieki un tik pat izvēlīgi kā līnis pēc nārsta.

Par "cepumiem" gan tā īsti nezinu, jo parasti tie priekš brekšiem, konkrētā copes reizē, pietrūkst.....:))))))

Atbildēts: 8.jūnijs 2014, 10:42 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā tomsalbergs

Sveiks, man tāds jautājiens. Man ir majorcraft kātiņš 4m, 5/20 g tests. Cik reāli ar tādu būtu izvadīt no ūdens līni? Un ja tā, tad kādu izvēlēties pamatauklu, pavadiņu un kura nr. āķi?

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks.

Tas ir izturīgs kāts, taču locīsies kā pātaga jau pie 500 gr līņa.....:)))))

Ja zivs neieies zālēs, un būs vadāma pa brīvu ūdeni kā arī pareizi noregulēta spolīte, tad kaifs ir baigais. Man ir 4,20 garumā un ar testu līdz 25 gr Colmic kātiņš. Tievs kā vidējais pirksts, bet izvadīt kilogramīgu zivi ir vienkārši bauda, taču pielietoju tikai vietās kur labi zinu, ka spēšu zivi noturēt lai tā neieskrien zālēs. Par visu pārējo, atvaino, bet jau tiko rakstiju iepriekš.

Atbildēts: 5.jūnijs 2014, 12:43 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā EDIS77

Labdien Einār!Pa lētām naudiņām sanāca iegādāties zivju barību, kurai ir iztecējis realizācijas laiks (2gadi).Vai tas varētu ietekmēt copi,ja vizualais izskats un smarža neliecina neko sliktu.

Atbild Einārs Siliņš

Labdien.

Pilnīgi un viennozīmīgi, ka nē. Tas ir tāpat kā daudzi nobīstas, kad ierauga iebarojamajā barībā mušiņu sadētus kāpurus. Tas taču ir tieši labi! Slikti ir tikai pārbaudošām institūcijām, jo tām šķiet, ka būs lielas problēmas, tikai jautājums kam? Zivīm? Noteikti nē. Cilvēkam? Bet cilvēks taču šo barību neēd.

Copē droši!

Vienīgais, ko šādos gadījumos derētu piefiksēt ir tas apstāklis, ja iebarojamās barības maisiņš ir pārplēsts. Tādā gadījumā aromāts būs pazudis un šādus iepakojumus gan nevajadzētu pirkt.

Atbildēts: 5.jūnijs 2014, 12:00 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā osco

Sveiki!Gribu pirmo reizi pameeginaat liini pakert ar pludu,un pirmo reizi Lobes ezeraa.Kads buutu ieteicamais komplekts?Tas buutu -aukla,akis,pludins,pavada!!!!

Paldies.

Un piedod par garumziimee,atikvariaats darbaa:)

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks.

Nu patiesībā jau neskaitāmas reizes esmu par šo tēmu rakstijis. Nekā personīga, bet tā īsti nesaprotu vai tiešām ir tik grūti patīt arhīva rullīti atpakaļ? Tas neskar nekādā veidā tieši tevi, bet Goda vārds jau ZB atbildēt uz vienu un to pašu.:((((.

Lobes ezeram makšķeres komplekts ir tieši zāļu problēmas risināšanai.. Nederēs mīksti kāti līdz 25 gr. Tad jau labāk garums 4,20 - 5,50m, tests 60 gr, pamataukla 0,25mm, pavadiņa 0,22mm. Āķa izmērs atkarībā no ēsmas. Ja naktenis, tad pietiek ar 6- 8 Nr, ja slieciņa kopā ar balto, tad 10-12Nr, ja maize vai kopā ar iebarojamo barību, tad 10 Nr.

Pludiņa lielums atkarīgs no sapratnes par makšķerēšanu kā tādu. Līnim neder nostāties pozīcijā kad pludu nes projām sānu vējš. Tad jau labāk pa vējam vai pret vēju. Ja cope no laivas, vai arī no krasta pilnīgā bezvējā, tad pietiek ar 4 gr smagu pludu. Ja ir vējš, kurš turklāt var mainīt arī virzienu, var likt līdz 8 gr pludu. Var likt arī vairāk, bet ja zivs būs kaprīza tad būs .....nekas.

Uz līni var darīt arī tā, ka copējot ar pludiņu izmantojot slīdošo svinu to noliek uz grunts. Sanāk tāda kā mikro gruntenīte, bet tad ir jābūt perfekti izsvarotām attiecībām starp pludu un slīdošo svinu lai nebūtu jāliek nekādas papildus skrotis.

Atbildēts: 4.jūnijs 2014, 15:08 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Grizly

Sveiks!

Varbūt vari ieteikt kā copēt šādā dīķī līņus un karūsas.

Dīķis ir diezgan liels un dziļums visā dīķi ir ap 2- 3 metri gar krastiem nav zāļu nekā kā baseins :D.

Kā izvēlēties perspektīvāko vietu.

Un kādu copes metodi fideri vai pludiņmakšķeri.

Varbūt arī par barošanu vari ko ieteikt un ēsmu.

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks.

Nu ja ir pārliecība, ka šādā dīķī līnis vispār ir, tad te jau nav ko daudz domāt par vietas izvēli. Ja tomēr kāds zāļu kušķis kaut kur rēgojas, tad gan mēģini pie viņa iekārtoties.

Pludiņš noteikti līņu copē būs labāks. Līnis ir gudrs spēlētājs un sajūtot pretestību ēsmu var elementāri izspļaut.

Šādā dīķī viss atkarīgs no iebarošanas, tikai nelieto putras, bet gan gatavās barības. Ēsmas kā parasti nakteņi, sliekas, baltie. Vari mēģināt saspiest maizi kopā ar iebarojamo barību.

Atbildēts: 4.jūnijs 2014, 08:33 | 3 komentāri | Adrese atbildei
Jautā Jarrno

Sveiks

Vēlējos jautāt kur varētu aizbraukt noķert kādu Līni, kaut vai maksas dīķis kāds? Jau kādus 2 gadus meklēju kādu vietu pagaidām bez rezultātiem :(

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks.

Nu nezinu kur tu esi meklējis....:))))), bet mums līņu vietu ir pa pilnam. Varbūt problēma ir citā apstāklī kas saistīta ar tavu prasmi....:)))).

Varu tev ieteikt Lobes ezeru. Sagaidi siltus vakarus un brauc droši. Tur arī abās laivu bāzēs, ja pajautāsi, laipni izstāstīs kurā stūrī līnis mājo vairāk, kaut gan man šķiet, ka viņu tur ir kā dubļu rudenī...:)

Atbildēts: 4.jūnijs 2014, 08:26 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Copmanis10

Sveiki ekspert!

Gribētos uzzināt kur varētu dabūt motiļus nepērkot veikalā?

Paldies!

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks.

Attiecībā uz motiļiem vasarā, tad tā ir problēma. Ja tu ņemtu kilogramiem, tad iespējams, ka risinājums atrastos, bet pa gramiem būs vien jāstūrē uz bodi....:)))

Atbildēts: 4.jūnijs 2014, 08:22 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā alvens

Sveiks, Einār!

Vai Jūs praktizējat iebarojamajai barībai, kas nopērkama veikalos pievienot vārītu mannu? Lietojat gatavās barības, kas pieejamas veikalos jeb pats jaucat putras?

Šad un tad copējot labi var redzēt līņa klātbūtni un tad, liekas, šis visu apēd un pazūd-cik tad daudz barības būtu jāiemet pirms copes? Laikā, kad jau līnis ir klāt, baidos mest barību un līni aizbiedēt, jeb baidos nepamatoti?

Un cik tad tālu no laivas vislabāk mest pludiņu?

-Daudz jautājumu, bet ceru uz atbildi!

Paldies!!!

Atbild Einārs Siliņš

Sveiki.

Mannā vasarā nevienai barībai klāt nelieku, jo praktiski izmantoju tikai un vienīgi gatavās barības. Visas mājās vārītās putras siltā ūdenī, vai karstā gaisā ātri ieskābst un rada zivīm nelabvēlīgu vidi. Tās no sādām vietām ātri nozūd. Sevišķi jau tas attiecas uz stāvošiem ūdeņiem.

Līnim starta barojumā lieku aptuveni 7 bumbas. Copes laikā, ja apkārtnē ir daudz mazo zivju piebarot vajag noteikti, bet pilnībā pietiek ar vienu bumbiņu. Līnis no šādas vienas bumbiņas nekur neaizmuks.

Uzbarot vajag arī tad ja zivs it kā aktīvi rokās pa grunti. Ļoti bieži pēc uzbarojuma uzreiz ir cope.

Attālums no laivas nav lielāks par 10 metriem.

Atbildēts: 1.jūnijs 2014, 19:32 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā ALNIS07

sveiki!aizsutiju Jums privati vestuli,jau ieprieks paldies:)

Atbild Einārs Siliņš

Sveiki.

Nu uz šo brīdi neko vēl neesmu saņēmis. Vai nav aizgājusi kaut kur citur?

Email ir einis2@inbox.lv

Atbildēts: 30.maijs 2014, 22:11 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Orange

Kā labāk siet pavadiņu uz līni, breksi: cilpa cilpā vai likt starpā mazo karabīnīti vai griezulīti?

Atbild Einārs Siliņš

Es izmantoju griezuli, kaut gan esmu licis arī cilpu cilpā. Īpašu atšķirību gan te neredzu. Iespējams, ka pat cilpa cilpā ir izturīgāka par metāla saskarsmi ar auklu, bet man kaut tā labāk patīk.

Atbildēts: 30.maijs 2014, 22:07 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager