Einārs Siliņš

Einārs Siliņš

Makšķernieks, kopš sevi atceras. Galvenokārt viss saistīts ar pludiņmakšķerēšanu. Regulāri piedalās pludiņmakšķerēšanas sacensībās. Kā komandā, tā arī individuāli izcīnītas godalgotas vietas Latvijas čempionātos. Mūžīgs eksperimentētājs, kurš šādas rīcības " atļaujas" arī mačos. Pagājušā gadā izdevis grāmatu “Makšķernieka Dienasgrāmata”. Regulāri savās pārdomās par copi dalās arī ar žurnāla “Copes Lietas”, laikraksta “Diena", reģ. preses un citu masu mediju starpniecību. Viens no M.Oltes veidoto copes raidījumu ilggadējiem ekspertiem.

Atbildes

Jautā 777

Sveiks, Einār! Tā, kā esmu iesācējs karpu makšķerēšanā, ir nepieciešams Jūsu padoms karpu makšķeres iegādei. Spoli ir doma aizņemties no spininga. Makšķerēšu dīķī, vecupē ar pludu. Iemetiena attālums līdz 20 m. Kādu testu makšķerei izvēlēties? Var būt ieteiksiet kādu konkrētu kātu cenā līdz 100€. Zivs var būt svarā līdz 5kg. Un, kāda ražotāja āķus labāk izvēlēties, ķerot uz kukurūzu, kādu Nr?

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Atklāti sakot es nepiederu pie īpašiem karpu ķeršanas speciālistiem. Protams, karpas ir ķertas daudz un pat ļoti daudz, bet ne prof. līmenī. Tur drīzāk ir jājautā Aivaram Rudzinskim. Viņš mums ir karpu specs, bet par cik tava “problēma” :)))) ir standartiska ar kādu es arī copēju, tad pateikšu kā es daru. Šādam gadījumam, kā tev, man ir “dižkareivis” fīders ar testu līdz 80 gr. Tavā gadījumā, jo garāks kāts, jo labāk! Garāku par 4,5m nedabūsi, bet arī 4,2 vai 3,9 būs ok, ja dziļums, copes vietā, nepārsniedz 3 metrus. Kāpēc tieši fīdera kāts? Ja tev iespējams galā būs 4 - 5 kg karpa, tad no pludiņmakšķerēm tev vienkārši nebūs opcijas ar ko darboties.

Protams, var izvilkt karpu arī ar mikrodžigu un 0,10mm monofilo auklu. Daudz ko var, bet kam tādas mokas vajadzīgas? :)))))

Fīders būs labs tālam iemetienam un drošam zivs vilcienam ieskaitot tās pretestību. Šo kātu tu varēsi izmantot arī citu zivju copēs. Cena, kaut cik jēdzīgam fīderim sāksies no aptuveni 70 eur. Pa šādu cenu jau ir labs kāts.

Kas attiecas uz āķiem, tad ņemot vērā, ka tu makšķerēsi ar kukurūzu āķa kātiņam jābūt maksimāli īsam. Es veru karpām kukurūzu virtenē un pa auklu uz augšu. Vismaz 4 - 6 graudi.

Par āķa izmēriem, es laikam jau atkārtošos, ka katram ražotājam ir savi ieskati par āķu izmēriem un tie ir atšķirīgi. Teiksim tā ( baigi negribās kaut ko reklamēt:)))) ) Kamatsu Iseama Nr.6 vai Nr. 4. Viss atkarīgs no kukurūzas grauda lieluma, jo tie arī ir atšķirīgi!

Atbildēts: 17.maijs 2022, 11:22 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā lucius2

Labdien meistar Saki tev ir nācies copēt ar plakanajiem straumes pludiem claruso bolo un bolonēzi ? Vai viņi der arī lēnā straumē un aizstraumē, ja dziļums ir 1-2metri,un kā viņus labāk izsvarot .ar vienu slīdošo svinu vai vairākiem (ja ir stipra straume,liels ūdens līmenis)tāda upe kā mazā Jugla. Paldies par atbildi

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Ja man jāsāk aprakstīt Craluso pludi, tad tas ir garš stāsts. Kaut kad aprakstīju copi ar šiem pludiem Žurnālā CL, bet paskaties www.nomad.lv Makšķerē ar Olti. Tur es stāstu par vairākām šīm versijām copei Ventā. Tas ir 19.04.2012

Atbildēts: 17.novembris 2021, 07:20 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā Laurisb

Sveiks. Velejos pajautat sekojosu lietu.

Ezers. Barota vieta, linis pienak rokas ka traks,baž degunus lauka pie paša pluda,bet uz nakteni vai meslu slieku nereaģe. Kas varetu but pie vainas?

Dzilums ap 1,80 m .

Paldies jau ieprieks

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Nekas īpašs vai jauns. Līnim patīk urķēties pa tavu iebaroto barību, bet tici man vēderā tam nekas netiek. Nav ēstgribas un viss! :))))) Vēl vari pavariēt ar ēsmām, jo līnis ir ļoti kaprīza zivs. Uzliec baltos kopā ar pusīti no nakteņa. Baltos mazliet paspaidi, bet no naktstārpa pusītes jau sula pati nāks ārā. Vēl variants maizes bumbiņa kas saspaidīta kopā samitrināto iebarojamo barību ( bez zemes!). Ja tev līnis peldas pa augšu, tad iespējams, ka ūdenskrātuvē ir ļoti augsta ūdens temperatūra kas šogad ir daudzās vietās Latvijā. Diemžēl šur tur iet bojā arī zivis, jo trūkst skābekļa.

Atbildēts: 19.jūlijs 2021, 16:10 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Cipars007

Sveiks, Einār..

Noteikti esi atbildējis uz līdzīgu jautājumu 101 reizi, bet tomēr vēlos tev, kā ekspertam, pajautāt.

Tātad ir neliels meža ezers, vēlos tur līnim uzklāt galdu, respektīvi, vairākas dienas vai pat nedēļas barot vienu konkrētu vietu.

Kā un ar ko to vislabāk vai pareizāk darīt un kam jāpievērš uzmanība, lai nenotiktu pretējs efekts?

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Pirmkārt, ir jābūt pārliecībai, ka šajā meža ezeriņā līņi vispār ir. :))) Ne visās līdzīgās ūdenskrātuvēs šī zivs iedzīvojas un vairojas lai sasniegtu tādu daudzumu, ka jebkurā ūdenskrātuves vietā atsauksies uz iebarojamo barību. Ja nu tomēr ir skaidrs, ka līnis šeit ir, tad nevajadzētu uz dullo rikai vienā vietā veikt iebarošanu. Es izvēlētos trīs vietas un vienu barojumu. Pilnībā pietiks ar 50 pret 50 iebarojamās barības un tuvumā esošās zemes. Tur kopā sajaucot ar ūdeni izveidosi ap 8 - 10 gab bumbas. Tad konkrētās vietās iebaro, vēlams vakara pusē, un aizej apskaties jau tumsas krēslā, kas notiek. Līnis savu rušināšanos noteikti nodos ar burbuļiem kas būs redzami ūdens virspusē. Ja līnis ir, tad ar iebarošanu nav jāpārforsē!!! Katru vakaru pa iepriekšminētai porcijai uz vienu vietu un vienu makšķeri būs pilnībā pietiekami, lai līņi te uzturētos patstāvīgi, bet ņem vērā, ka var pienākt tev neizskaidrojamas situācijas kad ūdens visapkārt vārās, bet līnis ēsmu neaiztiek. :)))) Tā būs pilnīgi normāla situācija, jo kaut kas viņam liks muti turēt ciet. Turpmākajās dienās sola pamatīgu karstumu, tāpēc noteikti ieteiktu iebarojamai barībai nepievienot neko no maizes izstrādājumiem, sutinātiem graudiem un daudz kā cita kam ir siltumā tendence ātri ieskābt. Sabojāsi vietu uz ilgu laiku, ja vien apkārtnē nav daudz mazo zivju. Lai veicas. Līņu laiks ir klāt un šamie rosās pa visām Latvijas ūdenskrātuvēm ne pa jokam :))))

Atbildēts: 17.jūnijs 2021, 08:34 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā ilmars638

Sveiks meistar.

Jautājums par līņu copi. Es kaut kā nedaudz baidos no copes ļoti mazā dziļumā, tiešām to līni var un vajag meklēt pat 50cm dziļumā, vai tomēr bez 1m dziļuma labāk nemēģināt?

Kā ir ar copi no krasta, ja teiksim 4-5m no krasta izskatās smukas zāļainas vietas priekš līņa ar dziļumu ap celi, ir vērts mēģināt tādā ķert?

Copējot no laivas, jebko, kaut ar spiningu, esmu pamanījis, ka vietās kur dzīvo bebri, zivis var teikt vispār neķērās un var teikt ka nav. Manā ezerā, seklākajā galā, kur gribētu mēģināt ķert līni, dzīvo bebri, un ir lieli laukumi iztīrīti no zālēm, apakšā ir kaut kāda skuja, šur tur niedres, grunts ļoti mīksta. Kā tev no pieredzes ir, ķerās tādās vietās līņi?

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Es jau vairs neatceros kurā gadā rakstīju Copes Lietu žurnālam par līņu copi tādā dziļumā kur pella vairs nevarēja pabraukt, jo laivai dibens šļūca pa grunti. Tur dziļums bija aptuveni 15 cm un biezā slāni auga jaunie meldri. Pati cope notika ar bezriņķu kātu ( mahu) un sistēma satāvēja no pamatauklas, pavadiņas un āķa ar ēsmu. Ne pluda, ne svina... Līņiem ļoti patīk super seklas vietas! Attiecībā uz bebriem un to mājokļiem. Bebrs zivis neēd un zivis to ļoti labi saprot. Līdz ar to bebru savilktie un uzbūvētie zaru kaudžu mājokļi, ar padziļinājumiem ap tiem, ir zivīm pat pievilcīgi!!! Man te Lādzēnu dīķos šādu vietu ir ļoti daudz un līņiem, karūsām, brekšiem šādas vietas ( it sevišķi vasaras vidū kad ūdens ir stipri sasilis) ir ļoti tīkamas. Tur ir dziļāks un vairāk skābekļa. Kas attiecas uz dažādajām zemūdens zālēm, tad mani novērojumi ir šādi. Kur skujiņa, es cenšos necopēt. Kur kaktusi, tur ir līdakas un asari. Kur nāk augšā jaunās niedres un meldrāji tur uzturās visas baltās/miermīlīgās zivis.

Atbildēts: 16.jūnijs 2021, 15:11 | 4 komentāri | Adrese atbildei
Jautā A656

Sveiks Einār!

Cik daudz barības tu Līņiem iejauc?

Cik lielus pludiņus un kādus tu izmanto Līņu copē?

Kur upē un kur ezerā meklēt Līņus?

Kādus lieluma un formas āķus iesaki?

Paldies iepriekš!

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Ja iebraucu viens, tad pietiek ar vienu 2,5 kg barības paku un trešdaļu zemes, lai iebarotu divas vietas. Ar pludiem ir tā, ka viss atkarīgs no vietas izvēles. Ja ir zāļaina apkārtne un mazi brīvie lodziņi, tad lietoju slīdošos, bet ja no zālēm brīvais laukums ir lielāks, tad stacionāros. Pludiņi no 3 - 5 gr. Seklas vietas, tuvu zālēm, no vēja aizsargātos nostūros, kur siltāks ūdens....:))))) Āķu forma tikai un vienīgi ar klasisko liekumu, bet nekad neķem resnos karpu āķus. Līnim lūpa ir bieza, tāpēc, jo tievāks āķītis, jo labāk. Tikai neaizej galējībās, kad āķis rokās lokās :))))) Izmērs no 6 - 8. Viss atkarīgs no tā ko tu spraud uz āķa.

Atbildēts: 16.jūnijs 2021, 08:53 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Huseens

Sveiks! Gribu draugus aizvest uz pludiņcopi pa vienkāršo! Mazāk svarīgi cik lielas zivis, vairāk svarīgi, lai nav sarežģītu apstākļu un kaut kas tomēr ķeras. Tad nu iedomājos par līcīti Dzelmēs, varbūt tev ir kas zināms vai tur kāds rudulīts, raudiņa tusējās vasarā? Vai varbūt vari ieteikt kādu citu vietu kur aizvest cilvēkus uz pirmo copi ar pludiņu. Startējam no Ogres, kādi 100km rādiusā :)

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Dzelmes tomēr jau būs aizaugušas un no krasta vienīgā loģiskā pieeja ir no dambīša. Pāris dienas atpakaļ braucu tieši garām un copmaņa neviena. Vai tur kaut kas notiek, es pat nevaru pateikt. Vislabākais variants jau ir no laivām, bet nezinu vai tevi tas interesē. Var braukt pie manis uz Lādzēnu dīķiem un no krasta pontoniem. Līņi, brekši, karūsas. Viss notiek. Nu katrā gadījumā ruduļus jau nu savilksi bez jēgas. Tikai tas ir maksas pasākums.:)))) Vēl ir Dubkalnu karjers. Tur kādus raudiņu vai asarīti savilksiet.

Atbildēts: 16.jūnijs 2021, 08:46 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā A656

Sveiks Einār!

Sākšu makšķerēt Līņus tāpēc man Jums ir daži jautājumi. Cik lielus pludiņus un kādus Jūs lietojat Līņu copē?

Cik lielu pamatauklu un pavadiņu jāliek?

Kādu sistēmu Jūs lietojat?

Cik lielus āķus likt?

Kādas ēsmas vislabāk ir Līnim?

Kādas barības Jūs lietojat?

Kādas proporcijas ar zemi barībai Jūs liekat?

Paldies iepriekš!!

Atbild Einārs Siliņš

Sveiki. Kā noprotu, tad pati līņu cope notiks ar pludiņmakšķeri. Pamatauklas resnums man ir 0,23mm Ar pavadiņām jau ir mazliet sarežģītāk. Tur diametri atšķiras no paredzamās vietas izvēles, ūdens dzidrības, metiena attāluma, dziļuma..... Vispareizākais ir iegādāties pavadiņu saivu uz kuras var uzsiet vismaz 10 sažādas pavadiņas ar dažādu izmēru āķiem, jo ēsmas arī uz līni ir ļoti dažādas un kurš āķītis būs domāts baltajam tārpiņam nu galīgi nederēs gigantiskajam nakts tārpam:)))) Pavadiņu garums man ir no 30 - 70 cm. Diametrs pārsvarā no 0,14 - 0,18 mm. Viss atkarīgs no tā cik tīra no zālēm ir copes vieta, dziļums un paredzamais zivs lielums. Par ēsmām te jau ir vienkāršāk. Ja tev līdzi ir mēslu sliekas, nakteņi un baltie, tad kaut kas jau nostrādās vienmēr, ja vien līnim tajā brīdī būs vēlme baroties un nevis labpatikā rakties pa tavu barību un kaifot kā narkomānam:)))), bet ēsmu neaiztikt. Tā gadās itin bieži un it sevišķi šajā brīdī, kad viena daļa līņu ezeros jau taisās uz nārstu. Tieši vakardien nācās tīrīt diezgan padaudz līņus un varēja izsecināt pēc ikru lieluma, ka ja viena daļa tūlīt nārstos, tad citiem tie ikriņi ir vēl tikai augšanas stadijā un nārsts notiks labi ja jūnija beigās vai pat jūlija sākumā. Iebarojamā barība attiecībā pret zemi vasaras karstumā ir 70% pret 30% par labu barībai. Tieši no barību brendiem negribu te neko tieši nosaukt. Kādu aizmirsīšu un tad būs pārmetumi. Katrā gadījumā neiekrīti uz cenu, bet ja gribi tiešām līni sakacināt, tad skaties no 3 eur un uzaugšu.

Atbildēts: 11.jūnijs 2021, 11:23 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā lucius2

Sveiks! Varbūt vari ieteikt kādu meistaru Ogrē kurš remontē bezinerces spoles.man bija telefona numurs,bet netīšām izdzēsu

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Ģirts. 25406866

Atbildēts: 8.jūnijs 2021, 19:54 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā kb4596

Sveiks. Laiku atpakaļ uzsāku pludiņmakšķerēšanu uz ruduļiem(Par cik apnika visi džigi u.t.t. Ķeru ruduļus karjerā kur ūdens ir dzidrs. Dziļums līdz 1.5m. Iekārtoju labu vietu dziļāk niedrēs(ar laivu) uzvedos klusi. Vietu iebaroju izmantoju slieku sākumā ņem ļoti labi. Bet pēc 15 ruduļa vairs negrib ņemt pat iebarošana nepalīdz vairs. Un tā ir pa visu karjeru. Zivis vairs nejiet uz to vietu kur tās tiek pavilktās ar maķšķeri. Arī citā vietā no krasta tas pats pēc 15 noķertām zivim viss klusums. Tā tam jābūt??

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Nu tādai zivij kā rudulis būtu jāķerās tik ilgi kamēr ūdenskrātuve ir izžuvusi vai tev tārpi beigušies.:))) Cik noprotu, tad tu ej uz vienu un to pašu karjeru. Derētu pārliecināties vai šajā ūdenskrātuvē nedzīvo daudz līdacēnu kas ruduļu aktivitātes jūt un nāk skatīties, kas te notiek. Tas būtu pirmkārt. Otrkārt, varbūt ruduļu šajā vietā nemaz nav tik daudz un ja tu viņus savā copes vietā tā labi pabaro, tad iespējams, ka pieēdušies tie mierīgi peld tavai ēsmai garām. Vēl salīdzini laikus kad tu dienā ķer šo zivi. Varbūt ir kāda īpatnība kā daudzviet, ka kaut kādās rīta vai vakara stundās rudulis ir aktīvs un tad savas aktivitātes ne no šā, ne no tā, beidz.

Atbildēts: 27.maijs 2021, 11:54 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager