Einārs Siliņš

Einārs Siliņš

Makšķernieks, kopš sevi atceras. Galvenokārt viss saistīts ar pludiņmakšķerēšanu. Regulāri piedalās pludiņmakšķerēšanas sacensībās. Kā komandā, tā arī individuāli izcīnītas godalgotas vietas Latvijas čempionātos. Mūžīgs eksperimentētājs, kurš šādas rīcības " atļaujas" arī mačos. Pagājušā gadā izdevis grāmatu “Makšķernieka Dienasgrāmata”. Regulāri savās pārdomās par copi dalās arī ar žurnāla “Copes Lietas”, laikraksta “Diena", reģ. preses un citu masu mediju starpniecību. Viens no M.Oltes veidoto copes raidījumu ilggadējiem ekspertiem.

Atbildes

Jautā MR456

Sveiks, jautājums par līņiem. Kā ir ar upēm, kas ir tas labākais dienas laiks, lai cepētu viņus? Kāda garuma un resnuma pavadu ieteiktu izmantot pludiņam un fīderim? Varbūt ir kāda ēsma, kas līnim tagat garšo? Kāda izmēra āķis būtu unversālākais priekš līņa?

Nekad iepriekš nēsmu noķēris līni, tāpēc tik daudz jautājumi:)Paldies!

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Upēs uz līni nav jāgaida tumšais diennakts laiks. Saule īsti arī nederēs, bet puslīdz apmākusies diena būs ok. Meklē vietu kur neliela straumīte mijās ar stāvošu ūdeni. Dziļums ne lielāks par 1,5 m . Pavadas resnums? Ja tu tikko sāc, tad liec vien 0,2mm.Es liktu 0.14 pludam, 0,16 fīderim. Garums pavadiņai 70 cm.Uz āķa, joprojām, naktenis. Izmērs 6 - 8. Taču paturi prātā, ka āķu ražotājiem tā numurācija bieži vien nesaskan ar reālo vienoto lielumu dabā :)))

Atbildēts: 11.maijs 2021, 07:54 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Magicvision

Labdien, Einār!

Šī nedēļa visā garumā solās gana silta un ir doma pirmo reizi šogad izsēdēt līni ezerā. Vieta - kanāls gar ezeru, apmēram, 2m dziļš un ar zāļu kanti. Plāns barībai - līnis/karūsa + breksis un puse uz pusi ar zemi. Klāt baltie un sakapāts/sablenderēts naktstārps. Uz āķa arī baltie un naktstārps. Vai ir kaut kāds īpašs barības aromāts šim laikam, kuram būtu vērts pievērst uzmanību? Otrs jautājums - vai būtu vajadzība papildus barībai piejaukt tos gatavos maisījumus ar kaņepi/zirņiem/kukurūzu, kas nopērkami veikalos? Paldies jau iepriekš, meistar!

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Jā, šī nedēļa solās būt patiesi silta, bet ar to nepietiks lai iekustinātu ezera līni. Tas būtu pēc loğikas. Taču zivju pasaulē notiek visādi brīnumi. Ja ir laiks, tad kāpēc gan to nepavadīt pie ūdeņiem? Ar barības izvēli ir ok, bet ar tiem papildus " brīnumiem" būs veltīgs gājiens, jo ūdens ir un būs vēl par aukstu. Pārīti, šādu nedēļu un tad jau var sākt darboties ar dažādiem papildinājumiem. Labāk piekapā pie iebarojamās barības kārtīgu porciju slieku, bet ne veikalā pērkamo ķīmisko aromātu. Tam laiks būs vasaras vidū. Baltos līnim ess patreiz nemaz neizmantotu, ja vien negribi pavingrot ar pličiem, raudiņām.....:))) Uz āķa noteikti naktenis.

Atbildēts: 11.maijs 2021, 07:43 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Asakukaudze

Sveiki.Vai līnis vēl nav pamodies?

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Vēl nē.

Atbildēts: 9.maijs 2021, 09:17 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā uman

Labdien! Pirmo reizi iešu mērķtiecīgi uz līni vietējā upītē. Vieta zināma, jo redzēts ka vietējie ķer citus gadus. Dziļums ap 1m līcītī un blakus kante. Uz šīs te kantes arī plānoju viņus medīt. Kā ēsmu izmantošu naktstārpus. Barība zeme 2:1 traper līnis ar marcipānu. Lasīju daudz un cītīgi, bet īsti nekur neatradu informāciju vai fīdera izmantošana līņu copē ar kaut ko atšķiras no brekšu medīšanas? Tur es izmantoju inline sistēmu un pavadiņas garumu ap 70 cm. Variet pakomentēt šo aspektu? Vai jāļauj līnim dancināt spici kā tas ir ar pludiņu? Paldies.

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Būtībā Traper marcipāns ir domāts siltam ūdenim. Pat ļoti siltam un tā pa īstam darbojas tikai īsu brīdi vasaras vidū. Tev vajadzētu barot ar to pašu rupjo breksi. Kas attiecas uz copi, tad pavasarī upēs līnis ņem ļoti negribīgi. Pareizāk sakot nav agresivitātes. Fīdera testam nevajadzētu pārsniegt 60 gr, jo copi uz spicītes var arī neieraudzīt. Ēsmu līnis ņem droši, bet uz vietas esot tāpēc te 70 cm gara pavadiņa būs par garu. Es lieku 40 cm. Pie mazākām aizdomām par copi ir jācērt!

Atbildēts: 26.aprīlis 2021, 09:32 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Roberts74

Labdien Einār.Vēlos uztaisīt montāžu bolonēzei uz pavasara raudu,kā tur ar tiem sviniem vai labāk fiksēto skroti vai tomēr slīdošo olīvu,ar tādu domu kura montāža būs jūtīgāka.Un kādu aromātu barībai šim aukstajam ūdenim?Paldies.

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Atvainojos, ka tik ilgi bija jāgaida uz atbildi, jo datoram modems bija nobrucis.:((( Uz raudu pavasarī, attiecībā uz kādām īpašām sistēmām, neko sarežģīti iespringt nav vajadzības. Kad viņa iet uz nārstu tās pieeja, tavam rīkam vai sistēmai zem pludiņa, ir dziļi vienaldzīgs statuss.:)) Svarīgākais būs atrast vietu kur precīzi jāiemet ēsma. Raudas turas ļoti ciešā barā tāpēc var sanākt tāda situācija, ka tu pludini ēsmu metru tuvāk vai tālāk no kaimiņa un vienam nav pat copes kamēr otrs nespēj vien vilkt!:))) Tā tas ir. Šajā gadījumā statiskam vai slīdošam svinam nav lielas nozīmes. Nozīme būs tad, ja tu copēsi dažāda stipruma straumē. Tā jau ir pavisam cita opera. Straumē es nelieku vienu perfekti pieskaņotu svina gabalu, bet gan veidoju virteni kuru vajadzības gadījumā varu sastumt kopā vai arī kādu no sviniem atdalī/atbīdīt uz augšu vai leju. Tātad copei straumītē labāk lieku stacionārās skrotis. Ne vairāk par 3 - 4. Apakšējā būs pati mazākā, jo iespējams, ka tā no pamatauklas būs jāpārliek uz pavadiņas, jo straume vieglāku ēsmu cels, pie pieturēšanas, augšā. Nu kaut kā tā.

Atbildēts: 14.aprīlis 2021, 09:59 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā stonedrider

Labdien Einār,

gribu šogad vairāk laika veltīt plūdiņam un līņu copei no krasta. Sakiet lūdzu, ņemot vērā šī gada ziemu, pavasari un laika apstākļus, kad ir vērts sākt iet uz liņiem, teiksim uz Lielupi?

Vēl jautājums par "ieroci" - pern nopirku sev 6m boloņjas makšķeri. Gribu tai iegādāties kādu labu spoli. Vai ir kāds, jūsuprat, labs spoles modelis, ko varat ieteikt šādam? Makšķerēt plānoju upēs un ezeros. Mērķzivs būs līni un brekši (+ protams piezveja)

Atbild Einārs Siliņš

Sveiki. Upēs līņi ir jau modušies. Nav izņēmums arī Lielupe. Ir tikai jāsameklē klusāki līči kas robežojas ar nelielu upes pamatstraumi. Kas attiecas uz spolēm, tad konkrētu modeli minēt būtu nekorekti no manas puses, jo tūlīt atradīsies kāda cita brenda lietotājs/čoms/paziņa vai draugs ar pārmetumiem.:)) Veikalos ir labas spoles, un varbūt vairāk vadies pēc jau zināmiem ražotājiem. Neiekrīti uz lētu preci kurai it kā ir akcija, anormāli daudz gultņu ( kas patiesībā ir plastmasas bukses):). Pludiņmakšķerei spole būs mazāk noslogota kā spiningam, bet tomēr es paskatītos uz cenu un lētāk par saviem 40 eur nepirktu.

Atbildēts: 7.aprīlis 2021, 09:43 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā pauluss

Labdien.Jautājums no iesācēja līņu ķeršanā.Babīte 3 bāze...iebraucu ezerā smukas vietas it kā līņōšanai pa pilno.Ūdensrožu lauku līcīšos utt.Ūens 80cm. Ar ar airi bakstu dziļumā

tas pazūd bez atdures.It kā jau varētu uzlikt tos 80cm uz makšķeres un copēt, bet iebarojamās bumbas nogrims 2 m dziļumā dūņās.Atgrieziezos spuņupes kanālā kur ciets dibens un makšķerēju.Jautājums kā ezerā makšķerēt un iebarot lai tas nenogrimtu tālēs dziļajās.Lūdzu atvainojiet ja patraucēju ar tik diletantisku jautājumu kas citiem ir pašsaprotams.Esmu pārlasījis gandrīz visu forumu baroju ar traper +marcipāns atbildi nēsmu mācējis atrast.Ar cieņu ekspertam.

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Patiesībā Babītes ezera gultne, ko daudzviet sedz sapropelis, nemaz nav tik šķidra masa lai iebarojamā barība tajā burtiski pazustu. Te ir cita lieta. Vietas var būt ideālas līņu copei, bet pašu līņu tur nemaz nav.:) Manuprāt ezera vidū līni meklēt nav prāta darbs, jo viņu ir ļoti maz. Pavisam cita lieta ir ezera krastu līči. Tur tiešām līņi ir un daudz. Paskaties ezera kartē un izvērtē iespējas piekļuvei. Vienu vietu varu ieteikt. Tā ir gandrīz pretī Ezerkrastu bāzei otrā ezera pusē. Smuks līcis, daudz līņu un brekšu. Par iebarošanu. Ezers sekls. Gultne vietām šķidra. Tātad sen zināmā patiesība: barības bumbai ir jāsastāv no rupjas barības un jau atsitoties pret ūdens virsmu, jāizjūk pilnībā. Ēsmu neliec uz grunts, bet gan karini to tieši virs. Aptuveni2 - 5 cm. Nu kaut kā tā.:)

Atbildēts: 5.aprīlis 2021, 10:40 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā bite77

Sveicināti..vai šajā pandēmījas laikā nakšņošanas mājiņas ir pieejamas??

Atbild Einārs Siliņš

Sveicināti. Atvainojiet, bet mājiņas nav pieejamas.

Atbildēts: 26.janvāris 2021, 12:25 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā jazzman

Labdien, vai Jums ir kāda sadarbība ar itāļu firmu Colmic? Interesē šīs firmas fīderkāts.

Atbild Einārs Siliņš

Sveki. Nu nav, diemžēl, nekādu man sakaru ar Colmic un domāju, ka Latvijā neviens no Colmic neko nepasūta, jo pasūtīt preci mazos daudzumos nav izdevīgi. Ļoti dārgs prieks sanāk. Tu vari ierakstīt google nosaukumu un tev iespējams izmetīs kādu itāļu interneta veikalu un preces cenu. Atvešana maksās ap 40 eur.

Atbildēts: 15.janvāris 2021, 14:27 | 3 komentāri | Adrese atbildei
Jautā Jolantaartis

Labdien ! Cik tad maksā dienas licenze pie jums ? Un kad varēs braukt coppet ?

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Dienas licence ir 5 eur. Ja prognozētais sals apstiprināsies, tad ar 18. janvāri.

Atbildēts: 11.janvāris 2021, 21:38 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager