Einārs Siliņš

Einārs Siliņš

Makšķernieks, kopš sevi atceras. Galvenokārt viss saistīts ar pludiņmakšķerēšanu. Regulāri piedalās pludiņmakšķerēšanas sacensībās. Kā komandā, tā arī individuāli izcīnītas godalgotas vietas Latvijas čempionātos. Mūžīgs eksperimentētājs, kurš šādas rīcības " atļaujas" arī mačos. Pagājušā gadā izdevis grāmatu “Makšķernieka Dienasgrāmata”. Regulāri savās pārdomās par copi dalās arī ar žurnāla “Copes Lietas”, laikraksta “Diena", reģ. preses un citu masu mediju starpniecību. Viens no M.Oltes veidoto copes raidījumu ilggadējiem ekspertiem.

Atbildes

Jautā janko100

Sveiki! cik apmēram zemi likt uz kilo barību

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks.

Tas nav viennozīmīgs jautājums, un tāda pat atbilde.

Daudz kas atkarīgs no barības struktūras.

Jo smalkāka barība, jo vairāk var likt klāt zemi, un otrādi, bet kā tu gribi šo vietu iebarot? Ar roku, ar barotavu, gruntenei, vai pludiņam...?

Jo vairāk zivju, iebarojamā vietā, jo vairāk var likt pie iebarojamās barības zemi. Lai rok, un meklē.....:))) Tā zivi piesaistīsi uz ilgāku laiku.

Ar kilogramu barības daudz neizvērsīsies. Tā vien sanāks kādas 7 bumbas. Ja zināma vieta, tad OK, ja nē, tad........

Tad jau labāk 1 kg iebarojamās barības + 3 kg kombikorma + dzīvā ēsma ( tārpi).

Visam teiktajam gan iznāk arī daudz papildus tekstu....., bet standartā es darītu labāk tā.

Atbildēts: 28.augusts 2012, 15:41 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Linksss

Sveiks Eini!!!

Braucot gar upi un meklējot brekšu vietu, noraksturo to ar vairākām pazīmēm.

Kam tur vajadzētu būt , kas liktu Tev sarosīt kātus un izbērt ne vienu vien kilogramu barības.

P.s.,Paņemt vietējo aborigēnu aiz .... : ))))), ne vienmēr darbojās. : )))

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks.

Tā nemaz, tik vienkārši pateikt, kur atrodas brekši, un vēl braucot pa upi, nevar.

Vietējos " norakt" nav prāta darbs. Ja upe ir kā Gauja, Venta, Lielupes augštece........un t.t., tad skatoties uz krastiem var pateikt kur veči ir sēdējuši. Tātad, vairāk vai mazāk, ir pazīstama vieta, iespējams pat ilgstoši barota, un ko tad parasti baro? Ne jau raudu, vimbu vai sapalu. Reālākais ir breksis. Parasti tās ir aizstraumes, sēkļu kantis, vietas aiz mikro saliņām.

Uz rudens pusi breksis sāk iedzīvoties bedrēs, jo tur arī paliks pa ziemu. Daugavā, piemēram, breksi var pacelt tagad dziļās piekrastes kants joslās.

Līdz kilogramam uzturas vēl seklumā, bet lielākie eksemplāri jau soļo uz bedrēm.

Nu aptuveni tā, taču jāsaprot, ka katrai upei ir sava specifika, un tas ir 'loti būtisks faktors.

Atbildēts: 28.augusts 2012, 11:57 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā milijonas9

Sveiks, atceros, ka nesen šķirstiju žurnālu, un tur bija reklāma ( laikam pērnā), ka brienamās, garās bikses Albakora veikalā bija pa 20 ls. Vai vel tagad kaut kas šajā cenu kategorijā ir pieejams? Augums 1,86 m ;)

Atbild Einārs Siliņš

Pa Ls 20 nav, bet 25 ir, taču lielākais izmērs ir palicis 43.

Atbildēts: 28.augusts 2012, 09:22 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā Lidakasg

Kā var tikt vaļa no karusam karpu dīķi?

Atbild Einārs Siliņš

Ja man būtu šāda problēma es, atkarībā no dīķa un tajā pašā laikā karpu lieluma, salaistu tajā noteiktu skaitu un lieluma,līdakas.

Zinu vēl, ka citur, kur ir dīķu apsaimniekošanas sistēma ūdens tiek vienkārši nolaists un nevajadzīgās zivis atlasītas. Bet tas nav tik vienkārši.

Atbildēts: 26.augusts 2012, 17:45 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā jesevics

kur padienu ķeras labi lielupē līdakas?

Atbild Einārs Siliņš

Nudien nevarēšu tev atbildēt, jo Lielupē pārsvarā ķeru tikai brekšus, un tad arī stipri pa upi uz augšu, vēl virs Jelgavas. Vispār jau līdakas tur ganās, un vēl ir daudz meženes.

Atbildēts: 20.augusts 2012, 11:01 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā janko100

Sveiki! Zinu ka ieteiksi kaut ko no veikala, bet nav iespēju aizbraukt uz rīgu. Gribētu iegādāties pludiņ makšķeri tā ap 20ls, bet pie upes vecis teica, lai pērkot mačkātu. takā tagad esmu apjucis ta moška do kādu padomu, copēju Gaujā

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks.

Ja salīdzinām iespējas starp mačkātu un parasto pludiņmakšķeri, tad es dodu priekšroku pludiņniecei, bet daudz maz kvalitatīvai. Par 20 latiem?

Katrā gadījumā dari tā. Ieej veikalā un palūdz pludiņnieci ar maksimālo testu 30 gr. Paņemot rokās pašūpo un skaties lai neļarpato viss kāts kā pātaga. Meklē ātrāku akciju. Paskaties, salīdzinoši kurai copenei ir vairāk gredzenu. Garāku par 5 metriem neņem. Sešiniece, pa šādu naudiņu jau vispār locīsies kā čūska un ne tu varēsi normāli piecirst, ne iemest.

Interesanti cik tas vecis labu mačkātu par 20 latiem bija iedomājies...:)))))

Atbildēts: 20.augusts 2012, 09:44 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Grizly

par vāgler tipa Pludiem

Piemērs tāds vai pluda jūtība mainās iegremdējot dziļāk pludu .

ja pluds tālmešanai 8-10 un atsāj arā tikai sarkano spici vai garāku atsāj ārā - vai ir izmaiņas pluda jūtībā .

Nu tā es te sāku domāt ?

Atbild Einārs Siliņš

Protams, ka mainās.

Jo tas atradīsies dziļāk, jo jūtīgāks būs.

Pamatprincips jebkuram pludiņam ir vienkāršs. Jo tas dziļāk ir ūdenī, jo jūtīgāks un visu izšķir makšķernieka redze.

Atbildēts: 18.augusts 2012, 15:35 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā kgatis

Es esmu izmēģinājis visa veida ''STIL'' barības un atraktorus,bet baigais vakums.Nezinu vai sakritība,vai kas.Kā paņemu TRAPER;SALMO;N-G viss ok.Copēju gan upēs,gan ezeros Kurzemes pusē.

Atbild Einārs Siliņš

Nu ko un kā lai es tev atbildu?

Pateikšu vienkārši statistiku. Divās sezonās ( tas ir praktiski 5 - 6 sezonas mēneši) makšķernieki ir iepirkuši krietni virs 20 tonnām barības.....Tas no viena Albakora pagājušā gadā un šogad nedaudz iesākām vairumtirdzniecību. ( Nu ļooooti minimāli).

Ja es tev vēl pateikšu, ka pats startēju ar tām sacensībās, bet protams, kā jau katrai barībai, arī Sensai klāt tiek likti dažādi " pribavki" , tad....?

Domā pats.

Atbildēts: 18.augusts 2012, 10:27 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā Panamax

Sveiks Einār, vai varētu nosauk pēc Tavām domām top 3 pītās auklas ražotāju /modeli spinigošanai (+/- 0,08-0,1mm) no augstākā plaukta.

Iepriekš pateicos.

Atbild Einārs Siliņš

Varivas " Sea Bass", Varivas " Trovt Advance" un Pontoon21 " Eight Braid".

Atbildēts: 17.augusts 2012, 10:41 | 5 komentāri | Adrese atbildei
Jautā kaarliss

Labdien!

Ar savu jautājumu vērsos jau forumā, kur man ieteica jautāt ekspertam.

Pašlaik esmu iesācis makšķerēt nelielā Latgales ezerā (apm. 5 ha), bet bez panākumiem. Ezerā ir līdakas, līņi, karūsas, raudas, bet noķert neko nav iespējams. Esmu pat piebarojis ar paštaisītu barību, ko, piemēram, karūsas dīķī ir ļoti iecienījušas, bet ezerā tas nekādus rezultātus nav devis. Es mēģinu ķert ar pludiņmakšķeri, bet biedrs ar spiningo, par ēsmu izmantojot vizuļus, porolona zivtiņas, bet arī bez panākumiem.

Zivis ezerā ir, par to nav šaubu, bet kādēļ tās neķeras? Arī vietējie iedzīvotāji teic, ka pie loma tikt ir ļoti grūti. Varbūt Jūs varētu ko ieteikt?!

Atbild Einārs Siliņš

Sveicināts.

Nu raudām un karūsām, šāda izmēra ezeriņā, jau nu vajadzu ņemt ļoti aktīvi un it sevišķi vasaras posmā. Ja tu tēmē uz lielāku izmēru, tad vasaras laikā tev varētu pieteikties tikai karūsas. Lielā rauda ir slinka un vēl jau jautājums cik liela tur viņa ir........ Šāda izmēra ezeros lielu raudu parasti nav.

Kas attiecas uz tavu paštaisīto mājas barību, tad iespējams, ka tā ir tava lielākā kļūda, jo ūdens temperatūra noteikti pārsniedz + 20 grādus un mājas putras ātri ieskābst. Drīzāk sanāk tā, ka tu zivi atbaidi nekā pieaicini.

Kā tu zini, ka ezerā ir līdakas un līņi ja, kā pats izsakies, ka arī vietējiem lomi ir ļoti vāji. Ir ezeri kur it kā izskatās, ka zivīm jābūt pārbagātība, bet patiesība ir pavisam cita. Varbūt kāds ir noķēris kādu līni, kādu līdaku, bet.......to nemaz nav tik daudz lai uzskatītu, ka ezerā šīs sugas ir pieklājīgā daudzumā.

Nekādas īpašas receptes tavas problēmas atrisinājumam nav. Līnim ieber veikalos nopērkamo barību, pievieno tārpus, arī kombikormu ( kas sanāks lētāk) un tad paskaties kas notiek. Ja sākas burbuļošana, tad varu tevi apsveikt un sāc copēt ( par līņu copi vairāk neko nerakstīšu.Pašķir atpakaļ un visu varēsi izlasīt).

Ja ezerā ir daudz mazās zivtiņas, bet plēsoņu maz, tad līdakai ir daudz vieglu laupījumu. Vasaras laikā līdaka ar 200 gr raudu vēderā mierīgi guļ zālēs un nekustas pat divas nedēļas. Attiecībā uz šo zivi tev daudz ko parādīs rudens posms kad līdakas sāk baroties lai uzkrātu sev tauku barību ziemas sezonai.

Atbildēts: 16.augusts 2012, 12:27 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager