Einārs Siliņš

Einārs Siliņš

Makšķernieks, kopš sevi atceras. Galvenokārt viss saistīts ar pludiņmakšķerēšanu. Regulāri piedalās pludiņmakšķerēšanas sacensībās. Kā komandā, tā arī individuāli izcīnītas godalgotas vietas Latvijas čempionātos. Mūžīgs eksperimentētājs, kurš šādas rīcības " atļaujas" arī mačos. Pagājušā gadā izdevis grāmatu “Makšķernieka Dienasgrāmata”. Regulāri savās pārdomās par copi dalās arī ar žurnāla “Copes Lietas”, laikraksta “Diena", reģ. preses un citu masu mediju starpniecību. Viens no M.Oltes veidoto copes raidījumu ilggadējiem ekspertiem.

Atbildes

Jautā asaris1997

Sveiks,Einār!Vai raudas ezeros ņem pēc nārsta?

Atbild Einārs Siliņš

Kāpēc pēc nārsta....? Rauda, tāpat kā daudzas citas zivis, barojas arī nārsta laikā, bet pēc nārsta vēl aktīvāk. Nav nekādas starpības ezers, upe vai piemājas dīķis ( pēdējos gan raudas parasti netur...))) )

Atbildēts: 7.maijs 2012, 09:05 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā copesmans

Kāda būtu laba līņu barība upē, šajā laikā, resp. vēsā ūdenī?

Atbild Einārs Siliņš

Upēs līnis joprojām turas tuvu pie krasta un vietās kur praktiski nav straume. Dziļums var būt pat 50 cm. Neko īpaši gudru, tagad aukstam ūdenim nevajag. Ņem to pašu vidēji lēto līņu barību, piemēram Stil 2,5 kg un sajauc ar to ēsmu ko liksi uz āķa. Drīzāk viss būs atkarīgs no vietas nekā barības. Mačos Ventā, kas parasti notiek maija sākumā, neviens īpaši nelieto līņu barību, bet šamie ķeras.....lūk tev secinājumi...:)

Atbildēts: 3.maijs 2012, 11:26 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Aldissal

Sveiks.

Gribetu iegādāties fīderi. Kātu un spoli. Negribas neko no lētā gala, bet arī neko pārmērīgi dārgu. Kāds būtu tavs ieteikums. Paldies jau iepriekš.

Atbild Einārs Siliņš

Teicamas kvalitātes fīderim cena būs sākot ar Ls 60. Tas ir itāļu Colmic un versijas vismaz 20 ar dažādiem testiem un garumiem. Kvalitāte ir ļoti augsta. Ja gribi darboties ar kaut ko vieglāku tad tev pilnībā pietiks ar testu līdz 60 - 80 gr., bet smagākām barotavām būs nepieciešams ap 120 gr.

Man pašam ir Valiant 390cm ar testu 10-80 ko izmantoju arī tālmetieniem ar vagler tipa pludiņiem.

Spole pietiks ar 2,5 - 3 izmēra kaseti. Te protams, viss atkarīgs no tā cik daudz auklas domā uztīt, kādu diametru un vai pīto jeb monofilo. Parasti jau pārsvarā izmanto pīto auklu. Ja vēlies vari ienākt Albakorā un es tev šo copeni nokomplektēšu, bet tikai pēc brīvdienām, jo dodos uz mačiem Lietuvā.

Atbildēts: 3.maijs 2012, 10:27 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā shtekeritis

es velejos paprasit kur es interneta varetu iegadaties ne parak dargu bet kvalitativu shtekeri

paldies jau ieprieksh

Atbild Einārs Siliņš

Būtībā štekers, kā tu iespējams saproti un zini, ir vairāk domāts sporta makšķerēšanai. Tas protams nenozīmē, ka ar to nevarētu copēt arī opis lauku piemājas dīķītī..))

Ar to es gribēju tikai teikt, ka šis divu vārdu kopums kā lēts un kvalitatīvs, te galīgi neies kopā. Ja internetā arī kaut kur ir kas atrodams, tad kvalitatīvs tāpat būs pasūtāms. Ja esi Rīgā vari ienākt pie manis Albakorā un mēs vispirms noskaidrosim kas tev tā īsti ir padomā, apskatīsim katalogu. Štekeri ir dažāda garuma un ar dažādu komplektāciju. Tāpat cits ir cietāks cits mīkstāks. Cits domāts pat karpu vilkšanai, un būs smagāks, bet citam būs vieglāks statuss. Nu tā te varētu paturpināt kādu brīdi. Taču neaizmirsti, ka ar pliku štekeri viss nebeidzas.....:)) Cenas būs sākot ar aptuveni Ls 600. Tas ir ja runājam par kvalitatīvu preci.

Varbūt ir vērts iesākt pa lēto ar ko lietotu, bet pilnā kārtībā. Ieskrien parunāsim.

Atbildēts: 3.maijs 2012, 10:02 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā asaris1997

Sveiks,Einār!Cik ilgi jāvāra grūbas?Iepriekš paldies!

Atbild Einārs Siliņš

Es parasti nevāru. Man ir divas metodes. Viena ir kad pieberu trešo daļu no termosa ar grūbām un pārleju ar karstu ūdeni.Korķi ciet un parsti to daru vakarā lai nākamajā rītā būtu ar ko iet uz copi. Vienreiz gan sanāca pārcensties un iebērt par daudz.....:))) Rezultātā termoss uztaisija nelielu bum, bet tas bija vēl vecais labais krievu stiklinieks.

Otrs variants ir grūbas vienkārši pārliet ar verdošu ūdeni, trīs minūtes pavārīt, un noslēgt trauku ar vāku. Vari vēl pārklāt vāku ar biezāku dvieli un lai sūt kādas 6 stundas.

Pirmais variants būs domāts āķim, bet otrs iebarošanai.

Atbildēts: 2.maijs 2012, 14:38 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā ernestins50

labdien, esmu Lietuvas tv makšķerēšanas raidījumā redzējis vimbu copi izmantojot tā saucamo aksiālo cilpu, kurā iesieta barotava, tālak pavadiņa ar vienu āķi. labi vīram ņēma vimbas. ķera viņš ar fīderi. to cilpu manīju īsu brīdi, un nepiefiksēju. varbūt varētu parādīt, kā to sien, izmanto un tā tālāk.

Atbild Einārs Siliņš

Teikšu atklāti, ka par šo vimbu ķeršanas sistēmu esmu dzirdējis, bet nav bijusi īpaša vajadzība visā tajā iedziļināties. Tā kā šoreiz palīdzēt ne ar ko nevarēšu.

Taču katrā gadījumā esot Lietuvas pludiņmakšķerēšanas čempionāta pirmajā posmā, noteikti mēģināšu noskaidrot kas tas par putnu...:)

Atbildēts: 28.aprīlis 2012, 21:36 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā hecs7

Sveiks, gribēju vērst Albakora darbinieku uzmanību, vakar pirku Still barību 2.5 kg violetā iepakojuma paku, laikam karpa-līnis bija virsū, atvēru, nju tā ka sapelējusi, tā ka skāba smarža, likās dīvaina, zivis arī novērēja, ignorēja pilnībā.

Atbild Einārs Siliņš

Šādā gadījumā, un arī attiecībā uz jebkuru preci kas iepirkta Albakors veikalā, tā atgriežama atpakaļ ar visu čeku, un tiks samainīta. Nekādu problēmu.

Kas attiecas tieši uz barībām, tad noliktava no šī produkta ziemā bija pilnīgi tukša. Viss ir jaunais pievedums kas atnāca šīs nedēļas sākumā. Ja barību izbēri, tad atnes kaut vai iepakojuma paciņu un pirkuma čeku. Samainīsim, tikai atceries, ka dažādiem ražotājiem ir dažādas barību receptes. Tas, ka tiek attaisīts vaļā iepakojums un "parauj" ne tā gaidītā smarža vēl nenozīmē, ka būtu iegādāta brāķa produkcija.

Ļoti ceru, ka tā nav ieplānota antireklāma, jo mums, kā "kārtīgiem" latviešiem, katram sava kule vai vāveres aste, tuvāka.

Noķeršu......saspiedīšu....:)))

Atbildēts: 26.aprīlis 2012, 17:26 | 15 komentāri | Adrese atbildei
Jautā asaris1997

Svaiks,Einār!Man ir jautājums.Vai tagad ņem raudas un kur tās jameklē ziļumā vai pie krastiem un uz ko labāk viņas ņem tadā laikā!Ipriekš paldies!

Atbild Einārs Siliņš

Upēs rauda iet uz nārstu. Līdz ar to tās uzturas seklās, smilšainās un akmeņainās vietās. Meklē līčus, vai aizstraumes. Ēsma ......baltie, ūdenstārpi, motils. Vietās, kur nav straumes, vari mēģināt ar ( manku) . Rauda, tāpat kā breksis, nāk ļoti tuvu krastam.

Atbildēts: 23.aprīlis 2012, 17:28 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Roberts74

Labdien Einār.

Pārlasīju Jūsu atbildes citiem makšķerniekiem un dažās no tām Jūs iesakiet iebarošanas barībai pievienot plaucētus,tātad nekustīgus baltos tārpus.Vai likt klāt barībai dzīvos un tātad kustīgos būtu tā kā nepareizi?

Paldies.

Atbild Einārs Siliņš

Nē, nav nepareizi. Par šo tēmu ir dažas patiesības.

1. Ja gribu lai barības bumba ātrāk izirst, tad izmantoju baltos dzīvus, jo tie strādā kā mazi urbīši.

2. Dzīvi baltie ļoti ātri izkļūstot no barības bumbas tik pat ātri mēģina ierakties jebkuras ūdenskrātuves gultnē. Sevišķi tas saistīts ar vietām kur gultni klāj zāles, dūņas, sapropels.... Tātad praktiski šiem baltajiem kā dzīvai iebarojamai ēsmai nav efektīgs pielietojums. Taču te var situāciju labot, dzīvus baltos salipinot ar šai darbībai paredzētu līmi. Parasti salipina 7 - 10 tārpiņus kas ūdenī nezaudē savu smaržu un saglabā zivs piesaisti.

3 Starp citu arī Latvijas pludiņmakšķerēšanas čempionātos ir tik pat labi ķēries uz vārītiem kā dzīviem baltajiem.

4. Nevajag aizmirst, ka plaucējamam ūdenim var pievienot arī ko aromātisku.......:)))

Atbildēts: 22.aprīlis 2012, 21:29 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Jautā jenots13

Sveiks Eini!

Man Tev tads jautājums,kā veikt iebarošanu ezera kur udens ir dzidrs,kā kristals,diezgan strauji kļūst dziļš,gar mlam niedres,kur ari vajadzetu makšķeret,bet lielaka problema ir tāda,ka uz grunts ir vismaz 30-50cm biezs zāļains paklajs(grunts)makšķerešana notiek no laipas.Merķa zivs līnis.Ezers labs,zivim bagats,ir lieli smuki brūni plauži,kā arī līņi.Bumbas it kā nav jēga mest tās nogrims zāles un viss.Var pat redzet ka uz augšu nāk burbuliši no tā kā šie pa apakšu ņemas.Varbūt varētu izplēst zāli,bet tur dziļums jau ir ap 4m.

Ceru ka saprati ko Tev saku,varbūt zini kādu recepti šai problemai. :) Paldies.

Atbild Einārs Siliņš

Tie dzidrie ūdeņi man nekad nav patikuši..:)))) Ja es varētu es tos kaut kā saduļķotu..:)))

Ja nopietnāk, tad tev vienkārši jāstrādā ar smalkākiem rīkiem. Sevišķi tas attiecas uz to inventāru kas būs ūdenī.

Pavadiņai vari izmantot arī smalku pīto auklu kas nedrīkst būt izturīgāka par pamatauklu citādi, ja līnis tev kaut kur ēsmu ievilks, tad var sanākt šķirties arī no pludiņa.

Par iebarošanu. Ja jau paklājs, tad tā nemaz nav tā sliktākā lieta, jo braucot piemēram uz Lobi pēc līņiem, nākas rēķināties ar sapropeļa putru kas daudzviet ir pat vairāku metru dziļumā. Lūk šeit ir problēma un māka iebarot. Zāļu paklājs bieži vien ir pietiekoši stingrs galds, un arī 30 - 50 cm bieza zāles masa nebūs tas trakākais. Bumbas netaisi cietas, bet pašu barību gan kārtīgi samitrini. Pievieno zemi kas ļaus barībai jau grimstot irt. Šādās vietās diemžēl barību vajag diezgan daudz, jo tāpat jau daļa no iebarojamās masas pazudīs, taču smaržas no atlikuma pietiks. Nebaro tikai vienā vietā.

Ja tomēr neesmu tevi sapratis un zāle aug augumā, tad gan šādā vietā bez pļaušanas neiztikt.

Atbildēts: 22.aprīlis 2012, 13:37 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager