Einārs Siliņš

Einārs Siliņš

Makšķernieks, kopš sevi atceras. Galvenokārt viss saistīts ar pludiņmakšķerēšanu. Regulāri piedalās pludiņmakšķerēšanas sacensībās. Kā komandā, tā arī individuāli izcīnītas godalgotas vietas Latvijas čempionātos. Mūžīgs eksperimentētājs, kurš šādas rīcības " atļaujas" arī mačos. Pagājušā gadā izdevis grāmatu “Makšķernieka Dienasgrāmata”. Regulāri savās pārdomās par copi dalās arī ar žurnāla “Copes Lietas”, laikraksta “Diena", reģ. preses un citu masu mediju starpniecību. Viens no M.Oltes veidoto copes raidījumu ilggadējiem ekspertiem.

Atbildes

Jautā Farnirs

Sveiki ! Šodien beidzot dabūju grand distance 6m kātiņu:) , bet palasot citu cilvēku atsauksmes, viņi saka ka iesācējiem nav ieteicams... nekad nesmu ar tik garu strādājis, un jautājums- cik daudz es viņu varu noslogot nesalaužot ? Cik tālu apmēram tā spicīte drīkst liekties ? nu piemēram 300 g plaudīti var no ūdens pa taisno celt ārā, vai viņš līdz krastam jāvelk ?

Atbild Einārs Siliņš

Nu ja tu neesi bērnudārza audzēknis...:), tad vajadzētu pajautāt šiem atsauksmju rakstītājiem kāpēc šī makšķere nav domāta iesācējiem. Es te problēmu nekādu neredzu. Normāls makšķerkāts, tāpat arī garums.

Par to zivju izcelšanu no ūdens. Katrā gadījumā es tā nerīkotos. Parasti jau pat 200 gr raudu vai nu izvada krastā vai paņem ar uztveramo tīkliņu. Viens no šādas rīcības vadmotīviem ir tievās pavadiņas. Taču tu vari paeksperimentēt.....:)))). Pēc tam pastāstīsi....:))))

Atbildēts: 3.aprīlis 2012, 15:44 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā kraft

Sveiks Einār!

Daudz tiek runāts par pavadiņu garumu gan fīderiem, gan pludam. Straumē liek garāku pavadiņu. Arī tu saki, ka pavadiņas reizēm liec metru vai pusotru.

Es tomēr īsti nesaprotu, no kā tad tieši ir atkarīgs pavadiņas garums? Pa manai saprašanai ir tā, ka ja ir straume un no barotavas straujāk skalojas ārā barība, tad garāka pavadiņa ir tāpēc lai tā labāk "noķertu" barības ceļu, un tik daudz netirinātos strumē? Jūs abi sakat, ka sliktā copē liek garāku pavadu. Kāpēc? ko tas īsti maina?

Es vienkārši neizprotu līdz galam to pavadas garuma štelli, pēc kādiem kritērijiem mainīt tās garumu un kas tieši to nosaka?

Paldies!

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks.

Nu tu jau pats daļēji arī pareizi atbildi. Pusotra metra pavadiņu gan liek ļooooti reti. Tas tāds drīzāk eksperimenta vai pilnigas galējības variants kad copes nav vispār. Princips vienkāršs. Jo seklāks un straujāks, jo garāka pavadiņa un te ir tava paša atbilde, lai straumē tā tik ļoti nepurinās. Mums piemēram, Ogres upē, kad ienāk lielās raudas tajā rajonā kur tās pulcējas, jo tālāk netiek, ir diezgan pieklājīga straume, bet dziļums tā ap metru. Šeit uzlieku 6 vai 8 gramus smagu straumes pludu un ap 80 cm garu pavadiņu. Izsvarojot pludu ņemu vērā, ka uz pavadiņas, aptuveni pa vidu, uzspiedīšu arī gramīgu skroti. Ja pavadiņa būs īsāka ēsma purinasies un plivināsies. Pamēģini tādu noķert...)))

Atbildēts: 3.aprīlis 2012, 11:37 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā MazaisLOPS

Liels paldies par recepti un parējiem padomiem, šodien nostrādāja ideāli mannā -rezultāts 8 līņi uz dieviem cilvēkiem mazākais 0.99 lielākais 1,8 parējie virs 1kg :)

Atbild Einārs Siliņš

Pa skaisto. Upi jau protams, neminēsi.....:)))))))

Atbildēts: 3.aprīlis 2012, 11:07 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Jautā Gaujinieks

1.Sveiks ,shodien biju vairākos veikalos kur centos atrast sev gruntsmakskeri vimbam...Tomēr bēdīgi...Neko dārgu nevēlējos tapēc man piedāvāja jūras makskeres-jautājums ,vai tās kā gruntene derēs?

Vēl piedāvāja 5metrīgu grunteni ,teleskopisku...

Kāds vispār būtu tāds optimāls garums?

Un kādu labāk teleskopisko vai daļīgo?

Paldies :)

2. Vai sniedziņsh kkā traucē vimbu copi?

Vispār zini kādu info par vimbām pie Cēsīm-Līgatne ,domāju-Vai tik augstu jau uzkāpushas?

Eh cerams nekavēju tevi ar saviem jautājumiem ;D ,jo ap lieldienam bus mana pirma vimbu cope ,un gribu būt gatavs ;)

Paldies :)

Atbild Einārs Siliņš

Copes lietu invent'ars tikai tagad vēl ienāk bāzēs un arī līdz ar to veikalos.

1. Es vispār par jūras kātiem uzskatu tikai tos ko izmanto no laivām un kuteriem, un tie ir ar garumu ap 3 metriem un testiem līdz pat 500 gr. Pārejās, priekš manis ir tikai gruntsmakšķeres ar dažādu pielietojumu. Atšķirība starp teleskopu un saliekamo kātu ir tajos apstākļos kas saistīti ar pārvadāšanu, izturību un naudas cenām. Saliekamais kāts tomēr būs izturīgāks taču neērtāks pie pārvadāsanas. Salīdzinoši arī dārgāks. Vidusmēra gruntsmakškerei tomēr būs jārēķinās ar 40 - 50 latiem. Man pašam ir abi veidi + pārītis smago fīderu. Piemēram, teleskops Colmic Sea Storm. Tieva, jūtīga spice, tests no 100 - 200 un darbojos ar to kā pa Ventu un Daugavu, tā arī jūrā uz butēm. Vispār sirdij tuvāki vienmēr ir bijuši teleskopi, bet tiem ir jaseko pakaļ sevišķi tajā brīdī kad tie pēc copes tiek sabīdīti kopā. Un cope jūrā te ir pirmajā vietā, jo smalkā smiltiņa strādā kā patiess smilšpapīrs. Vēl tev piebildīšu, ka pēdējo teleskopu salauzu gadus astoņus atpakaļ un arī tad mašīnas bagāžnieka durvīs....:))) Optimālais garums? Man ir 4,20 - 5 metrīgi kāti. Pilnīgi pietiek.

2. Vimbai sniegs neko neizsaka. Drīzāk ūdens līmeņa krasas svārstības, vai zemais līmenis. Vimbas līdz Cēsīm noteikti aiziet, bet jūrnieces vēl nekāpj. es tev ieteiktu aizbraukt uz Garkalni. Tur vimbas jau ir un vēl var uzsēties uz vēdzelēm.

Atbildēts: 3.aprīlis 2012, 11:05 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā soks

Vai tiešām vimba ņem ēsmu tikai no grunts?

Atbild Einārs Siliņš

Nu par zivi nekad neesmu bijis. Pieredze rāda, ka vimba tiešam ēsmu ņem no grunts, jo tās mutes izvietojums rāda tieši šādu ēsmas paņemšanas variantu. Taču izņēmumi būs vienmēr un visur. Jaunsudrabiņš un Ruduļu Juris teica skaidru un gaišu valodu, ka vimbas naktī ēsmu neņem. Kā tad ir? Līņi pa saulainas dienas vidu? Absurds!!! Taču kā ir patiesībā? Tā varētu turpināt.....

Daudz kas ir mainijies un mainīsies. Tāpēc standarta situācijas makšķerēšanā, varam aizmirst. Vienkārši jādzīvo līdzi laikam, un ja kāds saka, ka ir tā, un tikai tā, tad pieņem to par info, bet nekad par pilnīgu galējību....::)))

Atbildēts: 2.aprīlis 2012, 15:39 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā antonsb

Labvakar!man tads jautajums par borta makskeritem!ziemas tipa makskere tikai garaku spici lai vasara varetu no laivas izmantot!lielakos dzilumos ap 10m!kadu auklu butu jaliek virsu-merkis breksis!vai ar 0.16mm bus labi!kadu mormisku likt-ziema bija viena ejosa kras paskrasota vai si krasa varetu ari vasara stradat tikpat labi jeb krasai vasara nav nozime??ziema ir liela nozime mormiskas krasai!jeb meginat ari fidera sistemu tikai barotavas vieta iekart 10gr svininu!???un vai pareizi bus ka auklu vilkt ar rokam ara ja piekeras zivs-tapat ka ziema!jeb ar spoli!?

jau ieprieks paldies pa atbildi!

Atbild Einārs Siliņš

Tāda veida makšķerīšu ir pietiekamā daudzumā. Atliek vien izvēlēties. Ja gribi tā pa lepno, tad vari iepirkt St.Croix. Ļoti viegls un jūtīgs kātiņš. Pat 400gr plicis pie piecirtiena liks motoriņam salekties.

Es domāju, ka 0,16mm būs nedaudz par šerpu. Lai izvilktu ap kilogramu breksi pilnīgi pietiek ar kvalitatīvu 0,12 mm auklu, taču ja vadāmies no sērijas, ka pārraut var visu ko tad....:)))

Kas attiecas uz tiem 10 metriem un mormiškas krāsu, tad es joprojām palieku pie uzskata, ka zivs, tādā dziļumā krāsas neatšķir. Tas mīts par to, ka šī vai cita krāsa ir nostrādājusi, bet tā atkal nē, ir radies tikai no mormiškas kustības īpatnības ko izveidojusi ir tava roka, kādā noteiktā brīdī. Mormiškas nokrāsai nozīme ir līdz aptuveni 5 metriem. Tās protams, ir manas subjektīvas domas.

Par auklas izvilkšanu no 10 metriem. Sēžot laivā tev aukla būs jāliek kaut kur sev tuvumā un tie tomēr ir 10 metri. Ja iecelsi laivā puņķainu breksi, tad nedod Dievs, ka tas uzkritīs virsū tavai noklātajai auklai, un trīs reizes apgriezīsies uz riņķi...:))) Vasarā mierīgi vari izmantot mikro bezinerces spolītes, un ar roku paņemt auklu tikai pēdējos metros.

Atvaino, bet tā īsti nesapratu tavu domu par to fīdera sistēmu un barotavas nomaiņu pret svinu. Kas tur par ideju, un kam domāta?

Atbildēts: 2.aprīlis 2012, 09:28 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Spoks

Liels paldies tev atbildi uz iepriekšējo jautājumu, ir, ir tā aukla kuru domāju.

Tad man uzradās vēl viens jautājums. Tad sanāk, ka 0.32mm aukla par resnu? Kā tas ietekmē copi?

Atbild Einārs Siliņš

Gruntsmakšķerei kā pamataukla nav par resnu.

Atbildēts: 2.aprīlis 2012, 09:05 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Spoks

Sveiks, pāris jautājumi atkal salasijušies :D

1. Cik lielu auklas diametru tu ieteiktu lietot pludiņmakšķeres pavadiņai? Un es lasiju, ka karjeros, kur ir dzidrs ūdens, vajagot izmantot pēc iespējas tievāku pavadiņu. Kādu tu iesaki šai situācijai? Es dzirdēju, ka esot kaut kādas speciāla materiāla auklas, kuras ūdenī gandrīz nevarot saskatīt.

2.Cik lielu auklu pavadiņai tu ieteiktu tādā gadījumā izmantot gruntenei, kuras pamatauklas diametrs ir 0.32 mm?

3. Cik garu pavadiņu izmantot, pirmkārt, ja ir straume (lejpus pļaviņu hes), otrkārt tādos dzidrajos, skaidrajos karjeros?

Paldies, jau iepriekš.

Atbild Einārs Siliņš

1. Par auklas diametru runājot jāzin kāda ir tava mērķzivs. Florkarbons arī ir tā aukla kas ūdenī ir mazāk ievērojama bet ne jau neredzama, kā viens otrs domā :)))))

2. Atkal būtu jāzin ko tu domā noķert. Karpai, līdz 5 kg, ar klasisko metodi un ierastajām ēsmām kā kartupelis, makaroni, kukurūza un pavasarī naktstārps, pietiks ar 0,24 - 0,28mm. Breksim 0,18 - 0,22mm. Līnim tāpat. Zivīm zem kilograma no 0,14 - 0,16mm. Tas gruntsmakšķerēm. Protams, skaties kādu auklu pērc. No tās kvalitātes būs atkarigs daudz kas un neiekrīti uz rakstīto kilogramu svaru, jo vienai otrai monofilajai auklai tiek piedēvēti pītās auklas izturības testi....:))

3. Dzidrie, skaidrie ūdeņi pārsvarā ir stāvoši un pavadiņām neizmantoju garāku materiālu kā 50 cm. Savukārt upē ir bijis kad pavadiņa sniedzas arī uz pusotru metru. Taču standartā, mērenā straumē pietiek ar aptuveni 70 cm. Tomēr pēdējā atruna ir stipri individuāli vērtējama, jo te vērā tiek ņemti dažādi apstākļi, kā dziļums, straumes stiprums, ēsma, iespējamā zivs, pludiņmakšķerēšanas inventārs tā garums un pats pludiņmakšķerēšanas veids. Sanāca sarežģīti, vai ne? Galvenais darboties un tad jau viss būs OK.

Atbildēts: 1.aprīlis 2012, 18:53 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā MazaisLOPS

Sveiki!

1.Varetu palūgt recepti kā pareizi uzstaisīt manā putru (puņķi) prekš copes.

2. Pavasarī vaig pēc iespējas smaržīgāku iebarojamo vai īpaši nepārsīlēt ar smaržām(karūsām, karpām, raudām brekšīem)?

3. Kādas ir jūsu domas par "dynamite palete granulām", ja ne šīm tieši tad vispār par granulām?

Liels paldies par asaucību! Ne asaka!

Atbild Einārs Siliņš

1. Patiesībā ar šiem puņķiem vai ( sopļām) necopēju, bet nevaru noliegt, ka baltajām zivīm šī ēsma, un sevišķi pavasarī, ļoti patīk.

Ieber bļodiņā mannā un pārlej ar aukstu ūdeni. Taču pārlej tik daudz lai mannā būtu vienkārši mitra. Vari noaromatizēt ar anīsu vai vanilīnu, bet dari to ļoti prātīgi, jo zivīm ass aromāts aukstā ūdenī nepatīk. Praktiski uz divām - trim ēdamkarotēm mannas pietiek ar vienu pilienu šo aromātu. Ļauj lai šis aplējums kādu pusstundiņu ievelkās un tad vienkārši samaisi līdz ar ko tūlīt būs redzams vai mīklai ir pareizā konsistence vai nav. Iepildi špricē vai vienkārši celofāna maisiņā kam izdur nelielu caurumiņu. Tāda ir viena versija un ar to pilnīgi pietiek.

2. Uz otro jautājumu jau laikam atbildēju, bet atkārtošos, ka aukstā ūdenī zivīm nepatīk saldas smaržas. Kas attiecās uz asākām, tad mana pieredze rāda, ka piemēram ķiploka uz karpām par daudz nebūs. Protams, nevajadzētu pārspīlēt. Aukstam ūdenim pamēģini pielietot barību kurai pamatā ir zivju milti.

3. Granulas kā tādas lieku klāt brekšu, līņu un karpu copē iebarojamai barībai. Taču tā kā šo barības veidu esmu sācis pētīt tikai trešo gadu, tad tā pareizā recepte vēl tikai top un neņem ļaunā, jo pagaidām atturēšos no kādiem ieteikumiem.:)))

Ne asakas!

Atbildēts: 1.aprīlis 2012, 18:25 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā fazator1

Sveiks meistar

zinot ka esi no ogres gribēju pavaicāt par copes vietām daugavā ap ogri , ikskili kur varētu pasēdēt ar fideriti un paprovēt noķert kādu breksiti

Atbild Einārs Siliņš

Šādu vietu ir ļoti daudz. Sākot ar Ogres upes grīvas kreiso krastu kas pāriet Daugavas labajā un līdz pat Pārogres daudzdzīvokļu mājām. Tālāk gan netiksi, jo tur viens biezais ar žogu aizvēris krasta joslu ciet un izracis pat kanālu uz pagalmu.

Tālāk, viss Ogres salas krasts kur vasarā copmaņi arī ar klasiskajām gruntenēm ķer samus un zandartus. Daudz spiningotāju.

Laba vieta ir 200 metrus no sūkņu stacijas pa Daugavu uz leju. Šis posms nav garš, kādi 100 metri, bet ļoti perspektīvs un tiek nepārtraukti barots. Vieta jāaizņem jau nakts melnumā. Brekši smuki un daudz. Rēķinies ar 5 - 7 metru dziļumu.

Līdz Sv. Meinarda salai ir vairākas labas vietas, bet tā izstāstīt būs grūti, jo atkal vecā problēma piebraukšana. Šajā gadījumā mašīnu atstāj uz vecā autoceļa un jāšpago ar kājām. Pavasarī breksis ienāk arī Ikšķiles līcī, bet vasarā to tur var nemeklēt.

Pēdējā, izteikti labā vieta, ir Ikšķiles aizsargdambja sākuma posms ( līkums ). Te Daugavas dziļums ļoti skaisti un lēzeni no sekluma pāriet uz kādiem 6 - 8 metriem. Nu aptuveni tā, bet ja gribi kā konkrētāk, tad kur sameklēt mani gan jau noproti, un labprāt parādīšu precīzāk.

Atbildēts: 1.aprīlis 2012, 17:43 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager