Einārs Siliņš

Einārs Siliņš

Makšķernieks, kopš sevi atceras. Galvenokārt viss saistīts ar pludiņmakšķerēšanu. Regulāri piedalās pludiņmakšķerēšanas sacensībās. Kā komandā, tā arī individuāli izcīnītas godalgotas vietas Latvijas čempionātos. Mūžīgs eksperimentētājs, kurš šādas rīcības " atļaujas" arī mačos. Pagājušā gadā izdevis grāmatu “Makšķernieka Dienasgrāmata”. Regulāri savās pārdomās par copi dalās arī ar žurnāla “Copes Lietas”, laikraksta “Diena", reģ. preses un citu masu mediju starpniecību. Viens no M.Oltes veidoto copes raidījumu ilggadējiem ekspertiem.

Atbildes

Jautā kaza

Sveiks ekspert ! Jautājums par vimbām , varbūt vari pateikt aptuveni cik procenti no visām vimbām, kas lec, tiek pāri ventas rumbai ? Vienmēr esmu gribējis zināt, bet neviens tā īsti nemāk pateikt ! :)

Paldies jau iepriekš :)

Atbild Einārs Siliņš

Man tevi būs jāsarūgtina, jo laikam piederēšu pie tiem pārējiem kas nemācēs pateikt tev pareizo "lecvimbu" skaitu. Padomā pats.....Vai kāds spētu ko tādu aprēķināt, un kādā veidā?

Atbildēts: 29.marts 2012, 22:52 | 3 komentāri | Adrese atbildei
Jautā asaris99

Sveiks,vimbas jau ķerās?

Atbild Einārs Siliņš

Būtībā jā. Ir tikai viena nelaime un tā saistīta ar zemajiem ūdens līmeņiem upēs kas ietek jūrā vai jūras līcī. Vimba augšā pagaidām nenāk un ļoti iespējams, ka šis gads būs viens no tiem retajiem, kad izcilos vimbu lomus nāksies atlikt, jo ķersies tikai vietējās. Savukārt pēdējās ir mazā skaitā salīdzinoši ar jūrniecēm. Patreiz gan nav vēl ko stresot, jo aprīlis visu parādīs un pierādīs. Būs jau labi....:)))

Atbildēts: 29.marts 2012, 22:47 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā nor4a

sveiks Einār.

Mani interesē kā noteikt straumes ātrumu lai izvēloties pludu bolonēzei 7metri-lai var pludināt un cik metri sekundē vajadzētu būt vējam lai nepakļautu makšķeres salūšanu,jo citreiz pie nelielām brāzmām paliek bailīgi par kātu.Un kurš būtu no Colmic optimālais pluds(nosaukums) kurš speciāli domāts bolo.

Atbild Einārs Siliņš

Pārlasīju jautājumus reizes četras. Nu ne pa jokam. Ilgi domāji?....:)))

1. Lai izvēlētos pludu, attiecīgai straumei, ir jāizdara ļoti precīzi, pēc fizikas likumiem, attiecīgi mērījumi ( tas no teorijas viedokļa).

Praksē, protams, ir savādāk, bet lai tava jautājuma atbildi pasniegtu kā uz paplātes ir jābūt īstenam pravietim. Diemžēl, vai par laimi es tāds neesmu. Tas pats attiecībā par vējiem. Kā pūtīs, tā domāsi.

2. Nav tādu spec. pludu bolonēzēm. Ir pludi noteiktām situācijām un noteiktās ūdenskrātuvēs. Saki kur ir doma copēt un es mēģināšu palīdzēt.

Atbildēts: 29.marts 2012, 22:38 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā momox

jautājums spininga expertam,cik tālu var iemest spiningu shimano alvio 270 10-30g.

paldies jau iepriekš par atbildi.

Atbild Einārs Siliņš

Atvaino, bet tā īsti nav skaidrs ko tu gribi, un kur mest, Vai spiningu vai mānekli.:))

Ja pa nopietnam, tad te ir daudz " atkarības" . Spole, aukla, māneklis........Makšķerkāts ir no tautas klases, bet strādājojšs un pietiekami kvalitatīvs.

Atbildēts: 29.marts 2012, 17:21 | 6 komentāri | Adrese atbildei
Jautā milijonas9

Sveiks, meistar! Liels prieks Tevi šeit redzēt. :) Ir jautājums - gadā reizi, vai divas vecmammu aizvedu brekšos, jo pats pārsvarā tikai spiningoju, bet ir tā reize gadā, kad jāsien gruntenes un jādodas uz Daugavu. BET ir gadijies aizbraukt un palikt bešā. Tas nepavisam nav patīkami. Saklausijos brīnumu stāstus par fīderi, ka tas dodot zvaniņam iekšā vienos vārtos. Tā kā braucu reizi gadā, negribu pirkt fīderi, jo tie tomēr ir savi 20 ls, pa kuriem sanāk jaudīgs vobleris. Vai ir iespējams lietot mīkstas, 40-80 gramīgas bolonēzes, vai spiningus 20-60, un iegūt tādu pašu rezultātu kā ar fīderi? Vai tomēr labāk likt veco draugu zvaniņu?

Atbild Einārs Siliņš

Brīnumstāstu par fīderiem nav. Te patiešām ir loģika un turklāt ļoti apstiprinoša. Vai par 20 latiem fīderi var nopirkt gan nezinu. Varbūt kādu izveicīgu džeku nospertu no copes lietu veikala, bet pēc būtības pa šādām cenām kaut cik jēdzīgs kāts nav nopērkams.

Kas attiecās uz 40 - 80 gr bolo, tad ar fīderi tās sacensties nevar, jo zaudēs jūtīguma ziņā. Tas pats attieksies arī uz izturību. Spiningi no 20 - 60 gr nebūs tas labākais variants, jo ja copēsi ar barotavu, tad vienkārši sanāks īss un ass metiens. Ja metīsi tuvumā, tad viss OK, bet ja mēģināsi sasniegt ko tālāku, tad barība no barotavs vai ēsma no āķa vienkārši atdalīsies.

Ja jau reiz runa iet par" vecmammas copes reizēm" , tad pietiks ar 4,20 m teleskopu kam tests būs līdz 80 gr, bet ar cietāku kātu. Ja esi Rīgā, ienāc Albakorā, parādīšu kā tas izskatās dzīvē.

Kas attiecas uz veco labo draugu zvaniņu, tad es to arī izmantoju un nebūt nejūtos apdalīts. Galvenais ir to zivi noķert, un legāliem līdzekļiem. Ja tas izdodās, tad ko gan vairāk var vēlēties?:))))

Atbildēts: 29.marts 2012, 17:12 | 4 komentāri | Adrese atbildei
Jautā Farnirs

Sveiki meistar ! Es vēlos nopirkt kātu priekš pludiņošanas, tagad vimbām,vasarā -visam pārējam. Nevaru izlemt, vai 5,6,7 metri garu... Par lielupi konkrēti runāju. svārstos starp 6 un 7, bet vai 7metri būtu novaldāms piemēram 5m/s vējā ?

un tagad par cenām - esmu redzējis 6 metru kātu par 8 lati, vai tas ir normāli ? jo pēc informācijas, tāds maksā 35lati... es nevaru lāgā saprast, vai tas ir brands vai kvalitāte kas viņu padara tik lētu ? un vai no tik smieklīgi lētiem kātiem man vajadzētu uzmanīties?

Atbild Einārs Siliņš

Es atvainojos, bet kas ir " viss pārējais" ?....:)))

Ja pa nopietnam, tad te varētu uzrakstīt veselu rakstu.

Ja ņemam pa " īso", un pēc jautājumu secības, tad viss atkarīgs no makšķerkāta testa un copes vietas. Starp 5 - 7 m gariem kātiem nav īpašas starpības. Daudz kas būs atkarīgs no tavas prasmes ar šiem rīkiem darboties. Ja runa iet pat Lielupi, tad droši var ņemt 7m kātu ar ne mazāku testu kā sākot no 20gr. Parasti tie ir 20 - 40; 20 - 50.....

Vimbu un brekšu vietas Lielupē ļoti ātri, krasta joslā, aizaug ar lēpēm. Līdz ar to šādam makšķerkāta garumam būs būtiska nozīme.

6 vai 8 lati? :)))))))))))))))). Nu ko uzskata par normālu, un ko ar šo inventāru var noķert......Taču ja šāds makšķerkāts kaut kur maksā Ls 35, tad iespējams, ka viņš " labi izskatās" , nu kā skaista sieviete kurai neprasa vecumu un neuzdod jautājumu cik kg grimma ir uzklāts.:)))) Tāpēc uzmanies gan......

Atbildēts: 29.marts 2012, 16:26 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā jupkisjogers

Cik ilgi jāspolē sami?

Atbild Einārs Siliņš

Parasti jau spolē ar spēkratu ratiem...:)))))

Varbūt varētu kaut kā konkrētāk?

Atbildēts: 29.marts 2012, 15:52 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā soks

Nu tad beidzot! Vismaz vēl viens pludiņnieks. Varēsiet ar NG atkal mačot:)))) arī šeit.

Jautājums, kad Albakorā sāksies vasaras preču pievedums. Interesē kāti.

Paldies.

Atbild Einārs Siliņš

Šeit neko mēs ar NG nemačosim, jo esam labi paziņas un es pat teiktu Draugi. Dalīt mums nav ko, un turklāt mums ir ļoti normālas attiecības kuras pēdējā laikā kāds vai kādi, nez kāpēc ir mēģinājuši izjaukt.

Kas attiecās uz jautājumu, tad preces lēnām ienāk. Itāļi jau tā īpaši nesteidzās, jo viņiem sezona ir sen jau iesākusies un sākumā jāapgādā savējie. Tas ir loģiski.

Taču prece praktiski jau nāk un ar katru nedēļu aiz vien vairāk. Tas pats attiecās arī uz makšķerkātiem.

Atbildēts: 29.marts 2012, 15:49 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager