Ingus Dukaļskis

Ingus Dukaļskis

Viens no tiem makšķerniekiem, kuram darbs cieši saistīts ar hobiju. Viņš ir ne tikai teorētiķis , bet arī praktiķis, kurš ļoti bieži ir sastopams testējot un eksperimentējot ūdenstilpēs. Ingusa ikdiena ir jaunu mānekļu un spiningošanas inventāra izstrādāšana, un , protams , pārbaudīšana praksē. Nopietnie Copes Lietu lasītāji viņu jau pazīst no daudzajām publikācijām, bet TV skatītāji – no sižetiem .
Izmantojiet iespēju – jautājiet!

Eksperts iesaka

Salmo
Lucky John
Salmo

Atbildes

Jautā edvards

Sveiks! Kādu kātu ieteiktu mēģinot drop shot metodi, kādas ir galvenās īpašības kurām kārtām ir jāpiemīt? Ko varetu teikt par Salmo Diamond Drop Shot 2.4 vai tas ir lietojams iesācējam? Paldies!

Atbild Ingus Dukaļskis

Sveiks!

Vispirms jāsaprot kādu zivi un kādos apstākļos ķersi. Ja tas pamatā ir zandarts upē, lietoju fast akcijas kātu. Tādā gadījumā, var just katru mazāko zandarta pieskārienu māneklim un momentā piecirst. Otrs plus šādai kata akcijai ir pilnīga kontrole pār svinu straumē. Var labi just, kad tas ir grunts, kad soļo vai kad tas grimst. Te droši var izmantot to pašu tviča kātu. Pirms kāda laika saskāros ar tādu lietu, ka dropšots plaši tiek pielietots arī līdaku ķeršanai, kur momentāla un asa piecirtiena nozīmē ir mazāksvarīga. Līdaku ķeršana šādā manierē pie mums ir visai sveša. Interesanti ir tas, ka ražotāji specializētajiem dropšota kātiem 90% gadījumu Eiropas tirgum izmanto tieši medium fast blankas. Speciāli pat esmu petījis izstādēs un rūpnīcās šim mērķim paredzētos kātus un nonācu pie secinājuma -extra fast blankas tiek izmantotas ļoti reti, fast ir, bet ir arī niecīgā īpatsvarā. Lielais vairums ražotāju izmanto jau minētās vidēji ātrās akcijas blankas. Pie mums ātro dropšota kātu mode sākās pateicoties pirmo šo tehnikas lietotāju paustajam viedoklim. Manuprāt, kāta izvēles pamatā ir tieši mērķa zivs un ķeršanas vieta. Tiešs apgalovojums, ka der tikai un vienīgi viena konkrēta blanka, manuprāt nav korekts.

Šosezon tirdzniecībā nonāks nākamās paaudzes Diamond Drop Shot kāts. Salīdzinājumā ar iepriekšējo, šis nav tik parabolisks, bet nav arī fāsts. Manuprāt, der gan zandartam stāvošā ūdenī, gan līdakai, asarim. Divi garumi -2.1 un 2.4m. Testā 10-28g. Lai saprastu kas ir kas, šis manuprāt ir labs izmēģinājuma instruments.

Atbildēts: 31.janvāris 2012, 10:40 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā aicis272

Sveiks.

Tu varētu man ieteikt kādu jig kātiņu un spoli, bet lai varētu pasūtīt no neta...taisos copet no krasta, upe nav dziļa 1-3metri, bet diezgan strauja pat vasarā. Paldies

Atbild Ingus Dukaļskis

Sveiks!

Vispirms būtu labi zināt metiena tālumu. No tā atkarīgs kāta garums. Iesaku pievērst uzmanību nu jau krietnu popularitāti guvošiem Elite Zander Light un Elite Jig Master no Salmo. Kāta garums, kā jau minēju, atkarīgs no tā, cik tālu nepieciešams aizšaut džigu. 2,4 vai 2,6m -visticamāk, ka viens no šiem garumiem. Patiesībā īsta gaumes un pieraduma lieta. Blankas testa ziņā pirmais līdz 13g, 17g atkarībā no garuma. Garākajam loģiski tests lielāks un blanka lēnāka/paraboliskāka. Otrs testā 2-15g 2,4g versijai. 2,6m Jig Master tests jau 5-20g. Apakšējā gramāža, pēc manām domām, jau par jaudīgu. Nezinot un neredzot ķeršanas apstākļus, es pats visticamāk paliktu tieši pie Zander Light 2.4m versijas. Liekas, ka darīšana pamatā būtu ar 5-7-9g.

Kas attiecas uz spolēm, ļoti patika kā smalkās (3, 4lb) pītenes uz kasetes kārtoja nākamās vasaras jaunums Elite X-Twitch 10FB. 6lb pītā aukla visu aizvadīto sezonu atradās uz Okuma Octana 20FD. Pēdējā, manuprāt, ļoti laba light kāta spole.

Skaties, kas tiek piedāvāts Tevis izvēlētajos i-veikalos. Nav garantija, ka šis invetārs tajos tiek piedāvāts. Starp citu, jaunās sezonas prece tikai tagad ienāk noliktavās. Iespējams ir jēga nogaidit.

Atbildēts: 31.janvāris 2012, 09:58 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Bandito

Sveiks!

par pavadiņu izmantošanu spiningošanā! Skaidrs, ka tās izmantojot, copju skaits samazinās, kā arī var stipri ietekmēt voblera spēli! Tomēr negribās vobleru zaudēt!

Lasīju, ka liek fluorkarbona pavadu ap metru, tā nav redzama un to nevar tik vienkārši kā pīto auklu sakost! Mikrodžigam un rotiņiem, mazajiem voblerīšiem pats izmantoju to ziemas copes mikropavadu ar mušiņotāju sprādzīti! bet tā ir vāja! :(

Ko un kādas pavadas iesaki un izmanto pats? sākot ar mazajiem mānekļiem un arī vidējiem (ne džerkiem)?

Paldies!

Atbild Ingus Dukaļskis

Sveiks!

Fluorokarbonu lietoju klasiskajā džigā. Ja copē tādā vietā kā Daugava, kur aukla nemītigi strīķējas ap asiem akmeņiem, fluorokarbons tādos apstākļos salīdzinājumā ar pīteni nogurst daudz lēnāk.

Ja ķeru asari ar dārgu silikonu, lietoju Flexonit 1x19 ultralight pavadu. No šī izstrādājuma pārāk ilgu mūžu gaidīt nedrīkst. Tas, ka tā nogurst visai ātri, ir tikai loģiski. Materiāls, kā būsi novērojis, ir ļoti smalks, tāpēc ātri deformējas. Toties mazie dūči pārkost to nespēj un asaris to neredz. Kas attiecas uz mazajiem, vidējiem vobleriem, ja tie piedevām vēl tiek raustīti, iesaku pamēgināt 1.,2. numura stiepli. 10-15cm mailēm lietoju arī X-Twitch 9kg titāna pavadu. Ja copēju zālēs ar pretzāļu mānekļiem, lietoju 7x7 pinuma pavadu -patīk tās elastīgums.

Galvenais mānekli neapkārt ar neadekvāti monstrīgu pavadu un censties to lieki nenoslogot un nierobežot tā brīvību.

Atbildēts: 30.janvāris 2012, 12:32 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Jautā LAPUXIS

Klau, ar kādu firmas kātu tu tvičo:

mazās mailes līdz 4-8cm

Lielās mailes 9-13cm?

Atbild Ingus Dukaļskis

Sveiks!

Mailes 9-13cm es drīzāk nosauktu par vidējām. Šīm lietoju joprojām Salmo Elite X-Twitch, kas, manuprāt, savā cenu kategorijā ir labs instruments. Mazos minnow tvičoju ar paša radītiem paraugiem, kuri sākot ar 2013.g. sezonu parādīsies jaunajā Team Salmo kātu līnijā. Šobrīd aktīvi darbojos pie augstas kvalitātes specializētas spiningu sērijas izstrādes, kuri būs vienā līmenī ar tādiem smagsvariem kā Major Craft un Grapfite Leader.

Atbildēts: 30.janvāris 2012, 12:16 | 3 komentāri | Adrese atbildei
Jautā orion88

Sveiks!

Rudenī pirmo reizi paspēlējos ar rotiņiem...āķis lūpa! :)

Iegādājos Daiwa kātu ar testu 1-9g; 2,20m.

Bet tagad rodas jautājums par spoli, kuru pievienot šim kātam. Esmu iesācējs un neko no augstajiem plauktiem vēl necelšu, tāpēc esmu noskatījis SHIMANO Nexave. Un tagad jautājums - kādu izmēru izvēlēties - 1000 vai 2500???

Mērķa zivs - asaris (galvenokārt), forele, kāds līdacēns :)

PALDIES!

Atbild Ingus Dukaļskis

Sveiks!

Tevis minētajam kātam piemērotākais būs 1000-ais vai vienu izmēru lielāks izmērs. 2500 jau ir klasiskā līdaku spininga spole un uzskatu, ka tik lielu spoli izmantot ligth parametra kātam nav vajadzības. To protams, ka var darīt, bet rēķinies, ka greizi aizies spoles/kāta izsvarojuma balanss -spole būs konkrētajam kātam neadekvāti smaga/liela. Tāpat arī piemēram 0.08mm pītenei būs nepieciešams ievērojams bekings, lai kaseti pietītu pilnu. Ideāli, ja ir šie abi spoļu izmēri. Tad jautājumi atkrīt vispār, kā rezultātā light kātam ir sava un līdaku kātam ir sava spole.

Atbildēts: 30.janvāris 2012, 12:00 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā zipcs

Sveiks!

Kādas būtu tavas domas, vai es ar Salmo Elite X-twitch 5-25g testu varētu izraustīt O.S.P Rudru?

Ķermenis viņai ir paliels un mēle ārī nav maza....

Vai tomēr ir jāskatās uz kātu virs 30grami testu?

Atbild Ingus Dukaļskis

Sveiks!

Šim jautājumam man ir divas atbildes. Kā nojaut -jā un nē :)

1. Par cik man personīgi labākie rezultāti bijuši uz izteikti lēnu Rudras vadīšanu ieturot lielas pauzes, tad monstruāls tvičs šinī gadījumā no manas puses netiek piekopts.

2. Ja par salīdzinājumu ņem Rudru un Magsquad (20 un 21g), tad šie ir pilnigi dažādi vadāmi minnow. Magsquad izraustīšanai tieši tviča tests prasās lielāks. Tas varētu būt 12-25g. Paša kāta testu pieļauju pat līdz gramiem 40.

Principā, kāta resurss mailēm virs 15g ir par mazu. BET! par cik katrai mailei prasās sava pieeja, kompromiss jāmeklē pašam. Esmu pārliecināts, ka pilnvērtīga tvičošana ir iespējama ar trim kātiem. Manējiem tviča testi sekojoši:

1. 2-8g (viendalnieks),

2. 7-15g

3. 12-25g

Atbildēts: 26.janvāris 2012, 15:03 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā _EKA

Sveiks!

Ir doma iegādāties labu UL kātu. Esmu noskatījis St. Croix Avid un Major Craft Volkey. Kurš būtu labāks mikrodžigam un copei mazās upēs ar vobleriem, rotiņiem?

Atbild Ingus Dukaļskis

Sveiks!

No St. Croix Avid sērijas izstādē esmu kratījis 3-4 dažādus kātus. Viens no tiem bija ar 2.4m garumu un 0.75-8g testu. Šim bija grūti nosakāmas akcijas blanka bez ielīmētas spices. Vobleriem un rotiņiem šķita interesants kāts. Major Craft Volkey ir ātrie kāti, ar testu līdz 7 vai 8g. Pēc pielietojama līdzīgs. Manas prasības pret mikrodžiga kātu ir ātra akcija, garumā 2-2,2m un ielīmēta spice. Ja esi nobriedis pirkumam virs simts latiem, tad mana pirmā izvēle mikrodžigam būtu Graphiteleader Finezza. Kas attiecas uz Tevis minētajiem voblerīšiem, rotiņiem -Avids un Volkeys būs ļoti ok. Iesaku aizbraukt un šos kātus pataustīt klātienē. Major Craft to var izdarīt Lubānas 82 Gold Fish un St. Croix lielākā izvēla atrodama Jig&Jerk veikalā Matīsa ielā.

Atbildēts: 26.janvāris 2012, 14:54 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā jeeska

Sveicināts

Varbūt vari ļoti īsi pastāstīt par tām nano (vai kā viņas tur sauc) auklām. Kur var dabūt, aptuvenās cenas, isturība, diametri. Interesē priekš mikrodžiga.

Paldies

Atbild Ingus Dukaļskis

Sveiks!

Par Nanofil auklu diemžēl neko izsmeļošu pastāstīt nevaru, jo neesmu praksē to pilnvērtīgi pārbaudījis. Iesaku griezties Fishbon veikalā pie Raivja un apjautāties tur.

Atbildēts: 26.janvāris 2012, 13:15 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā siguldietis

Sveicināti!Ir doma iegādāties spiningu Salmo Diamond Lake 2.40m ar testu 10-30 g,ko jūs varētu pateikt par šo kātu kā Salmo eksperts,varbūt varbūt varat ieteikt ko citu no Salmo budžeta klases?

Paldies!

Atbild Ingus Dukaļskis

Sveiks!

Ar Diamond Lake tikai 2.1m spiningoju pirms dažiem gadiem. Kātiņš savā cenu līmenī ir labs. Blanka nebija pilnīga parabola, bet gan vidēji ātra. Labs darba zirgs virsmas vobleriem, krankveidīgiem vobleriem un bleķiem, gumijām pats par sevi. Starpība starp 2.1 un 2.4m būs tāda, ka pieaugot tā garumam, blanka kļūst paraboliskāka.

Šobrīd šis kāts vairs nav Salmo sortimentā. Ja izdodas kādā no veikaliem tomēr atrast, droši to var iegādāt. No sortimentā esošajiem pēc parametriem un cenas līmeņa līdzīgs ir Diamond Saphire. Iesaku sagaidīt marta beigas, aprīļa sākumu un tad doties kātus skatīt klātienē. Tobrīd veikalos būs pilns nākamās vasaras sortiments.

Atbildēts: 26.janvāris 2012, 12:45 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā krupits

Sveicu jaunu ekspertu CL lapā :)

Minēji flexonit 1x19 pavadiņas. Vai viņas ir jau pieejamas kādā veikalā, ir iespēja aplūkot/apčamdīt?

Atbild Ingus Dukaļskis

Sveiks!

Salmo veikalos vajadzētu būt. Starp citu, jaunums no šī ražotāja ir ultralight pavada ziemas žibulēšanai. Tas gadījumiem, ja sirds dreb par savu vienīgo superbļitku un tuvumā sēdošo līdakģīmi.

Atbildēts: 26.janvāris 2012, 11:13 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager