Einārs Siliņš

Einārs Siliņš

Makšķernieks, kopš sevi atceras. Galvenokārt viss saistīts ar pludiņmakšķerēšanu. Regulāri piedalās pludiņmakšķerēšanas sacensībās. Kā komandā, tā arī individuāli izcīnītas godalgotas vietas Latvijas čempionātos. Mūžīgs eksperimentētājs, kurš šādas rīcības " atļaujas" arī mačos. Pagājušā gadā izdevis grāmatu “Makšķernieka Dienasgrāmata”. Regulāri savās pārdomās par copi dalās arī ar žurnāla “Copes Lietas”, laikraksta “Diena", reģ. preses un citu masu mediju starpniecību. Viens no M.Oltes veidoto copes raidījumu ilggadējiem ekspertiem.

Atbildes

Jautā ziemelis28

Sveiks!

Swh raidījuma iespaidā gribēju uzdot pārīti jautājumu.

1)Minēji ka izmanto 0.16 pavadinas, bet kvalitatīvas. Vai pavadinas sienat pats? Kādu auklu ieteiktu, kuras firmas? Salmo veikalā ir gatavās owner pavadinas, vai tāda 0.16 derēs līnim?

2)vai taisot barību līnim, zemi liekat klāt? Proporcijas?

Ja zemi liekat klāt, ko tā tieši dod? Mazāk barības patērējas?

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Visu svarīgo, vai dažādo, vienā stundā ar reklāmas un mūzikas starplaikiem ir ļoti grūti pateikt. Es daudz skatos pēc konkrētās copes vietas, un paredzamās zivs lielumu. Par piemēru, šonakt te pie manis "Lādzēnu Purvos", viena divu vīru kompānija iesāka ar 0,14 mm pavadām un pēc divām aprautām copēm ātri nomainīja uz 0,18 mm.:))))) Pavadiņas viennozīmīgi, vai tās ir zem pluda, fīdera jūrā uz butēm un t.t. sienu pats. Es jau sen vairs neuzticos rūpnieciski sietajām. Taču tas nebūt nenozīmē, ka viņas par 100% ir nederīgas! Vienkārši pa starpu gadās brāķīši, un es to negribu piedzīvot. Attiecībā uz pavadiņu materiālu es jau ceturto gadu izmantoju fluorkarbona HM-80 auklu. Mani pilnībā apmierina. Tajā pat laikā tevis pieminētajai Owner auklai arī nav ne vainas, bet tad labāk pērc spolīti un sien pats. Zemi lieku klāt vienmēr. Tagad, kad ūdens ir sasilis tad 50 : 50 ar barību. Ko dod zeme? Zeme neļauj zivij tik ātri pieēsties un apmierināt izsalkumu. Tā caur žaunām filtrē barību un zemi, bet līdz ar to barība gaterī iekļūst stipri mazāk un garākā procesā. Ar vienu vārdu sakot......piesien zivi, konkrētai vietai uz ilgāku laiku. Ne asakas!

Atbildēts: 8.jūnijs 2019, 09:08 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā puspunduris

Sveiki, cik bieži ir jāmaina ēsma uz āķa līņu copē? Esmu iesācējs, mainu esmu ik pēc 10-20 min. Vai tā ir pareizi? Copeju stāvošā ūdenī. Ēsma pārsvarā nakts tārps.

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Paskaties uz nakteni kāds viņš ir kad ir pilnībā dzīvs, un tad izvērtē viņu pēc divām situācijā. Pirmā, ja ir bijusi cope un esi izvilcis makšķeri laukā no ūdens apskati vai tārps nav "izsūkāts" un palicis vienkārši kā lupata. Tad tas ir jāmaina, zivi šāda versija neuzrunās. Ja cope nav bijusi, un naktenis ir sašļucis uz āķa ( tā būs vienmēr jau pēc pirmā iemetiena), bet pēc uzbūves ir vesels un neaiztikts, tad sakārto viņu uz āķa tā lai maksimāli piesegtu āķa kātiņu. Respektīvi pavelc tārpu pa āķi uz augšu ( var arī uzvilkt augšējo daļu uz auklas) un ieloki āķi vēl, savas divas reizes sliekas ķermenī. Visu par un ap līņiem varēsiet lasīt žurnāla Copes Lietas jūlija numurā. Tad sezona vēl ies pilnā spraigumā, jo visas trīs līņu vecuma paaudzes būs jau iznārstojušas, un tad ķersies arī mammas. Tagad papuči paspēj gan uz dipadu - dapadu, gan vēl apēst pa tārpiņam.:)))

Atbildēts: 6.jūnijs 2019, 16:37 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā M.Snikeris

Sveiks. Kādu auklu izmērus izmanto pavadai un kādus āķu izmērus izmanto copē uz līņiem?

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Ja meklēju līni smilšainās vietās ar dzidru ūdeni un gaišu gultni, tad pamataukla ir 0,22 mm, bet pavadiņa 0,16 mm. Pavadiņai jābūt patiešām labas kvalitātes. Viss no monofilās auklas. Savukārt ja ūdens ir mazliet duļķains un tas ir appludinātos kūdras purvos, ūdenskrātuvēs ar sapropeļa gultni, vai stipri zāļainās vietās, tad pamataukla ir 0,26 mm un pavadiņa 0,18 mm.

Atbildēts: 4.jūnijs 2019, 19:10 | 5 komentāri | Adrese atbildei
Jautā M.Snikeris

Sveiks. Vai Vecumniekos ir iespejāms arī iemest kaut kur feederi uz līni? No platformām laikam nebūs tā labākā vietā..

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Ir iespējams kā no krasta, tā no pontoniem. Pontoni ir tādās vietās kur var copēt gan ar pludu, gan fīderi.

Atbildēts: 1.jūnijs 2019, 15:44 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā puspunduris

Sveiks, beidzot esmu sadūšojies noķert līni. Jautājums par barību. Vai jaucot barību arī līnim nepieciešams pievienot tārpus barībai? Un kā ir ar melasi vai tā arī viņam patīk?

Paldies

Atbild Einārs Siliņš

Sveiki. Pievienot tārpus ir gandrīz obligāta prasība. Sevišķi jau tos kuri būs spraužami uz āķa. Tas ir tas pats kas barībai pielikt kukurūzu un samest gruntenes ar kukurūzas graudiem uz āķa. Attiecībā uz melasi, tad vismaz es līņu barībai nepievienoju. Esmu mēģinājis, bet neesmu saskatījis būtiskas atšķirības. Labākais efekts ir dzirnaviņās vai Putotājā sakult nakts tārpus! Tā ir štelle!

Atbildēts: 1.jūnijs 2019, 13:30 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā ziemelis28

Sveiks, Eini!

Vai tu varētu no savas pieredzes bagāžas atgādināt, kā līņu copē cīnīties ar ruduļiem?

Biju uz līņu copi, vakarā pa tukšo, bet no rīta ap 5.00 divus izdevās izmānīt.

Nepatīkamu pēcgaršu atstāja izbadējušies ruduļi, kas visas copes garumā nelika mieru līdz tādam līmenim, ka vienā brīdī pat uznāk riebums pret visu maksceresanas procesu . Nepaiet pat divas sekundes pēc pludina iemesanas, kad ruduļi jau ņem. Domāju, ka ar tumsiņu rimsies, bet nekā. Pēc pirmajam pludiņa kustībām jau skaidrs, vai ņēmējs ir rudulis vai kāda cita zivs. Pludiņš kā piedzēries vīrelis gāzelejas un lēkā uz visām pusēm... Galīgi nebaudāmi. Ēsmu protams liku uz grunti. Ruduļi bez minstināšanās nesmādēja ne baltos tārpus, ne lielu muckuli ar sliekām. Mēģināju arī ar palielu rupjmaizes bumbu, tas izdevās. Ruduļi paknibināja, paknibināja, bet mutē dabūt nevareja. Vienīgi šķiet ka līnim arī nevisai tā rupjmaize, vismaz noķēris nekad neesmu ... Un pašam arī nav pārliecības par rupmaizi, jo šķiet ka maize tāda gluma, blīvi saspiesta un akim pēc piecirtiena būtu pagrūti ieķerties, šķiet ka realizācijas procents samazinātos.

1)kā būtu ar pāris kukurūzām uz āķa? Vai ruduļi metīsies virsū? Un galvenais, vai līnim patīk kukurūza? Vai tomēr tas ir kā cilvēkiem ar olīvām-vienam garšo, otram nē.

2)Ja kārtīgs līnis ir pienācis pie uzklātā galda, vai ruduļiem vajadzētu pazust? Vismaz tāds ir mans novērojums.

3)Kāds cilvēks man teica, ka pēc ziemas ruduļi ir izbadējušies. Teica, ka tie tagad steigā remdēs lielo ēšanas kāri un vēlāk būs mierīgāki. Vai tā ir?

4)vai pavadinas saīsināšana un smaga svina uzlikšana uzlabos situāciju? Ar domu, ka ēsmu ātri noraus līdz grunti un daļu ruduļus, kas pusceļā gaida, apiesim. Cik lielu atstatums atstāt no āķa līdz svinam? Par cik lielu svinu mēs runājam? 6g?

5)kā ir ar burbuļiem? Kad līnis ir pienācis, vai vienmēr būs burbuļi? Kā tautā saka, "līnis rokās pa grunti". no kā rodas burbuļi? No tā, ka tas barojas un caur žaunām filtrē barību? Vai tomēr burbuli nāk no grunts, jo līnis uzsit pa grunti ar asti vai sāniem...?

Gaidīšu kādus ieteikumus!

Par baudāmu copi!!!

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Laikam jau nevarēšu tevi iepriecināt ar lietderīgu padomu attiecībā uz atkaušanos no ruduļiem. Ūdenskrātuvēs, kur viņu ir ļoti daudz, tie barojas arī naktīs. Ķer visu kas noķerams un iedabūnams mutē. Es arī ar viņiem cīnos, bet tie ir ātrāki par līņiem un neapdomīgāki. Rupmaize vairs nav tā kas bija agrākos gados. Tagad tās saturs nesatur līnim interesējošas garšas un praktiski pats esmu šo ēsmu atmetis malā. Kukurūza arī diemžēl rudulim garšo, bet vari mēģināt ar lielākiem graudiem. Pašam līnim kukurūza nav tas iecienītākais ēdiens, bet ja tavā ūdenī ar kukurūzu tiek piebarotas citas zivis, teiksim karpas, tad līnis šo graudu pazīst un ir vērts mēģināt. Par to ruduļu bada sajūtu pēc ziemas es gan nepiekrītu, jo arī ziemā viņus var ķert ļoti labi. Tātad viņi barojas praktiski cauru gadu. Mazliet sliktāka apetīte ir vēlos rudeņos, bet tad jau arī līnis ir nomierinājies. Arī pavadiņas saīsināšana vai pagarināšana tev neko nedos. Rudulis ēsmu var paņemt arī 7 metru dziļumā kā tas ir piemēram Daugavā. Par rakšanos un burbuļošanu gan ir garāks stāsts. Vispār biju vakar radio SWH kur "Zaļajā stūrī" mēs visu raidījumu apspriedām tieši līņu copes tēmu un tur arī runājām par burbuļošanas atpazīstamību.

Atbildēts: 23.maijs 2019, 12:24 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā rzelts

Sveiks! Vai ir iespējams ķert vējzivis no krasta? Vai tikai no laivas vai mola?

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Tā tīri ar sausām kājām stāvot, no krasta diez vai varēsi tik tālu aizmest. Tā īsti tuvu krastam vējenes nenāk. Ja jūra ir pavisam mierīga, tad var brist ar brienamo un tad gan ir iespējams viņas aizsniegt, jo nārsts parasti notiek aptuveni 5 metru dziļumā, akmeņainās vietās un līdz ar to tev šādas vietas ir jāzin. Kur es esmu redzējis brienam ir ap Akmens ragu. Gan jau vietējiem ir vairāk informācijas par šādām vietām. Varbūt kāds atsauksies.

Atbildēts: 13.maijs 2019, 08:56 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā ziemelis28

Sveks!

Kāda tagad situācija ar līņiem lādzenes ezera? Līnis ir sācis stabili ņemt vai tomēr vēl ir par vēsu un ņem neregulāri.

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Kustēties līņi kustās, bet baroties tā īsti negrib. Pēdējās dienas vakarā, kad vēl pa dienu bija + 25 man paveicās un "izvēlās" smukas zivis, bet tagad, kad ir atkal vēsāks, nekas nenotiek. Nenotiek vismaz kanālos gar krastu. Neesmu bijis mežmalā ( vienkārši pietrūkst laika). Tur ir krietni seklāks un vadoties no vējiem arī varētu būt ūdens iesilis ātrāk. Spiningotāji, kas izbrauc šīs vietas, saka, ka tur visa piekrastes zāle kustoties :))))). Es domāju, ka tajā malā varētu arī tā būt, ka viss notiek, jo šajā ezerā līņi ņem arī pa dienas vidu un tas nav nekāds blefs.

Atbildēts: 13.maijs 2019, 08:51 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Kaspars33

Sveiks!Ka jau līņu spečukam jautāšu par līņiem,kur viņu tagad meklēt,upe Venta ka ar iebarošanu un pavadas garumu?

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Nu Ventā visi līņi sen jau būs izķerti...:)))))) Parasti līņu cope, ne tikai šajā upē, bet arī citās kur šī zivs mīt, sākās jau pāris nedēļas pēc ledus iziešanas. Sameklē klusu līcīti, pastum nost ledus gabalus, ja ir vajadzība, un aptuveni līdz metram dziļā vietā copē. Barot nav vajadzības, jo līnis aukstajā ūdenī nav aktīvs uz iebarojamo barību. Tas par pašu sākumu. Tagad jau var arī sākt iebarot, bet uzsvaru liec uz tīru pļavas zemi upes piekrastē. Mazliet līņu barības. Es izvēlētos ar slieku vai motiļa aromātu. Sakapā sliekas un iejauc barībā. Melasi nelieto. Uz āķa tas pats naktenis, jo pavasarī zivij vajag proteīnu un viņa nezina to nosaukumu, bet zina kur meklēt:))))). Pavadiņas garums atkarīgs no dziļuma. Ja tev ir metrs zem pludiņa, tad ar 50 cm pilnībā pietiks. Vari, attiecībā pret vasaru, nebūt smalks ar pavadiņas diametru. 0,23 mm būs ok.

Atbildēts: 29.aprīlis 2019, 11:25 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Ashulis

Sveiks,

Jautājums par Lādzēnu ūdenskrātuvi. Vai līņi jau ir pamodušies un vai ir iespēja no krasta tikt pie tiem klāt? Cik maksā dienas licence un kādi citi noteikumi, ierobežojumi?

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Kaut kāda kustība, pie šiem temperatūras rādītājiem, ir sākusies. Taču pa nopietna vēl nav. Var izsēdēt pārīti pa vakaru un tik pat labi arī neredzēt ne copi. Tas gan bija nedēļu atpakaļ. Iešu šovakar uz vienu no pontoniem ( pirmo barojumu jau tikko izdarīju) , kas speciāli taisīti līņu cope, līņu vietās un pamēģināšu kas notiek. Ja kaut kas jēdzīgs notiks iemetīšu atskaiti ar bildi copeslietas.lv Bilžu sadaļā. Ja interesē personīgi man var zvanīt 25951125. Tas ir bāzes numurs un kāds uz viņa noteikti sēž:))))

Atbildēts: 26.aprīlis 2019, 13:39 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager