Einārs Siliņš

Einārs Siliņš

Makšķernieks, kopš sevi atceras. Galvenokārt viss saistīts ar pludiņmakšķerēšanu. Regulāri piedalās pludiņmakšķerēšanas sacensībās. Kā komandā, tā arī individuāli izcīnītas godalgotas vietas Latvijas čempionātos. Mūžīgs eksperimentētājs, kurš šādas rīcības " atļaujas" arī mačos. Pagājušā gadā izdevis grāmatu “Makšķernieka Dienasgrāmata”. Regulāri savās pārdomās par copi dalās arī ar žurnāla “Copes Lietas”, laikraksta “Diena", reģ. preses un citu masu mediju starpniecību. Viens no M.Oltes veidoto copes raidījumu ilggadējiem ekspertiem.

Atbildes

Jautā marcis1013

Sveiks! Kad ir vis labākais laiks ļīņu ķeršanai,no rīta vai vakarā?

Atbild Einārs Siliņš

Vakars, nakts, rīts un lietainas dienas.

Atbildēts: 6.augusts 2012, 12:54 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā vidijs7

Tere! Vai esi kādreiz bijis eiķēnu ezera uz līņiem? Vai vaŗetu būt tā,ka veči visu vasaru barojot līņus un liekot klāt ķiploku eļļu,zivis ir kaut cik pieradušas un uz citu baribu mazāk atsaucās! Jo nu varbūt esi manijis kādi monstri nāk āra,bet ar parasto barību piesaukt var tikai tā teikt knapmēriņus!

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks.

Nē, šajā ezerā neesmu bijis.

Kas attiecas uz to vai var kādu zivi pieradināt pie kāda aromāta, ilgstoši to izmantojot, tad es stipri apšaubu šādu versiju. Aromatizatori vairāk ir domāti lai zivi pievilinātu no lielāka attāluma un tā atrastu ēsmu. Ilgstoši noturēt uz vietas zivi var ar iebarojamo barību, jo barība ir barība, bet ar aromatizatoru zivs nepaēdīs. Turklāt būtiski mainoties ūdens temperatūrai mainās arī zivs izvēle uz attiecīgām garšām un smaržām. Katrā gadījumā manā praksē nekas tamlīdzīgs nav pierādījies. Drīzāk, ir paziņas kas dzīvo savos īpašumos pie ezeriem vai upēm, un konsekventi ik dienas, vienā vietā ieber noteiktu daudzumu to pašu lēto zivju kombikormu un rezultāti ir redzami, kaut gan pienāk moments, kad arī kombikorms zivij apnīk.

Visā šajā gan vienu atkāpi var izdarīt, bet tā ir saistīta tikai ar šo gadu un man vismaz nav izskaidrojama un tas ir fakts, ka lielā topā ir ķiploka smarža.

Atbildēts: 6.augusts 2012, 12:53 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā kuzijs

Labdien. Tāds retoriskas jautājums, ja barībai līnim jauc klāt ķiplociņu....varbūt kāds ir provējis uz āķa likt ķiploka gabaliņu vai vismaz sliekai muguru ierīvēt.....

Atbild Einārs Siliņš

:))))))

Nu es vismaz šādas versijas neesmu mēģinājis.:)))) Un šaubos vai no tā kaut kas sanāks, jo pēc manām domām tāds tiešs piegājiens ar tik specifisku aromātu kā ķiploks dos tieši pretēju efektu, bet ja nepamēģināsi, neuzzināsi.:))

Atbildēts: 4.augusts 2012, 08:55 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Jautā soks

Sveiks.

Man ir jautājums. Proteīns!? Šo pašu jautājumu uzdevu arī Normundam. Ko tu vari par viņu pateikt un ko nozīmē uz barības paciņām minētais vārds, un vai zivs maz ko no tā saprot? Kurā laikā šo barību vislabāk pielietot?

Jau iepriekš, paldies.

Atbild Einārs Siliņš

Proteīns ir olbaltumvielas kas nepieciešamas gandrīz 90% dzīvās radības uz šīs zemes. Zivis arī apzinās kas viņām un kurā brīdī( pareizāk sakot gadalaika posmā) ir nepieciešams. Cilvēks, kam ir vēlme uzkačāk muskuļus, lieto palielinātu proteīnu līdzekļu, jo tie iespaido muskuļu masu, un būtiski ātrā laika posmā tos palielina. Zivis labi saprot, ka priekšā būs ziema un jāaudzē tauki. Cilvēks, ja vienkārši sēdētu un dzertu, ēstu proteīna barību uzkrātu taukus kā bebrs. Tad no muskuļiem nebūtu ne vēsts. Būtu tikai tauku slānis kas atkal ļoti labi noder zivīm. Tāpēc proteīns ir izmantojams divejādi.

Iebarojamā barībā zivīm, un barībai kas saistīta ar proteīnu, liela un būtiska ietekme ir tieši karstajā vai siltajā laikā.

Te varētu izdarīt salīdzinājumu starp auksto zupu un gaļas zupu.

Nu kaut kā tā......:))

Atbildēts: 1.augusts 2012, 15:04 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Aigars33

Labdien, vai ir kāda informācija par Aivieksti (pie Lubānas), kādu mēnesi atpakaļ, pēc 15 gadu pārtraukuma aizbraucu nakts zvejā, rezultātā viens līnis 900 gramīgs.(gruntene - naktstārps) ņemot vērā pavadīto laiku no 19:00 līdz 08:00 pašvaki. ko darīt savādāk, vai iebarot? Ar ko? Kādu ēsmu? Varbūt Aiviekste nav tā labākā vieta un Gulbenes, Lubānas pusē ir kāds ieteikums?

Atbild Einārs Siliņš

Sveiki.

Kas attiecas uz vārdu iebarošana, tad es personīgi nevaru iedomāties miermīlīgo zivju makšķerēšanu bez šīs darbības.::)))

Var jau protams, reizumis uztrāpīt uz kādu vietu kur vai nu kāds ir copējis dienu iepriekš, vai vienkārši zivis šajā vietā ir kāda iemesla pēc sakoncentrējušās, taču tā gadās reti. Tāpēc arī ķeras pa dienu vai nakti viena vai divas, kaut cik jēdzīga lieluma, zivis.

Protams, ka jābaro. Lubānas apkaime man ir pazīstama ar sazānu vilkšanas vietām, bet tas tomēr bija jau krietni pasen. Daudz labāk ir tieši Aiviekstes iztekā no ezera, un lejpus Aiviekstes HES, jo šeit ienāk zivis no Daugavas.

Līņu nav upē tik daudz kā brekšu un ālantu. Var droši sēdēt uz samiem. Šamo tur ir pietiekošā daudzumā.

Kas attiecas uz ēsmām, tad viss kā jau ierasts. Baltie, mēslu sliekas, nakteņi, kukurūza. Labi iebarošanai der savāriti šķeltie zirņi. Tiem Aiviekstē ir īpašs statuss un tas jau ir pierādījies daudzus gadus.

Atbildēts: 1.augusts 2012, 10:54 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā kaapis

SVEIKS EINAR /VAI UZ LINI VEL IR JEGA SEDET UN KAD LABAK RITS VAI VAKARS

Atbild Einārs Siliņš

Nu vispirms tas līnis ir jānoķer lai uz viņa uzsēstos, bet tā šie puikas vēl ķeras un ķersies vismaz visu augustu. Rīts vai vakars, jeb nakts.....atkarīgs no laika apstākļiem un ūdenskrātuves.

Ja man tagad tas viss jāstāsta, tad.....nu palasi, lūdzu, pazliet iepriekš te rakstīto.

Atbildēts: 30.jūlijs 2012, 11:49 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā eDZH

Nu tātad mēs daugavā rīt aizņemsimies eholoti un atradīsim tur kanti uz dziļumu! Vare'tu lūdzu pastāstīt kā labāk barot? doma ir Stil breksis + kkads kombikorms lai vairak baribas un zeme vai kka tā, bet straume jau nesis prom, tā kā būtu priecīgs par kādu padomiņu! un kur labāk barot, ta kā pirms kantes vai tieši uz slīpuma? un ar ko makšķerēt? ar pludiem vai ar murmeniiteem no laivas? Paldies liels :)

Atbild Einārs Siliņš

Ja dziļums ir ap 4 metriem un vairāk, tad var mierīgi arī ar ziemas makšķerīti. Taču šaubos vai tāds dziļums tur būs. Zemi pie barības vari arī nelikt. Vismaz sākuma barojumā es parasti tā nedaru.

Kas attiecas uz kanti, tad jāzina cik viņa ir slīpa un gara, taču tajā vietā tas nebūs būtiski, jo stipri šaubos vai kants sasniegs pat metra nogāzes padziļinājumu. Tātad pludiņš vai fīders.

Atbildēts: 30.jūlijs 2012, 11:45 | 4 komentāri | Adrese atbildei
Jautā fazator1

sveiciens

jautājums par daugavu ap ikšķili netālu no meiranda salas kādā distancē ieteiktu meklēt breksiti ap mertriem 20-25 no krasta tur ir zāļu josla un man likas ka tāds tākā padziļinajums un ķēru tā ap 30m bet varbūt provēt tālak tavas donmas par šo lietu

Atbild Einārs Siliņš

Ap Meinarda salu pa labo krastu ir itin labas vietas līdz pat Ogres upes ietekai Daugavā. Te ir vienkārši jāpastaigā un jāpaskatās. Breksis parasti augustā, vismaz Daugavā, lēnām pārdislocējas uz dziļumu. Tā kā meklē kantis un veco gultni.

Atbildēts: 30.jūlijs 2012, 11:40 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā veiksminieks

Sveiks, es nopirku jaunu maksķeri Salmo Supreme Ultra Pro Telerod 4m gara 5-25 g ar so makskeri lielakoties doma kert līņus un brekšu vai ir pietiekosi normala makskere? :)

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks.

Neko tev nevarēšu pateikt, jo neesmu šo makšķeri pat rokās turējis.

Atbildēts: 27.jūlijs 2012, 12:49 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā eDZH

copes vieta ir daugava! Mēs barojām uz "pļavas", kur gultne ir diezgan lēzena, barojām kādus 50m no krasta izpļautos caurumos starp zālēm, vieta jāmaina, jo par seklu manuprāt - nevaram tik klusi uzvesties laivā, un arī pludi bija parak tuvu laivai - tas pats breksīts ņēma tikai maziņš, ir jēga pārcelties uz metru dziļāku vietu? drīz aiz pļavas sākas kante un tur netālu arī ir ūdenszāļu līnija, domājam barot tieši pie līnijas beigām! Domā, tad varētu cerēt uz lielāku breksīti? Dziļums tur kādi 2,3m

Atbild Einārs Siliņš

Tad kad tu esi laivā, ja gluži neblīkšķini ar kaut ko pa bortiem, vai laivas dibenu, tad nemaz nav tik traki. Minimālā distance aptuveni 10 metri, kaut gan līnis ir copēts arī 5 metri no laivas. Daugavai, lēzena grunts josla, nekam neder. Tas nav ezers. Pareizi domā, ka jāmeklē kants. Tā ir pareizākā versija visām upēm. 2,3 metri ir pilnīgi pietiekošs dziļums lai tajā atrastos kā līnis tā breksis. Paskaties un papēti varbūt visam šim rajonam cauri iet kaut kas līdzīgs grāvim. Turklāt tam nav jābūt par metru vai vairāk dziļākam kā apkārtējais rajons. Pilnīgi pietiks ar 30 cm. Te tad arī iebaro.

Atbildēts: 27.jūlijs 2012, 12:13 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager