Einārs Siliņš

Einārs Siliņš

Makšķernieks, kopš sevi atceras. Galvenokārt viss saistīts ar pludiņmakšķerēšanu. Regulāri piedalās pludiņmakšķerēšanas sacensībās. Kā komandā, tā arī individuāli izcīnītas godalgotas vietas Latvijas čempionātos. Mūžīgs eksperimentētājs, kurš šādas rīcības " atļaujas" arī mačos. Pagājušā gadā izdevis grāmatu “Makšķernieka Dienasgrāmata”. Regulāri savās pārdomās par copi dalās arī ar žurnāla “Copes Lietas”, laikraksta “Diena", reģ. preses un citu masu mediju starpniecību. Viens no M.Oltes veidoto copes raidījumu ilggadējiem ekspertiem.

Atbildes

Jautā machete

Sveiks Einār. Jautājums sekojoš. Līnis ar fīderi? kaut kas reāls vai tikai tāda ākstišanās var sanākt? Vieta pašam iemetienam ir kādi 15-20m no krasta, netraucē ne zāles ne citi šķēršļi. Dziļums ap 1-1,5m. Bet kas mani uztrauc ir pati copīte, pludam acis un reakcija piešauta, zinu ko katrā mirklī līnis aptuveni dara. Bet kā tas viss izskatīsies uz fīdera spici, man nav nejausmas. Kāds būtu tavs komentārs? paldies.

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks.

Tur nav nekādas ākstīšanās. Turklāt līnis ir zāļu zivs un ar fīderi vari strādāt arī tur. Sistēma vienkārša. Kāts ar testu ap 60 - 80 gr. Vēlams garāks, bet tas nav tik būtiski, jo nekur tālāk par 10 - 15 metriem nav jāmet, jo līnis nav bailīgs. Izmanto barotavu BEZ SVINA, bet iebarošanu veic ar roku un barības bumbām. Svarīgs faktors ir gultne. Ja baisi šķidrā putra tad gan tev nekas prātīgs nesanāks. Ja daudz maz kas cietāks, zāļu paklājs, smilšu un dūņu sajaukums......tad ir tādas lielas, apaļas, bez svina barotavas. Ar tām tad arī strādā. Pavada aptuveni 60 cm un izdomā pats kā to nofiksēt tā lai brīdī kad barotava sasniedz ūdens virsmu, tu vari visu iemetienu pievilkt sev par metru tuvāk un tādejādi iztaisnot pavadiņu kas savukārt nogulsies tuvāk barotavai. Dabūsi visu to gatavu, rezultāts būs, jo ir jau izmēģināts tikai es to tā līdz šim nebiju popularizējis arī TV raidījumos...:))))

Par pašu copīti runājot. Neko spices galā neliec ja nu vienīgi naktī pierīko spīdekļa turētāju ar pašu spīdekli. Auklu nenovelc kā parasti, bet gan atstāj pilnīgi brīvu. Tā burtiski karājas. Līdz pat tumsas iestāšanās brīdim tu visu redzēsi pēc auklas. Turklāt es vēl šogad ejot uz līņiem vēl ne reizi neesmu izmantojis lukturi, jo naktis ir tik gaišas, ka riebj....:))

Atbildēts: 21.jūlijs 2012, 13:45 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā milijonas9

Čau, Eini. Uzdevu jautājumu Normundam, bet tad ieraudzīju, ka viņš līdz pirmdienai Leišos.

Problēma tāda. Aizceļoju uz Lubānu, lai pacīnītos ar Aiviekstes iemītniekiem, bet piedzīvoju šoku. Vietā, kur pērn nāca zaļās līdz 3kg svarā, šogad klusums. Labi, ka biju paķēris līdi fīderi, varu breksēnu paskaldīt, bet atkal nelaime. Straume tāda, ka 80 grami barotavas gluži vienkārši nes prom. Tam risinājumu atradu. Bet tagad ir cita bēda. Visa grunts ir radzēs ( asi, stūraini akmeņi ), un uz tiem rauj vizuļus, barotavas, āķus un griež pavadas. Ilgi ņēmos un atradu 2X2 m pleķi, bez radzēm. Sāku strādat, sabaroju ar still+trapper+sensas, viss jauki, viss skaisti, bet lielākais breksis pa šīm divām dienām ir 400 grami. Par to, ka ir lielāki, šaubu nav, jo no rīta ar vobleri aizķēru breksi virs kilo. Tātad, kā nemainot vietu var padzīt bērnudārzu? Cope pēc fīdera iemešanas ir ātri. 20-30 sekundes un spice jau tiek purināta, bet izmērs briesmīgs.

Paldies.

Atbild Einārs Siliņš

Pēc visa spriežot to pličuku tur ir jūra. Būs grūti viņus padzīt, un arī rupjāka barība nepalīdzēs. Te var līdzēt tikai vietas maiņa, bet cik noprotu tad gultne nav no tām pateicīgākajām. Vēl vari mēģināt ar rupju - lielāku ēsmu uz āķa. Piemēram, 15 baltajiem vai vairākiem kukurūzas graudiem kas Aiviekstē brekšiem un ālantiem itin labi garšo. Uzsien nedaudz lielāku āķīti. Ja ir laika eksperimentēt, tad uzsien breksim 6 numura āķi. Būs daudz tukšās copes, taču kilogramniekam šāds izmērs ir ņemams savukārt plicim būs grūti tikt galā ar ēsmu, kaut gan lielā barā tie ir kā plēsoņas. Lielajam breksim Aiviekstē labi patīk šķeltie zirņi. Uz tiem tie ir burtiski kā uzburti. To arī var paturēt prātā.

Atbildēts: 20.jūlijs 2012, 17:13 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā eDZH

Sveiks, esmu tas pats lietotājs - Garais07..,nesen uzdevu jautājumu par līņiem, barībām uc, tagad esam sabarojuši, jau 3copes reizi nāk ārā breksēni no 400g līdz kilo, bet copes retas, var redzēt, ka kkas nav, tagad plānojam pamainīt vietu, 100m tālāk, bet tur esmu noķēris līni, tad varbūt mēģināt tur? Breksis jau pienāks tāpat es domāju, bet līnis..? Varbūt izklausās stulbi, bet tie 100m tiešām daudz ko var izšķirt, 2gadus makšerēju vienā vietā(tālāk) nevienu līni neesmu noķēris, bet tur, kur tagad domajam barot, ar pirmo dabuju!Varbūt tad mēģināt tur? Tā vietas izvēle tiešām ir svarīga, man šķiet, piemēram, tieši kā mums tagad - sabarojam 3 pluda vietas, bet lielie pie kilo brekši nāk ārā tikai no vienas - redz, ka pat 5m daudz ko izsaka!!Galvenais jautājums bija par to - vai meklēt jaunu vietu, vai palikt turpat un gaidīt... nezinu, vai pienāks kas labāks, ja jau nedēļa barota..

Atbild Einārs Siliņš

Ja patiešām jau nedēļu ir barots, tad gan nav jēgas turpināt, jo acīmredzot kaut kas šajā vietā breksim un līnim nepatīk. Tas nav nekas pārsteidzošs.

Ar šādiem brīnumiem iznāk sastapties ļoti bieži. Kaut vai piemēri no ziemas copes kad āliņģi atrodas pusmetra attālumā un viens strādā bet otrs klusē kā partizāns.

Vieta ir jāmaina.

Atbildēts: 20.jūlijs 2012, 16:53 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Spura007

Svaiks!

Gribu iet uz karpu copi, bet nezinu ar kadu sistemu vai tehniku tas makskeret, tapec, nepateiktu kadu majaslapu kur tas ir siki aprakstits un paradits ar atteliem?

Paldies.

Atbild Einārs Siliņš

Es domāju, ka pie Aivara Rudzinska tu vari iegūt pilnu informāciju tikai noformulē cik nopietni gribi šīs zivis ķert. Praktiski viss dalās divās daļās. Boilas vai viss pārējais.

Uzjautā viņam un saņemsi atbildes.

Atbildēts: 19.jūlijs 2012, 22:07 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā coperis14

sveiks,uzfilmējiet kādu raidījumu nabas ezerā:)būtu forši ja es jūs redzētu ar Normundu nabas ezerā,gribētu redzēt kā jūs tur makšķerējat.

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks.

Tici man, šādu un līdzīgu vēlmju ir daudz. Pārāk daudz. Normundam ir vairāki mači pēc kārtas + vēl darbs. Man tieši tas pats. Tā burtiski pasūtīt raidījumu nav iespējams.

Uz nākamo gadu, to varētu sarunāt.

Starp citu Nabas ezeros esot ļoti daudz tīklu........Ko par to teiksi?

Atbildēts: 19.jūlijs 2012, 18:42 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā tomsalbergs

Man ir itāļu teleskopiskais kāts 5/20g kādu svaru viņš varētu turēt? Kāts ir vecs bet neizmantos. 2004 gads.

Atbild Einārs Siliņš

Kas attiecas uz itāļu ražojumiem, tad te ir sameklējamas daudz dažādības kas atšķiras teiksim no Eiropas ražojumiem vai Ķīnas standarta produkcijas. Man grūti spriest par 8 gadus vecu rīku, jo pa gadiem daudz kas mainās un mainīsies.

Visticamākais, ka tas ir standarta pludiņmakšķeres kāts un turklāt diezgan " pamīksts" . Elementārai copei ar pludiņu noderēs. Arī savu vimbu, breksīti, pavasara raudu.......izcelsi.

Atbildēts: 19.jūlijs 2012, 09:56 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā kkikers

sveiki es vēlētos uzzināt kādu barību man viss labāk izmantot uz līņiem ?

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks.

Atvaino cien., bet pašķirsti nedaudz atpakaļ un tu dabūsi visu info. Es jau zaje.......a rakstīt par vienu un to pašu. Neslinko. Tev taču nav fiziski jāstrādā spiežot klaviatūras taustiņus...:))

Atbildēts: 17.jūlijs 2012, 15:29 | 3 komentāri | Adrese atbildei
Jautā coperis14

sveiks Eini:),ar match kātu var vilkt līņus un karpas?iesaki kādas ēsmas,es domāju copēt nabas ezerā uz pa nakti pēdējo reizi kad biju dabuju 2karpas un 2kg barību tikai izmetu,karūsa-līnis un vienu brekša paku pirmā karpa ap 5vakarā paņēma un nākošā rīta uz kukurūzu,līnim patīk mīklas bumbas ar barību sajauktas,nuu es domāju saldskābā graudu maize ar barību,es pāris reizes esmu pamēģinājis ir baigi labi,iesaki vell kādu ēsmu.:) paldies.

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks.

Uz pirmo jautājumu, atbilde....un kāpēc gan nē? Protams, viss saprāta robežās. Nav tāda mačkāta kas varētu izvilkt teiksim astoņnieci, kaut gan ilgāku laiku kausējot var ne to vien no ūdeņiem izdabūt.

Tas, ka tev pietika ar 2 kg barības liecina par vairākām versijām. Pirmkārt, tu biji copes vietā viens, otrkārt, tev paveicās ar vietas izvēli, jo zivij nebija " ēdamā" diena. Pretējā gadījumā tev sīkie būtu notiesājuši visus divus kg jau pirmajās divās stundās...:)))

Nabas ezerā ir ļoooti labas vietas un ļooooti daudz zivju, jo saikne ar Ventu dara savu.

Saldskābmaize.......nu nezinu gan. Manā praksē tā nav labākā maizīte zivīm, bet ja ķeras, tad ko te iebilst?

Parasti jau līnim un karpai ir līdzīgas ēsmas. Vienīgā atšķirība ir makaroni, kas līnim ne visai, bet karpai ļoti OK, un sevišķi vasarā. Izmēģini jebkuru ēsmu iemērcēt uz 15 min. Dipā. Izvēlies vanilīnu, medu, zemeni, kaņepi....tas karpai.

Līnis ir gudrāks un paliec vien pie pārbaudītām vērtībām....:)))

Atbildēts: 17.jūlijs 2012, 15:25 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Jautā uber

ļoti interesē šis kāts, Shimano Diaflash Light -pagaidām tikai aptaustīt ,info ievākt, izvērtēt analogus un tad iegādāties. Tad nu jūsu domas experta kungs-i !

Atbild Einārs Siliņš

Atbrauks Uģis no Maskavas CK un tad jau trešdien padalīsies savās zināšanās. Mazliet jāuzgaida. Tepat meklēsi atbildi.

Atbildēts: 16.jūlijs 2012, 16:36 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā arnolds112

Sveiks

Man ir doma iebarot pie savas laipas liņus.

Pagaidam ara ir lietains un auksts laiks vai vispar liņi tad naks uz baribu un kadu esmu uz āķa likt?Es piebarošu ar Stil linis baribu.

Atbild Einārs Siliņš

Es gan nezinu, un tu arī nesaki kādā vietā atrodas tava laipa ( upe, ezers, dīķis).

Tam nav maza nozīme.

Ārā nebūt nav tik lietains un auksts laiks, kas liktu līņiem aizvērt mutes. Tev būtu jābūt līdzi 4 standarta barībām. Nakteņi, baltie, mēslu sliekas un kukurūza.

Atbildēts: 16.jūlijs 2012, 16:30 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager