Einārs Siliņš

Einārs Siliņš

Makšķernieks, kopš sevi atceras. Galvenokārt viss saistīts ar pludiņmakšķerēšanu. Regulāri piedalās pludiņmakšķerēšanas sacensībās. Kā komandā, tā arī individuāli izcīnītas godalgotas vietas Latvijas čempionātos. Mūžīgs eksperimentētājs, kurš šādas rīcības " atļaujas" arī mačos. Pagājušā gadā izdevis grāmatu “Makšķernieka Dienasgrāmata”. Regulāri savās pārdomās par copi dalās arī ar žurnāla “Copes Lietas”, laikraksta “Diena", reģ. preses un citu masu mediju starpniecību. Viens no M.Oltes veidoto copes raidījumu ilggadējiem ekspertiem.

Atbildes

Jautā Shm_didzis

Sveiks meistar,

Lasīju tavu vēdzeļu rakstu un cik saprotu, arī uz Aivieksti tu mēdz braukt vēdzelēs, tāpēc man jautājums tev, vai Aiviekstē, kādus 5-6 km virs Aiviekstes HESa būtu jēga šīs mēģināt ķērt, vai tur ir par dziļu un par mazu straume.

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Pēdējos gados gan nav iznācis uz šo upi aizbraukt, bet domāju, ka nekas īpaši izmainījies nav. Virs hesa tieši vēdzelēs braucis neesmu. Pārsvarā manas vietas ir zem spēkstacijas un līdz dzelzceļa tiltam. Galvenais noteikums veiksmīgai copei ir atrast vai zināt, tevis pieminētajā posmā, vietas kur upes gultni klāj akmeņi. Tur arī meklē vēdzeles. Ja gultne ir mīksta būs maz izredžu tikt pie nopietna izmēra ļurbām. Mazās protams, ir pa visu upi.

Atbildēts: 19.novembris 2020, 10:17 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā K._brizga

Labdien Siliņa kung !

Vai varētu pateikt pāris vietas kur Lielupē ķert līņus, kādu ēsmu un barību. Kādi laikapstākļi līnim patīk. Un tā tekniski ko zini.

Atbild Einārs Siliņš

Sveiki. Nu ja inventāra ziņā, tad viennozīmīgi ķeru līņus Lielupē ar fīderi. Ar pludu, tad ir jābrauc stipri vien augšup pa upi. Godīgi teikšu, ka neesmu mēģinājis. Ja tagad tev sākšu saukt vietas kur ir labāk vai sliktāk, tad mani noknābās. :)))) Labs posms ir ap Spuņciemu līdz Varkaļu kanālam. Ar to arī pilnībā pietiek, jo līņi šeit tiešām ir un daudz. Par cik līnis ir izsēdēšanas zivs, tad tev , lai apgūtu krastu būs nepieciešami vismaz pāris gadu. Ja tu domā, ka es tagad ņirgājos, tad es nekad tā nedaru, bet iebakstīt ar pirkstu, konkrētā vietā, nevaru. Nedaudz konkrētāk varu pateikt, ka Spuņciema teritorijā esošais Lielupes līcis, kas ir virzienā no Rīgas uz Ventspili nav makšķerējams, bet tā augšpuse, Lielupē, ir ļooooooti ok. Ne asakas!

Atbildēts: 16.septembris 2020, 14:46 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Jautā stonedrider

Labrīt!

Pēc pāris nedēļam ieplānoju braucienu uz Lobes ezeru, gribu kādu līni dabūt. Jautājums, kur augusta vidū lielāka izredze viņu dabūt - seklumā vai dzīļāk. Vai savādāk - atkarībā no gaisa (ūdens) temperatūras, kur vairāk līnim patīk atrasties. Vai bārot vietu iepriekš (braukšu drīzāk uz pāris dienām). Arī, ja ir kādi ieteikumi tieši par Lobes ezeru, labprāt paklausītos. Paldies jau iepriekš

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Es gan sevi vairs "nemocītu" attiecībā uz līņiem šogad :)))). Naktis ir jau vairākas nedēļas bijušas aukstas un ūdens temperatūra pie gultnes ir vēsa, bet līnim tādi apstākļi nepatīk un viņš ir mazkustīgs. Pārtiek no sīkiem planktoniem un svaigās zālītes. Ļoti iespējams, ka kāds tev arī trāpīsies, bet veltīt šādam pasākumam, tagad, divas dienas, nav īsti pareizi, bet protams, nekad nesaki nekad.:)))) Es nebrauktu. Tad jau labāk uz Daugavu un ar fīderi veltī šo laiku brekšiem. Redzēsi, ka būs pavisam cits rezultāts.

Atbildēts: 4.augusts 2020, 18:57 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Jautā M.Snikeris

Sveiks, kā izskatās ar līni Vecumniekos, ir sācis ēst?

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Nē. Pirmais uzplūds bija, bet tagad ir klusums un ko gan var gribēt, ja āra temperatūra naktīs ir ap 8 - 10 grādi. Jāgaida siltums, un tieši naktīs. Mazākie līnēni ( ap 300 - 500 gr ) iznārstoja, bet lielie tagad gaida.... Kad jau sāksies tad iemetīšu copeslietas.lv forumā info.

Atbildēts: 15.jūlijs 2020, 12:59 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā careometer

Sveiks! Jautājums par Daugavu Ogrē pie Viadas. Noteikti vietējie tev ir ko pačukstējuši. Vai tur var cerēt arī uz labiem brekšu lomiem naktīs? Cik esmu bijis uz nakti, tik mazie samiņi tik neliek mieru tur!

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Varu tev pačukstēt, ka tur uz brekšiem sēž tikai tie kam nav vēlmes kaut kur tālāk aizbraukt, vai nav iespēju tikt ar kājām uz citu vietu. Kaut cik jēdzīgs breksis tur nav jau gadus 5us. Kaut kāda diena, kaut kādas stundas, var protams, izšaut, ja garām nopeld kāds bariņš, bet nekā jēdzīga šeit nav jau labu laiku. Tā kā ir divas versijas. Pirmā, ja gribi tuvu, tikt pie ūdens un pameditēt ar pličukiem, un otrā, ja esi bez transporta vai arī tev ir vienalga kas notiek ap tavām makšķerēm. :))))) Šo vietu brekši ir pametuši un nezinu kāpēc, bet dabā viss mainās.

Atbildēts: 15.jūlijs 2020, 12:56 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā janka35

Sveicināts Einārs!

Man jautājums protams par Līni.

ne no rīta,ne vakarā,ne dienā,ne naktī nav iespējams piedabūt pie ēsmas kaprīzo zivteli.

Nēesmu profiņš bet ķeru viņus jau daudzus gadus.Runa iet par ūdenstilpni kur ķeru viņus jau sen.Pagājušo gadu tiku pie 36 skaistiem eksemplāriem.Šogad tukšums.Nu pilnīgi nekā nereaģē.Baroju ar pilnīgi tām pašām barībām ko vienmēr izmantoju,bet šogad ir mēģinātas arī citas.Ēsma naktstārps.Nekad tur uz neko citu draugs nav ņēmis,šogad izmēģināts vis.Klusums.Zālēs notiek rosība ka traks var palikt bet līdz ēsmai nenāk.Sākot no maija beigām nav dabūts pilnīgi neviens.Izmisums.....vai tiešām ir tā kārunā ka šogad nevienam nav labas līņu copes?

Parasti iebarotajā vietā kad līnis ņemas bet nereaģēuz ēsmu saprotu ka viņam galvā citas štelles bet šogad viņš pat ne tuvu nepienāk baŗībai.

Vai varbūt ir vaina tajā ka ir tādi kas redz tavu skaisti uztaisīto vietu kur smuki izpļautas niedres un pēc nostāstiem tur viens čalis ķer baigos līņus ir atbraukuši un sabarojuši ar sazin ko un tāpēc ļīnis tur nenāk klāt?

jo acīm redzms ka šogad šajā manis barotajā un koptajā vieta ir sēdēts.

Paldies!!!!

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Ar līņiem šogad ir ļoti dīvaini. Ne tev vienam nav lomu. Maijā kaut kas vēl notika, bet tagad rezultāti ir nesaprotami vāji. Var jau daudz ko minēt par iemeslu sliktajai copei, bet patiesībā līņu uzvedība šogad ezeros nav izskaidrojama.

Atbildēts: 8.jūlijs 2020, 19:53 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā agrisv9

Sveiki. Nesaprotu ko darīt ar saviem piemājas dīķiem kur cenšos izaudzēt savam priekam zivis bet rezultāts ka līņu, karūsu nav un karpas saprosītām mugurām, vēderiem, pat līdaka bij plosīta. Varbūt ir ko ieteikt?

Atbild Einārs Siliņš

Sveiki. Atbilde pēc būtības ir ļoti vienkārša un reizē skumja. Pie jums zviedru galdu sev iekārtojušas ūdeles vai ūdri. Par ūdriem tiek uzskatīts, ka tie zivis neplosa, bet apēd tik cik nepieciešams sev tajā brīdī pārtikai, bet ūdeles ir patiesas slepkavas. Tās ēd zivis un arī plosa visu kas ir saplosāms savā ceļā. Te nelīdzēs ap ūdenskrātuvi arī žogi. Vienīgais variants ir ūdeļu slazdi, bet tur var iekļūt arī mājas kaķis vai kāds cits labvēlīgs dzīvnieks, bet kuram garšo zivis, jo pēdējās tiek ieliktas slazdā kā ūdeles pievilinātājs. Labākais laiks, kad ķert ūdeles ir uzsniegot sniegam. Tad var redzēt pēdas kur šis dzīvnieks skrien. Tur arī liek slazdus.

Atbildēts: 7.jūlijs 2020, 07:48 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Sandis00

Sveiks,Eini!Esmu nolēmis pāriet no pludiņa uz Feederi,bet īsti nezinu ,kādu-kātu,auklu,barotavu utt ,lai ņem. Cope stāvošā ūdenī pamatā uz baltajām zivīm. Varbūt kādi ieteikumi. Budžets 70-80€.

Paldies!

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Paskaties kaut ko no Robinsona, Stream Master vai Salmo. Tur ir labi budžeta kāti. Ar lielāku testu par 80 gr nav vajadzības ņemt. Praktiski 60 - 80 gr tie ir augšējie cipari un nevajadzētu laisties zemāk par 30 gr. Salmo ir laba Distance 30 - 70 gr, bet nezinu vai vēl ir noliktavās un veikalos. Man pašam tā ir un ja nav liela straume, tad ir vienkārši super kaifs copēt.:))))

Atbildēts: 6.jūlijs 2020, 16:28 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā veersits

Sveiki, gribēju vaicāt, kāpēc jūsu rakstā ir minēts, ka ar pludiņu sežot uz līņiem labāk neizmantot skrotes, bet gan slīdošo svinu un vai to olīvīti likt uz grunts vai tikai ēsmu?

Atbild Einārs Siliņš

Sveiki. Tas ir tikai mans personīgais viedoklis un es nekad nevienam nesaku, ka nav citu alternatīvu versiju.:)))) Slīdošo svinu lietoju tāpēc, ka piemēram, vējainā laikā, kad ēsmu ar pludiņu pūš no iebarotas vietas projām, es svinu nolieku uz grunts. Tas vējam būs aktuāla problēma aizpūst manu ēsmu kaut kur nostāk. Līdz ar to brīdī kad līnis sāk ņemties ap ēsmu, tam pirmais sakars būs tūlīt ar pludiņu, jo aukla brīvi slīdēs caur svinu kas var pat palikt uz vietas. Pretējā gadījumā, pirmais kontakts būs ar svina skrotīm kas var likt zivij aizdomāties par to, ka kaut kas ar šo ēsmu nav kārtībā un atgrūst viņu. Olivīti lieto tad, ja virs grunts aug daudz smalko zāļu. Piemēram, tā saucamās eglītes. Svins jau nogrims un pludiņš nostāsies tā it kā viss būtu pilnā kārtībā, bet pavadiņa ar ēsmu var šādā zālītē pakārties un ēsma var palikt karājoties krietni virs grunts. Tas protams, nav aktuāli seklās vietās. Piemēram, 50 cm dziļumā.

Atbildēts: 3.jūlijs 2020, 09:06 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Jautā nitaurietis

Pagājšnakt ezerā, laivā notupēju uz brekšiem. Bet rezultāts stipri vājāks kā cerēts lai gan baroju dūšīgi. Sēdēju aptuveni 5m dziļumā un noķēru vien 6 nelielus breksēnus. Domāju kas varētu būt pie vainas - neveiksme, breksis šobrīd jāmeklē seklākās vietās vai jāgaida kad pāries trakais karstums, jo ūdens virskārta ir gandrīz kā uzvārīta. Kā tas varētu būt?

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Tu jau būtībā uz savu jautājumu atbildēji. Ūdens ir anormāli silts. Tādā pat siltummīļi līņi, karūsas un karpas paliek pasīvas. Mēğini copēt naktī. Ūdens temperatūra, protams, ka nemainīsies, bet breksis ļoti labi jūt āra temperatūras pazemināšanos un cope krasi izmainās. Vismaz Daugavā tas ir ļoti izteikti!

Atbildēts: 29.jūnijs 2020, 14:36 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager